PROPOLIS, ZADELAVINA

Objavil/a Meda Polna Skleda, dne 2019-12-02 ob 10:49:42

Zdravilo ali hrana? Propolis je čebelji pridelek, a ga ne mažemo na kruh, torej ni hrana, pojemo ga v različnih predelanih oblikah, pa še vedno ni hrana, izvor besede 'propolis' je grški = obramba mesta, vendar ni orožje … ali pač? V ljudskem zdravilstvu in apiterapiji se ga uporablja za zdravljenje, pa vendar uradno ni zdravilo, kljub mnogim izvedenim znanstvenim študijam. Vse učinkovine sestavin propolisa še niso v celoti znane in pojasnjene.

Kljub poskusom znanstvenikom do danes ni uspelo najti učinkovitega nadomestila za propolis z enakim učinkom kot ga ima naravni propolis.

Apiterapija

Obširen terapevtski potencial propolisa so poznali že naši predniki. Znanstvene raziskave so potrdile, da je ta mešanica smole, balzama, eteričnih olj, mineralov, encimov, voska, flavonoidov in flavona prav čudežnega pomena, saj ima izjemen protivirusni, antibakterijski in protiglivični učinek. Propolis je pravzaprav naravni antibiotik.

Številne preiskave so pokazale, da je uporaba propolisa in njegovih sestavin izredno pomembna pri zdravljenju številnih bolezni, ki nastanejo kot posledica stresa in strupenih vplivov okolja, ki oslabijo imunski sistem. Propolis ima namreč izjemno širok spekter pozitivnih učinkov – deluje namreč antibakterijsko, protivirusno, protivnetno, anestetično, učinkovito ščiti pred nastankom glivičnih okužb in spodbuja delovanje imunskega sistema. Znano je, da preprečuje rast mikrobov, zavira osteogenetske procese, stimulira delovanje nekaterih encimov in obnavlja tkivo.

Celotna struktura propolisa ni natančno znana. Moč propolisa izvira iz njegove kompleksne sestavne, v kateri je kar 149 različnih organskih in 22 anorganskih snovi, v večini pa ga sestavljajo rastlinske smole, vosek, eterična olja in cvetni prah, v propolisu so našli še 60 različnih snovi od katerih so najbolj značilni flavoni, flavonoidi, različne organske kisline, aldehidi in druge. Propolis vsebuje tudi več vitaminov (B1, B2, B3, biotin) in aminokisline, ki so pomembne za delovanje imunskega sistema. Najpomembnejša sestavina propolisa so bioflavonoidi , ki jih sicer najdemo tudi v sadju in zelenjavi. Gre za naravna barvila, ki rastline ščitijo pred mikroorganizmi, v propolisu pa jih je skoraj 500-krat več kot na primer v pomarančah.

Lastnosti propolisa so odvisne od rastlin, na katerih so ga čebele nabirale, v katerem letnem času in na katerem območju. Geografsko poreklo propolisa je mogoče ugotoviti z analizo cvetnega prahu v njem in po barvi. Samo pridobivanje propolisa zelo otežuje pojav varoj oz. varoza (Meglič 2004).

Ogrevana stanovanja in prostori za druženje nam v hladnejšem obdobju dajejo zaščito, toploto naših bivališč pa znajo izkoristiti tudi virusi in bakterije. Ker ti največkrat zaidejo v usta in nos, je koristno, da si ta čas priskrbimo zaščito za dihalne poti in pri izbiri izhajamo iz narave.

Uporaba propolisa

Propolis že tisočletja ljudje uporabljamo za ohranjanje zdravja in zdravljenje. Sodobna apiterapija uporablja starodavna znanja skupaj s sodobnimi spoznanji. Za svetovanje pri uporabi tega čebeljega pridelka se lahko obrnemo na izkušene in šolane apiterapevte.

Propolis vse pogosteje uporabljajo pri biološkem načinu pridelovanja hrane za uničevanje rastlinskih zajedavcev in mrčesa. Uporabljajo ga tudi kot mazilo, ki rane nastale pri obrezovanju drevja varuje pred glivicami. Poleg tega, da propolis zažigajo kot kadilo, ga uporabljajo razredčenega v vodi tudi kot lak za zaščito lesa in za zaščito pred rjo na kovinah. Izdelovalci godal še danes uporabljajo za svoja glasbila lak na osnovi propolisa.

Čebelji primarni pridelek

To smolnato substanco čebele nabirajo iz rastlinskih popkov, lubja dreves in drugih rastlin. Zbrano smolasto snov predelajo s pomočjo encimov, ki jih vsebuje njihova slina, pri tem pa jo obogatijo z aktivnimi sestavinami iz cvetnega prahu. Propolis čebele uporabljajo za gradbeni material, poleg tega pa ima ta snov na vhodu v panj tudi zaščitno vlogo, saj ščiti čebeljo skupnost pred različnimi okužbami in glivičnimi boleznimi.

Čebele imajo svoje preizkušene navade o nabiranju surovine na rastlinah:

  • čebele nabirajo drevesne smole med 10. in 16. uro, če je tempratura zraka cca 20 °C,

  • smolo nabirajo posamezne starejše čebele, najdejavnejše pa so v brezpašnem obdobju,

  • nagon čebelje družine po pridelavi propolisa je večji spomladi, predvsem pa v drugi polovici avgusta, septembra in oktobra, ko si čebele kopičijo zalogo zadelavine za prezimovanje,

  • čebele najintenzivneje odlagajo zadelavino v notranjost panja po 16. uri. (Pušnik 2013)

Izvor imena

Beseda propolis je grškega izvora: pro in polis, 'pred mestom', 'obramba mesta'. V nekdanjih bivališčih so si čebele zgradile steno iz propolica pred vhodom v njihova gnezda. Po drugih virih lahko izvira beseda propolis iz latinščine: propoliso, zamazati, zagladiti. Slovenska beseda za propolis je zadelavina in prav ta izraz najbolje označuje pomen te snovi v panju.

Grki so propolis zaradi odlične sestave uporabljali za zdravljenje okužb z bakterijami in paraziti, Asirci so z njim razkuževali rane, Stari Egipčani pa so ga uporabljali za balzamiranje mumij. V drugi Svetovni vojni so mnogo vojnih ran oskrbeli prav s propolisom, njegova uporaba pa se je ohranila vse do danes.

Uporaba propolisa oz. zadelavine v čebeljem panju

Čebele s propolisom prevlečejo vso notranjost panja in si tako zagotavljajo zaščito pred vdorom virusov, bakterij in glivic, ki bi sicer lahko ogrozili zdravje in obstoj čebelje družine. Uporabljajo ga tudi za zadelovanje notranjih razpok in špranj, za popravilo satja, za obrambo in zaščito na vhodu v panj.

Propolis v zimskih mesecih varuje čebeljo družino pred mrazom in prepihom, z njim pa čebele premažejo tudi notranjost satnih celic, preden vanje matica zaleže jajčeca.

Propolis že 45 mio let čebelam pomaga ohranjati svojo vrsto. Za čebele je trden temelj zdravja, saj omogoča zdrav razvoj in življenje čebeljih družin v panjih.

Na pridelavo propolisa vplivajo različni dejavniki, ki izhajajo iz potreb čebelje družine po njegovi uporabi:

  • čebele ga potrebujejo za razkuževanje in utrditev voščenih celic ter voščenih pokrovčkov, za lepljenje premičnih delov v panju, glajenje raskavih površin, zapiranje rež in špranj, za propolizacijo oz. mumificiranje večjih mrtvih živali, ki jih ne morejo odstraniti iz panja;

  • s propolisom čebele učvrstijo satje in panj;

  • bolj ko je številna čebelja družina, toliko večja bo tudi pridelava propolisa;

  • nagon po nabiranju smol povečujejo špranje v panju, saj čebele ne marajo prepiha, s propolisom čebele zavarujejo panj pred mravljami in drugimi žuželkami;

  • čebele rade propolizirajo stene nad gnezdom oz. okrog gnezda.

Pred propolisom

Propolis pre pripreme

Narava zna in ima učinkovite mehanizme za prilagoditev vremenskim razmeram. V zimskem obdobju narava počiva, sončne energije je manj. Da pričaka pomlad zdrava, se v zimskem času zaščiti. Drevesa se proti mikrobom, ki povzročajo bolezni, zavarujejo z izločanjem smol. Čebele so varovalni učinek smol znale še nadgraditi in iz nabranih rastlinskih smol izdelale zadelavino oz. propolis.

Pridelava zadelavine oz. propolisa

Propolis dokončno izdelajo čebele v svojem panju. Nabrano rastlinsko smolo z drevesnih brstov in popkov in pomešano z izločki svojih žlez čebele prinašajo v koških za cvetni prah v panj, tam jim ga z nožic odstranijo druge čebele, same pa pri tem skoraj popolnoma mirujejo. Čebele smolo prevzamejo in jo žvečijo, mešajo s slino in drugimi lastnimi sokovi ter iz mešanice z dodanim voskom, ki je izloček čebeljih voskovnih žlez, tako rastlinske smole postanejo lepljiva zadelavina, kot propolis imenujemo čebelarji. Čebele nam ne povedo svoje skrivne formule za dokončanje mešanice, kaj in koliko česa dodajo in v resnici propolis kot primarni čebelji pridelek ni propolisu povsem enak.

Rezultat iskanja slik za čebelja zadelavina slike

Tako kot se med in cvetni prah razlikujeta od panja do panja, se bodo razlikovale tudi zdravilne lastnosti propolisa od panja do panja, od čebelnjaka do čebelnjaka. Barva propolisa je od zelenorumene do temnorjave, odvisno od izvora in starosti. Pri višjih temperaturah je lepljiv, pri nizkih pa krhek ter se ob lomljenju drobi.

Propolisu pripisujejo zelo pomembno vlogo pri vzdrževanju higiene čebelje družine. Čebelar pridobiva propolis samo ob pomoči čebel. Pridobivanje propolisa na drug način preprosto ni mogoč (Meglič 2004).

Iz čebelarske prakse

Čebelarji se srečujemo s propolisom pri vsakem pregledu čebelje družine: lepi se na prste ali rokavice, na orodje in pripomočke, na svinčnik in papir, ko zapisujemo stanje družine. Taka pocasta reč je, vendar izredno lepo diši. Čebele s propolisom tako močno zacementirajo sate, da jih ob prvih spomladanskih pregledih zelo težko premaknemo. Pred zimo tako močno zadelajo vratca s propolisom, da smo čebelarji prisiljeni si pomagati z vsem mogočim orodjem in pripomočki, krepko otovorjeni s potrpežljivostjo.

Odpiranje panja in premikanje satja čebele razdraži, zato pogosto uresničijo izvor besede propolis (obramba mesta) z mnogimi piki, pravim taktičnim napadom in nič ne slišijo na to: 'saj vam nočem nič hudega, prijateljice moje'! Čebelji piki so pač stalnica pri jemanju čebeljih pridelkov in se jim je težko zares izogniti.

Rezultat iskanja slik za mumificirana miš slike

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
0
Ni komentarjev
Meda Polna Skleda
Meda Polna Skleda
Objavil/a 2019-12-02 10:49:42 (Dec 02, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
PREUSSOVA METODA
FREJ KOT PTIČEK NA VEJ' JE ČEBELAR POZIMI
POGUM IN TIMOL = TIMIJAN
PRIDOBIVANJE MEDU IZ TUJEGA ČEBELNJAKA
PROPOLIS, ZADELAVINA
POAPNELA ZALEGA, VZROK IN POSLEDICA ZMANJŠEVANJA VITALNOSTI ČEBELJIH DRUŽIN
ZELIŠČNA GREDA V OBLIKI SPIRALE
ZAKAJ ČEBELE JESENI ZAPUSTIJO PANJ?
O, KRIZA!
MAJHNA MERA
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
med
(17)
ajda
(3)
ČZS
(2)
trot
(1)
hoja
(1)
tpč
(1)
voda
(1)
delo
(1)
MOL
(1)
tat
(1)
dren
(1)
Vrt
(1)
IŠČI PO ARHIVU
December 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj