Članek
SNELGROVE PREGRADNA DESKA
Objavljeno Oct 14, 2020

 

Različice poimenovanja snelgrove deske: pregradna deska, ločilna deska – pregrada, strop – podnica deska, snelgrove pregradna deska, notranji oz. vmesni pokrov …

V bistvu je snelgrove pregradna deska horizontalna pregrada z odprtino (veho) v sredini, ki je lahko odprta ali zaprta z enojno ali dvojno mrežo. Ima več odprtin oz. žrel, koliko jih je, je odvisno od potreb čebelarjenja. Uporaba je preprosta in prihrani čebelarju veliko časa, materiala in prostora.

Snelgrova daska LR

Oktobra je delo v čebelnjaku večinoma končano, z nekaj izjemami: zamudniki še zazimljajo svoje čebelje družine, dopolnjujejo zimske zaloge, izvajajo jesensko zatiranje varoj, večinoma vsi pa trepetamo pred reinvazijami varoj, čebeljimi škodljivci ter delamo načrte in zasaditve v medoviti vrt okrog čebelnjakov.

Med medovitimi rastlinami so najučinkovitejše medovite rožice medovita drevesa in čas je pravšnji za njihovo sajenje, proti sitnim ptičicam postavimo ptičje strašilo, proti mišim in rovkam zaščitimo in zmanjšamo panjska žrela, spremljamo odpad varoj, da se izognemo sekiranju na zalogo in pravočasno preprečimo reinvazivne napade varoj in z njimi virusov, ki slabijo čebelje družine.

Med tekočimi opravili pa že razmišljamo, kaj bi lahko naredili drugače, da bi več zaslužili v prihodnji čebelarski sezoni, da bi z lahkoto pokrili stroške, da bi presegli ljubiteljstvo (s katerim ni nič narobe) in imeli od čebel še kaj več ( s čemer tudi ni nič narobe). Drugo leto bo bolje … bolj zares bomo čebelarili … več se bomo posvečali potrebam, dobrobiti našim čebelam … končno bomo izdelali medoviti vrt in posadili medovita drevesa – vsaj divje češnje in lipe in evodije … naučili se bomo vsega, čemur še nismo prišli do dna … delali bomo prav … dobro bomo opravljali svoje čebele in pomagali drugim, da bodo dobro opravljali svoje … skratka, letos je še čisto malo manjkalo, drugo leto pa bomo že odlični čebelarji!

Brezplačna fotografija: čebela, opraševalec, češnja, iskanje hrane, bele  rože, narave | Hippopx

Sčasoma čebelarji od prvih plaho – pogumnih začetkov, otepanjem s pomanjkanjem izdelanih satov in novih panjev, preko odločnega širjenja čebelarstva z narejenjem kar največ mogoče novih krasnih močnih družin, sčasoma pridemo do spoznanja, da nam prav najmočnejše v bistvu predstavljajo velikanske težave, zahtevajo največ čebelarjeve pozornosti, pa tudi največ časa zaradi obvladovanja njihovega razvojnega potenciala – spomladi zaradi rojenja, jeseni in v zimo zaradi napada varoj in posledično odmiranja.

Idealna rešitev je po mojstru Dzierzonu odvzem matice deset dni pred močno pašo, različica Dzerzonovega pravila je odvzem matice skupaj s satom ali dvema zalege in oblikovanje narejenca. Tudi Demaree je imel svoje metode proti rojenju in za velike donose medu, t.i. demariranje. In uporaba snelgrove deske … Snelgrove je tudi doprinesel.

Snelgrove deska se uporablja za pripravo na pašo, za preprečevanje rojenja in s tem optimalnejše donose medu, za manipulacijo z družinami, ki so že potegnile matičnike in bi rojile, za menjavo matice v družini, vzrejo matic, povečevanje števila družin, dvo- ali večmatično čebelarjenje, lahko služi tudi kot deska za namestitev begalnice …, ključna je dobra kontrola nad situacijo v panju in bolj ali manj predvidljiv izid, več vhodov pa omogoča preusmerjanje čebel v nakladnem panju. (Rihar 1975)

S pomočjo snelgrove deske so pomlajevali družine v nekdanjem čebelarstvu Mirosan. Pomlajuje se spomladi, pred pašo se nakladni panj razdeli s snelgrove desko, del zalege z matico prestavimo v zgornjo naklado, naletenec z zalego in matičnikom (ali mlado oprašeno matico) ostane spodaj. Ob vsaki naslednji paši s pomočjo snelgrove deske preusmerimo pašne čebele iz zgornje družino v spodnjo. Spodnja družina zlepa ne bo rojila, ker ima mlado matico, zgornja pa s preusmerjanjem na 2 – 3 tedne izgubi večino pašnih čebel.

Odprta veha služi različnim namenom; skoznjo pokadimo na čebele ob pregledu panja, na odprtino postavimo pitalnik s sirupom ali pogačo ali nasujemo suhi sladkor na desko.

Pregrada z žično mrežo na eni strani vehe bo ločila dve plodišči, kar je važno v rojilnem razpoloženju, pri narejanju nove družine, obnovi matic, pri prezimovanju ene družine nad drugo … Če ob točenju uporabimo begalnice, bo odprtina v pokrovu rabila za odganjanje čebel iz medišč … Pridobimo novo čebeljo družino (ali rezervno matico) ali jo spojimo z matično (kar omogoča veha na deski) ali jo uporabimo kot pomožno oz. rezervno ...

Pri samem razvoju čebelje družine, za pripravo na pašo (ob pravem času), za čebelarjenje z močnimi družinami, ki bodo zmogle učinkovito izrabo močne paše, je uporaba tega preprostega pripomočka – pregradne snelgrove deske ena od večjih prednosti glede izrabe prostora, časa in denarja. Postopek je mogoče smiselno deloma prenesti v čebelarjenje s trietažnimi AŽ panji.

Postopek priprave na pašo oz. pospeševanje razvoja čebelje družine se začne že ob koncu februarja ali v začetku marca z zgodnjo stimulacijo (glede na področje, kjer so nameščene čebele in glede na začetek pričakovane prve močne paše lahko tudi smiselno kasneje, v zadnji tretjini marca), nato sledi selekcija in odbira najmočnejših družin od sredine do konca meseca marca in jačanje gospodarskih družin z mladimi čebelami in zalego iz ostanka povprečno razvitih družin. Pogoj za uspeh so seveda mlade in kvalitetne matice iz avgusta prejšnjega leta ter močne čebelje družine z vitalnimi in kvalitetnimi zimskimi čebelami.

Karkoli bomo delali in na kakšen način, morajo imeti opravila upravičenje in razloge, da to delamo v smislu doseganja načrta, ki smo si ga postavili na osnovi stanja čebeljih družin v mesecu februarju. Čebelarili bomo s pomožnimi družinami nad osnovnimi, preko snelgrove pregradne deske.

Ne glede na stanje optimalnih zalog, ki jih pripravimo ob zazimljenju in ne glede na potrebno količino svežega cvetnega prahu in medičine na spomladanskem rastlinju, se potrošnja hrane znatno povečuje proti koncu februarja. Izkušeni čebelarji se zavedajo izrednega pomena te spremembe ob izteku zimskega obdobja. Hkrati s povečano potrošnjo hrane se v čebelji družini prebudi instinkt po razmnoževanju in od tega trenutka dalje gre ves razvoj družine v smeri rojenja. V bistvu izzimljenje in obnova čebelje družine zahteva iz dneva v dan več hrane.

Dokumenti - Udruga pčelara Pula

Žal podnebne spremembe naše dobe rušijo ekološko ravnovesje pojavnosti in cvetenja medovitih rastlin, ki bi morale našim pridnim čebelam zagotavljati potrebne količine medičine in cvetnega prahu. Težave nastopajo tudi pri časovnici priprave na pašo, stroške pa je vendar treba oklestiti na minimum navkljub zavedanju, da morajo biti čebele ves čas 'močne in zdrave' na stand-byu.

Za pašo na akaciji konec aprila (tik pred pašo ali ob začetku paše, če matico v močnih aprilskih družinah težko najdemo) odvzamemo matico in jo z nekaj sati mlade, odkrite zalege damo nad snelgrove pregradno desko. Šesti dan izvedemo kontrolo spodnjega plodišča (plodišče brez matice) in odstranimo vse matičnike razen enega najboljšega. Biti moramo pozorni, da ne spregledamo kakšnega matičnika, kajti prav ta bo lahko povzročil rojenje družine. Iz vsakega sata otresemo v panj toliko čebel, da si sat lahko popolnoma ogledamo in ne spregledamo nobenega, še tako majhnega matičnika. Če postopek v redu izvedemo, imamo po končani paši dve družini; ena je zgoraj s staro matico in druga spodaj z mlado matico. V slučaju, da bi se mlada matica spodaj ne oprašila, le odstranimo snelgrove desko in družini združimo.

Snelgrove metodo je prvič opisal Leonard E. Snelgrove leta 1934 v svoji knjigi Rojenje – kontrola in preventiva, prvotno zamišljeno za preprečevanje rojenja v predrojilnem in rojilnem razpoloženju z ločitvijo matice in zalege, podobno demariranju. Snelgrove je takrat predstavil pregradno desko z žrelci iznad in izpod pregrade za preusmerjanje čebel iz ene naklade v drugo.

Danes ne obstaja ena sama „Snelgrove metoda“ - čebelar z uporabo snelgrove pregradne deske okrepi proizvodno družino in pridobi novo družino brez izgub v donosih medu, čebele pa se počutijo kot ena družina. Za uspešno uporabo pa je seveda nujno odlično poznavanje življenja čebel, t.i. biologije čebel.

Primer postopka preusmerjanja:

Na višku razvoja čebelje družine v prvo naklado na podnici vložimo izdelane sate in nanje obesimo mlado oprašeno matico v matičnici, na naklado pa položimo matično rešetko. Na matično rešetko položimo naklado s čebelami in medom, nad to naklado položimo snelgrove pregrado. Na pregrado položimo naklado s staro matico z vso zalego, ki je bila prej spodaj.

Na snelgrove pregradi odpremo zgornje žrelo – pašne čebele se vrnejo v spodnje plodišče, kjer so bile uletene in okrepijo narejenca z mlado matico.

Približno po dveh tednih ponovno preusmerjamo čebele v spodnjo družino; na spodnji strani pregrade odpremo spodnje žrelo in zapremo zgornje. Hkrati odpremo zgornje žrelo na zadnji strani. Pašne čebele izletavajo zadaj in se uletavajo na sprednji strani v medišče spodnje družine.

Preprosto, da je kaj! Morda pa ne, sicer bi že vsi tako delali!?

Geneyoga NUTRI – Genjoga

Kleč je v vaji, v mojstrenju skozi lastno prakso - Vaja dela mojstra, če … mojster dela vajo, tako pravijo stari ljudje in nekaj bo že na tem.