Članek
Čebele in stari običaji - ste vedeli, čebelarji?
Objavljeno Apr 04, 2021

Čebele in stari običaji – ste vedeli, čebelarji?

Seveda smo vsi o tem že slišali in to počnemo, vendar ne vsem na očeh, gre namreč za osebno iskrenost v duhu. S čebelami se pogovarjamo!

Za čebele v ljudskih pripovedih že od nekdaj velja, da so drugačne in posebne. Velja tudi star običaj, da se je z njimi mogoče pogovarjati, jim pripovedovati o vsem, kar se dotika globine duše.

Telling the bees by Spikeabell on DeviantArt

O veliki noči je gospodar žegnan les iz butarice zataknil za čebelnjak, za varstvo čebel. Glasno brenčanje čebel na sveti večer je naznanjalo dobro letino. Na dan svatbe je je mladi mož šel čebelam povedat, da je v hišo prišla nova gospodinja. Ko se je rodil otrok, je hitel čebelicam povedat veselo novico, šele nato je s sosedi spil štamperle medice za otrokovo zdravje. Tako je ponekod pri nas še vedno.

Pripovedovanje čebelam ima najverjetneje korenine v keltski mitologiji. Kelti so bili prepričani, da so medonosne čebele povezava med našim svetom in duhovnim svetom. Če se je imel stari Kelt še kaj za pomeniti s pokojno, njemu bližnjo osebo, je to povedal čebelam in so one vsebino prenesle naslovnjeni osebi na oni svet. Kako zelo tolažilno je tole, v resnici velja, da nikoli ni prepozno … za karkoli.

Velja tudi, da je treba čebele obveščati o vsem, kar se dogaja novega čebelarju, ki je skrbnik čebel in tudi njegovi družini: o porokah, rojstvih, daljših odsotnostih zaradi potovanja v daljnje kraje in predvsem o smrtih. To so bila obvezna poročanja čebelam, če naj bi čebelji panj ostal zdrav in srečen. Če bi čebele izločili iz naših življenj, bi takšno opuščanje poročanja prineslo veliko nesrečo čebelam, čebelarju in njegovi družini.

TELLING THE BEES | This and That, There and Here

Tradicija pogovarjanja s čebelami je bila v 19. stoletju vpeljana v več delov Severne Amerike, celo v Avstralijo. Danes se čebelarji v večini sveta bolj zanašajo na sodobno znanost in tehnike v zvezi s čebelorejo. Pa vendar …

ko je moj pokojni oče kupil svoj prvi avto (fičkota, kajpak!) je vedno, ko se je kam odpeljal, prej izgovoril svet-križ-božji-da-b'-srečn'-pr'šli – morda se je tega navadil, ko je opravil svoje čebele in se zazrl proti prednji strani čebelnjaka ter potiho prosil svet-križ-božji-da-b'blo-vse-dobr'. Ja, v bistvu je zelo tolažeča misel, da je človek res vse opravil, kar je vedel in znal, da bo na koncu vse dobro in prav.

Skratka, s čebelami se je mogoče pogovarjati, če le znamo in hočemo razumeti tudi njihovo špraho.

Telling the Bees” | JSTOR Daily

Več si preberite na povezavi! https://www.amusingplanet.com/.../the-adorable-custom-of... https://www.amusingplanet.com/.../the-adorable-custom-of...

#tellthebees #beekeeperslife #beehives #history #tradition #beekeeping #beekeepersdoitbetter #gotellthebeesthatiamgone #agriculture #custom #honeycomb #honeybees #tellingstories #tellingthebees