Članek
Spolne vloge in genetika
Objavljeno Jan 23, 2022

V čebelji družini so spolno razvite samice matice, samci pa so troti. Matica, čebele delavke in troti s svojimi lastnostmi (DNK) znatno vplivajo na lastnosti celotne družine. Vse te lastnosti so odvisne od dednih možnosti, od okoljskih dejavnikov in od tehnike vzreje.

Troti

Drohnen - die männlichen Bienen - Imkerei Heiser

Spolni organi trota izhajajo iz 9. zadkovega obročka in so homologni posameznim delom žela pri čebeli delavki. Moda so pri trotu na približno istem mestu kot jajčnika pri matici. Modo sestavljajo semenske cevke. Iz zasnove testisov v stadiju ličinke se razvijejo v stadiju bube. Med petim in šestim dnevom razvoja bube se v semenskih cevkah zaključi razvoj spermijev. Iz praspolnih celic nastajajo semenčice, celice nitaste oblike. Spolne celice dobijo končno obliko po vgnezditvi v epiteliju semenskega mošnjička. Glava spermija nosi genetski material.

Trot spolno dozori, razvoj spolnih organov je končan v 12 – 14 dneh po izleženju. V tem času je trotovo seme dovolj zrelo za oploditev matice.

Samci izvirajo iz neoplojenih jajčec, zato je njihova udeležba v ritualu parjenja ključnega pomena: tako se rojevajo čebele delavke. V močni in zdravi čebelji družini bodo tudi troti močni in zdravi, njihovo seme pa odličen vzrejni material.

Matica

Carnica Königin Standbegattet | Zukunft Bienen!

Spolni žlezi matice sta jajčnika. Ko se matica izleže, še nima razvitih spolnih organov. V tem času je pomembno, da je v družini dovolj hrane. Matica spolno dozori peti ali šesti dan po izleženju in takrat gre na praho. Jajčniki bodo ostali majhni dokler matica 2 – 4 dni po prahi ne začne zalegati jajčeca.

Matica se pari z več troti, v nekaj dneh s povprečno 7 – 17 troti, ki popolnoma napolnijo njeno semensko mošnjico in ta zaloga zadošča za oploditev jajčec za njeno celo življenje. Po oprašitvi jajčnika napolnjujeta pretežni del zadka.

Posamezni jajčnik sestavlja 160 do 180 jajčnih cevk. Cevke so na notranji strani prekrite z zarodnim epitelijem, kjer se razvijajo jajčne celice. V vsaki jajčni cevki dozori cca 8 jajčec na dan, v vseh skupaj lahko dnevno cca 2000 ali več jajčec, letno do 200.000 jajčec.

Mehanizem sproščanja spermijev iz semenske mošnjice matice je odločilen za to, ali bo jajčece oplojeno ali neoplojeno.

Neoplojena matica lahko do 4 tedne čaka v panju (na primer v primeru slabega vremena), nato pa njeni spolni organi degenerirajo. Matica bo slednjič zalegala le neoplojena jajčeca.

Čebele delavke

Carnica Bienen Foto & Bild | tiere, wildlife, insekten Bilder auf  fotocommunity

Spolni organi (jajčniki) čebele delavke so zakrneli. Delavke so neplodne. V fazi ličinke so spolni organi delavke enaki kot spolni organi matice – ličinka delavke v zgodnji fazi razvoja je potencialna spolno razvita samica. Čebele delavke se ne morejo pariti s troti.

V brezmatični družini se zaradi pomanjkanja matičnih feromonov pri nekaterih delavkah aktivira delovanje zakrnelih jajčnih cevk, v katerih se razvijajo jajčne celice. Iz neoplojenih jajčec se lahko razvijejo samo troti.

Dedovanje spola

Iz neoplojenih jajčec se praviloma razvijejo troti, iz oplojenih pa se razvijejo matica ali čebela delavka.

Dedovanje vplivov iz okolja

Znanstveniki ugotavljajo, da se vplivi iz okolja, življenjske okoliščine starih staršev prenašajo na vnuke, čeprav slednji niso podvrženi takšnim življenjskim okoliščinam. Dedni material se iz roda v rod prenaša preko kodiranega zapisa v obliki dvojne vijačnice DNK. Znanstveniki so odkrili več mehanizmov, kako se lahko določeni geni izklopijo ali vklopijo, ne da bi se spremenilo samo zaporedje zapisa DNK.

Epigenetics

Dogodki iz življenja prednikov, način njihovega življenja lahko neposredno vplivajo na potomce (za grehe staršev plačajo potomci, trdijo stari ljudje). Nekatera ključna obdobja v življenju prednikov bistveno vplivajo na pričakovano življenjsko dobo potomcev. Takšno epigenetsko dedovanje, kemijski prenos biološke informacije na naslednje generacije, pri čemer se ne zgodi sprememba v zapisu DNK, proučuje epigenetika.Tako je pri ljudeh.

Tudi pri živalih se vplivi iz okolja dedujejo. Pri samicah je takšno ključno obdobje, ko so še v maternici, za samce je ključen čas tik pred spolno zrelostjo. To je čas, ko nastajajo jajčeca in semenčice, ki prenašajo dedni material na potomstvo, obdobje oblikovanja in dozorevanja spolnih celic.

Genetiki čebeljih matic se je od nekdaj pripisoval velik pomen za uspešnost v čebelarjenju, vendar gre običajno le za odbiro vzrejnega materiala za vzrejo matice. Manj pozornosti se ob vzreji matic namenja vzreji trotov. Nasprotno pa čebelja družina vseskozi odlično poskrbi za trote, dokler jih potrebuje, kar ni naključno.

Za dobre čebelje družine niso odločilnega pomena le 'kvalitetne' matice, ampak predvsem kvalitetna papica v vsem razvojnem obdobju družine: kvalitetna hrana za bodočo matico, kvalitetna hrana za trote, kvalitetna hrana za čebele delavke – če čebele krmilke ne bodo deležne dobre hrane, tudi njihov matični mleček ne bo dovolj kvaliteten.

Bo kar držala tista stara čebelarska modrost, da iz slabe družine ne bo nikoli več nič – jajčne celice, semenčice, matični mleček, ki ga proizvajajo čebele delavke, to so dejavniki, ki delujejo na genetiko sinergično in prepleteno. Enkrat lačna družina bo vso sezono 'vlekla' dediščino lakote za seboj.

Sladkor je le zasilni izhod v sili, zasilno orodje proti burnim podnebnim spremembam. Tudi intenzivno tržno usmerjanje v čebelarstvu ni čebelam v korist – ni zdrave kmečke pameti v odvzemanju vseh čebeljih pridelkov.