Članek
SONČEV OBRAT in NAGLI SPOMLADANSKI RAZVOJ
Objavljeno Dec 23, 2022

Solsticija, sončna obrata sta dva, zimski in poletni. Sončev obrat je tisti trenutek v letu, ko je Sonce ob poldnevu navidezno najvišje ali najnižje nad nebesnim ekvatorjem. Okrog Sonca se vse vrti, dobesedno! Zdaj se gibljemo proti več sonca, vsak dan dobimo več svetlobe, gremo od zimskega solsticija z najdaljšo nočjo in najkrajšim dnem proti poletnemu solsticiju z najkrajšo nočjo in najdaljšim dnem v koledarskem letu. To je čas eksplozije življenja pri rastlinah in živalih.

enakonočji in sončeva obrata

Sonce, brez katerega ni življenja, so v preteklosti častili po božje, zato je bil zimski solsticij najbolj naravno novo leto. Bil je to čas za praznovanja in rituale s prižiganjem svečk, krašenjem človeških in živalskih bivališč z zimzelenimi rastlinami, ko se počisti s preteklostjo in s tem pripravi nov teren. Rituali so simbolizirali nesmrtnost, zdravljenje, namenjeni so bili krepitvi sreče, veselja, miru in ljubezni.

Bistvo razumevanja solsticijskih dogajanj je v preporodu in novemu rojstvu v krogotoku življenja, ne gre le za nov začetek v linearnem smislu.

Prvi zimski dan je hkrati sončev obrat in obrat v življenju čebel. Iz nedavne preteklosti čebelarji poznamo besedno zvezo 'nagli pomladanski razvoj čebelje družine' – razvoj pa ni trenutek, ampak dogajanje, ki se začne prav zdaj. Z vidika čebel je zimski solsticij pravzaprav prvi dan pomladi! Na vse rastline in vse živali – na čebele tudi – vplivajo spremembe v dolžini dneva, v trajanju sončne svetlobe.

Tips For A Positive Attitude | Sunshine pictures, Pictures of the sun, Good  day sunshine

Spremembe v dolžini trajanja dnevne sončne svetlobe se prično takoj po zimskem solsticiju. Čebele te spremembe zaznajo, pa niti iz panja ne pokukajo! Čudežni so čebelji senzorji. V nekaj tednih bo v panju vse pripravljeno za preporod čebelje družine. Vse, kar so čebele (in čebelar kajpak tudi) naredile za čebeljo družino, je bilo usmerjeno v ta preporod.

Apis mellifera carnica (Carniolan Honey Bee) - Image | BioLib.cz

Čebele delavke zdaj že postopoma dvigajo temperaturo zimskega gnezda iz 21 – 24 °C, ki je bila primerna za obdobje mirovanja, na temperaturo 35 °C, ki je potrebna za gojenje mlade zalege. To zvišanje temperature, oskrba matice in očiščene satne celice v središču gruče bo spodbudilo matico k polaganju jajčec. V več tednih se bo količina zalege postopno povečevala, in če bo vse prav in ob pravem času, bo čebelja družina eksplodirala s pojavom prvega toplega vremena v novem letu – od tod naš stari čebelarski izraz 'nagli pomladanski razvoj'.