Članek
Vse podobe njenega veličanstva, čebelje matice
Objavljeno Feb 13, 2023

Matica se v svojem življenju prilagaja na nove življenjske vloge ne le v sebi, ampak tudi z zunanjo podobo – za vsako življenjsko obdobje ima v zalogi drugačen izgled – new look fashion. Podoba se spreminja od 'pubertetnice' do 'starke' od mlade matice do stare matice. Očitno je pri ženskah preoblačenje vgrajeno že v gene in moda oziroma noša je le podaljšek spreminjanja zunanje podobe.

Apis Carnica Bees - Carniolan Queen Bees and Package Bees | Apis Carnica  Bees Slovenia

O stari in mladi matici običajno govorimo, ko gre za oprašeno in neoprašeno matico. Razlika je precej očitna. Zadek mlade neoprašene matice le majčkeno štrli čez konice kril. Po enem ali večih uspešnih paritvenih izletih in nato približno po enem tednu zaleganja postane zadek bolj okrogel in podaljšan, tako da štrli približno za dvakratno dolžino čez konice kril.

Temna konica njenega zadka ostane enaka, toda segmenti na njenem zadku – ki so na čebelah delavkah vidni kot črte, obroči – so komaj opazni pri deviški matici, po oploditvi in pričetku zaleganja pa izgledajo kot napihnjene gume, ki bodo kmalu eksplodirale. Starejši čebelarji pravijo, da ima zadek kot monštranca!

Ob primerjavi oprašene matice s čebelo delavko opazimo, kako očitno so se segmenti matičinega zadka po prahi razširili. Oprašena matica je velikanka v primerjavi s čebelami delavkami, medtem ko je štiri dni stara deviška matica le malo večja od čebel delavk, zato je mlade deviške matice težko najti.

Večina matic je rahlo temnejše barve; svetlejše matice imajo morda nekaj italijanske genetike, zelo temne pa običajno izvirajo iz bolj prezimno odpornih pasem, kot je recimo ruska – vendar sama barva ni vedno merodajna, zato je težko kaj reči o poreklu z gotovostjo.

Authentic Apis mellifera carnica - breeding station Medokošt, Slovenija |  Sentjur

Glede na videz matic od trenutka izleganja do konca življenja, lahko življenjska obdobja razdelimo na štiri dele:

- pravkar izležena, še mokra matica ima videz oprašene matice;

- ko se njen eksoskelet posuši ali otrdi, se njen zadek skrči in postane čokat;

- po vrnitvi s prahe je videti nekoliko debelejša in daljša;

- po enem tednu zaleganja je dobro oprašena in zdrava matica videti kot popolnoma oblikovana čebelja matica s podolgovatim zadkom, ki se razteza dvakrat dlje od njenih kril.

Tik pred rojenjem postane matica precej čokata, saj jo čebele nadlegujejo z omejevanjem hrane. Postane bolj vitka, temeljito 'obtesana' za letenje, saj bi se s težkim in obilnim zadkom težko dvignila v zrak, kaj šele zares letela. Brez hrane tudi zalega ne več zadnje dni pred rojenjem. Skratka, precej se zmanjša, shujšana gre na svoje s približno polovico članov čebelje družine.

Queen Bee Stock Footage ~ Royalty Free Stock Videos | Page 3 

 The Birth of a Queen - Johann's Raw Honey

Matica lahko preneha z zaleganjem tudi povsem nenadejano. Lahko se zgodi, da oprašena mlada matica zalega le kratek čas, ali pa zalega le neoplojena jajčeca, iz katerim se izležejo troti. To se lahko zgodi celo najboljšim maticam, ker so za dobro oprašitev odvisne od lepega vremena in še drugih dejavnikov, ki jih ni mogoče nadzorovati ne čebelam, ne čebelarju. Ne glede na razlog prenehanja zaleganja postane tanka in dolga starka, čebele jo bodo prelegle, jo zamenjale z mlado matico, če ne bo prej posegel v njen odhod čebelar.