Članek
Usposabljanje čebel za pašo
Objavljeno Feb 26, 2023

Usposabljanje ali dresiranje čebel?

Bee School Stock Illustrations – 2,772 Bee School Stock Illustrations,  Vectors & Clipart - Dreamstime

Če čebelam damo hrano, odišavljeno s cvetovi nekaterih medovitih rastlin, jo bodo iz pitalnika prenesle v satne celice. Prve čebele, ki najdejo hrano so skavtke, ki bodo v panju na satju s plesom obvestile družino, kot da so v naravi našle novi izvor paše.

Beekeeping Schools | British Beekeepers Association

Prenašanje hrane, ki ga vršijo nekatere čebele, spodbudi druge, da izletajo iz panja in iščejo izvor paše s tem vonjem. Na ta način, če se čebele prehranjujejo s sladkornim sirupom črne detelje, bodo čebele izletale in iskale črno deteljo v naravi. Čebele najdejo medeče rastline po vonju njihove medičine. Če jih hranimo s sladkornim sirupom z vonjem cvetov prav določene rastline, jih lahko zvabimo na pašo te vrste medovite rastline.

To odkritje ima velik pomen in veliko praktično uporabno vrednost pri opraševanju nekaterih rastlinskih kultur, ki jih sicer čebele slabo obiskujejo, kot je to slučaj s črno deteljo in lucerno.

Blog - Post - Koristne lastnosti črne detelje v menopavzi

Po S. Rozovu se pripravi sladkorni sirup za dresiranje iz enakih delov vode in sladkorja. V ohlajen sirup potopimo cvetove v količini ene četrtine od skupne količine sirupa, in jih namakamo uro in pol, da bi se izlužil vonj tistih rastlin, na katere želimo usmeriti čebele na pašo. Cvetove uporabimo brez cvetnih čašic, ker te povzročijo neprijeten vonj v sirupu. S to raztopino je treba hraniti čebele zjutraj, preden izletavajo na pašo, v majhnih obrokih, po sto gramov. Da bi se kar največ čebel zvabilo na obiskovanje želene rastline, uporabimo dolge krmilnike in jih namestimo navzkrižno nad sate, da bi vonj prejelo kar največ čebel. Tako nadišavljen sirup je treba krmiti 5 – 6-krat.

Setev lucerne | KGZ Celje

Takšne poskuse sta delala Rozov in Zaharov v Čebelarskem oglednem zavodu v Moskvi. Pet ulic rumenih čebel, krmljenih s sirupom, v katerem so bili cvetovi črne detelje, drugih pet s temnimi čebelami, hranjenimi s sirupom neke druge rastline. Čebele so bile zaprte tri dni in potem, ko so bile spuščene, so bile preštete in dobljen je bil naslednji rezultat:

Črna detelja, 2225 rumenih čebel, 69 temnih čebel.

Druga rastlina, 149 rumenih čebel, 2250 temnih čebel.

Z dresiranjem čebel so čebele obiskovale črno deteljo 19-krat več, lucerno pa 5-krat več. Na ta način se iz ene enote površine dobi mnogo več semena. Z dresiranjem se dobijo večji donosi v medu in iztoči se čisti sortni med.

Momirovski i Šimić, 1953

Seabee Honey-Beeswax - SEABEE HONEY