Članek
Privabljanje čebeljih rojev
Objavljeno Mar 02, 2023

Rojenju se čebelarji načeloma in v praksi močno izogibamo – naredimo vse, da rojenje pravočasno preprečimo. Mnogi ljudje namreč doživljajo rojenje čebel kot ekstremno zastrašujoče in (zanje) življenjsko ogrožujoče dogajanje, po drugi plati pa gre pri rojenju za veliko čebelarjevo finančno izgubo. Nenadoma bo imel dela z dvema družinama – če bo uspel roj ogrebsti – za povrhu pa od nobene nič v tekoči sezoni, le večji neplačani delovni vložek, stroške za zdravljenje dodatne družine, stroške za krmljenje obeh družin, ker v nekem trenutku se pač razdelita na pol.

Guide to Bee Swarming - Everything You Should Know - Bees4life

Ko so že zaprti matičniki v panju, je najbolje družino razdeliti na toliko družinic, kolikor je satov z matičnikom. Ko je družina tik pred rojenjem, je mogoče družino razdeliti s Taranovo desko in narediti umeten roj.

V vsakem primeru pa je modro imeti v zalogi plan B, torej za takrat, ko je že šlo vse navzkriž in gre roj že ven iz panja. Pred rojilno sezono na bližnje drevo pritrdimo panjiček na višino vsaj meter in pol od tal, kar tako, za vsak slučaj. Panjiček ustrezno pripravimo: vstavimo kakšen temnejši sat ali dva ter nekaj satnic in uporabimo še kakšno vabo za privabljanje roječih čebel oziroma predhodnico skavtk.

Če nimamo drevesa ravno pri svojih roječih panjih, lahko privabimo roj tako, da panjiček z vabo pribijemo na lopo ali na kakšno podobno mesto, ki bo rahlo osenčeno. Roji divjih čebel so najraje v senci. Pogosto se odločijo za življenje na listnatem drevesu nekje na robu gozda. Ko izbiramo mesto za svoj panj z vabo, razmislimo o drevesu na robu gozda ali drevoreda v mestu. 

The Bees are Swarming Again

Uspešnost privabljanja je povezana s privlačnim vonjem za čebele. Vonj limonske trave je zelo podoben vonju matičnih feromonov. Čebele se bodo težko uprle vonju mešanici čebeljega voska, feromonom zalege, ki so ostali v satju, ostankom propolisa in limonski travi.

Vabo za roj lahko izdelamo sami. Potrebujemo 2 žlici čebeljega voska, 2 – 3 žlice oljčnega olja, 40 kapljic (2 ml) eteričnega olja limonske trave. Dobili bomo približno 85 g paste. Olje in vosek bosta preprečila, da bi se vonj limonske trave prehitro razpršil in omogočata lažjo uporabo mešanice.

V posodi, ki jo postavimo v večjo posodo z vrelo vodo, na zmernem ognju stopimo čebelji vosek in dodamo oljčno olje. Odstranimo z ognja. Dodamo eterično olje limonske trave. Mešamo, dokler se masa malo ne ohladi, dokler se ne začne gostiti. Prelijemo v nizko posodo s širokim grlom (da bomo lažje zajemali pasto s prsti), kjer se bo vaba popolnoma ohladila. Posodo zapremo s pokrovom. Mešanica potrebuje približno pet minut, da se strdi v mazljivo pasto.

Uporaba je preprosta: eno jedilno žlico vabe za roj razmažemo po hrbtni strani panja. Panj postavimo v senco, dvignjenega nad zemljo, na suho mesto. Najprimernejša višina je 1,5 do 2 m od tal.

Recently, in Swarms of Bees - Washingtonian

Počakamo na rojenje ... morda bomo imeli srečo ... morda bo skavtkam vonj všeč, morda bodo roječe čebele našle prijeten dom, ki je pripravljen za vselitev, v dobri soseski. Medtem ko se čebele raje odpravijo v senco, zakaj čebelarji svoje čebele zadržujemo na soncu? Samo razmišljam!

Čebelarji pač ne”rojimo” nalašč, da bi zastraševali vse širom in dalj.