Članek

Čebelarstvo

Vzreja matic

Bistvo čebelarjenja je nenehna borba za čim več zalege v čebelji družini (že prav, za čim več medu, ki ga pač ne bo veliko brez čim več čebel). Prav zato v čebeljih družinah čebelarji potrebujemo odlične matice.

Objavljeno Oct 29, 2023

Že v najstarejših čebelarskih knjigah in priročnikih je na tak ali drugačen način izpostavljeno, da je matica duša čebelje družine – vsako drezanje okrog duše nasploh pa je neznansko občutljiva reč z nepredvidljivim zaključkom. Duše namreč živijo večno in se vedno znova vračajo. Treba je znati!
Učinkovita vzreja odličnih matic zahteva odlično poznavanje 'žitja in bitja' čebelje družine, vrhunsko poznavanje dela čebelje družine – čebelarski teoretiki pravijo temu področju 'biologija čebel', čebelarji pa … vsak drugače in vsi imajo menda prav. Šele po poti učenja in znanja čebelar pride do krone čebelarjenja, to je do vzreje odličnih matic. Stari čebelarji ne rečejo brez osnove, da je čebelarjenje poezija kmetijstva, vzreja matic pa poezija čebelarjenja.
Pri vseh čebelarskih opravilih moramo nujno najprej spoštovati in upoštevati naravne danosti, pri vzreji matic še posebej temeljito, skupaj z nagonom čebeljih družin in potrebami čebel. Bistvo čebelarjenja je nenehna borba za čim več zalege v čebelji družini (že prav, za čim več medu, ki ga pač ne bo veliko brez čim več čebel). Prav zato potrebujemo odlične matice, od najboljših matic je odvisna uspešnost čebelarjevega dela.
Zimski čas je idealen čas za učenje in dopolnjevanje znanja, da bomo v prihodnji čebelarski sezoni še uspešnejši čebelarji in čebelarke. Za svojo dušo, za močne in zdrave, skratka za odlične čebelje družine.

#MedaPolnaSkleda #ČebelarjiSePozimiUčimo