Članek

Čebelja družina

Troti, lenuhi

uspešnost čebelje družine

Objavljeno Nov 05, 2023

Mnogi ljudje menijo, med čebelarji in nasploh, da so troti najbolj leni in brezdelni člani čebelje družine ter posledično, da jih čebelja družina niti ne rabi. Vendar to prepričanje ne drži: troti medonosnih čebel so lahko najbolj aktivni člani čebelje družine (by University of Konstanz).

Za vedeti več je vredno raziskati več, pogledati v več podrobnosti, preučiti več vidikov, ki se sprva ne zde zanimivi, ali pa so bili prvotno prezrti, in tako pridejo na plano pomembni novi izsledki. Tako so se lotili proučevanja trotov raziskovalci medonosnih čebel iz Cluster of Excellence Center for the Advanced Study of Collective Behavior (CASCB) na Univerzi v Konstanzu in Inštituta Max Planck za vedenje živali. Kar je do tedaj veljalo za nezanimivo, ali kar je bilo preskočeno, se je znova izkazalo za najbolj uporabna in zanimiva področja, ki jih je vredno raziskati, preprosto zato, ker na ta način nekdo morda postane prva oseba, ki je dejansko 'pogledala in videla'.

V nedavno objavljeni študiji v reviji Animal Behavior so omenjeni raziskovalci predstavili presenetljive izsledke raziskave in dokazali, da so samci čebel – troti - ki so dolgo veljali za lenuhe, občasno najbolj aktivni člani čebelje družine.

Troti imajo ključno aktivno vlogo pri reproduktivni uspešnosti čebelje družine. Samci sicer zapustijo panj zgolj zaradi paritvenih letov, na katerih se nekateri bolj, drugi manj uspešno poskušajo pariti z deviško matico. Ob tem troti vse svoje življenje preživijo v panju kot del čebelje družine, zato veljajo za lene in dolgočasne. Vendar pa ostaja nejasno, kako se troti obnašajo v panju in kako se vključujejo v družino.

Čebele delavke so z namenom proučevanja v preteklosti že označevali in jim sledili, zato se je označevanje in sledenje nekaterim izbranim trotom zdelo sprva enostavno. Tako so bili posamezni troti označeni in vstavljeni v čebeljo družino v opazovalni panj, pokrit s steklom. Nekateri troti so dobili majhne papirnate oznake z individualno kodo in kodo za orientacijo na prsnem košu. Rezultati sledenja in opazovanja so bili pravo presenečenje: od časa do časa so ti 'leni' troti najaktivnejši med člani v celotni čebelji družini!

Vznemirljivo je bilo dognanje, da imajo troti poleg pripisane jim lenobe oziroma negibnosti sinhronizirana obdobja hiperaktivnosti. Raziskovalna skupina je ugotovila, da to obdobje hiperaktivnosti sovpada z obdobjem letenja trotov, na obdobja in sinhronizacijo pa vplivajo tako zunanji dejavniki kot izmenjava socialnih informacij. V splošnem so te ugotovitve neverjetne, saj kažejo, kako temeljito troti prilagajajo vedenje svoji nalogi tako, da omejijo porabo energije na najnižji nivo dejavnosti.

Doslej je bilo raziskovalcem znano, da troti določajo čas svojih paritvenih letov po vremenu. Ob natančnejšem opazovanju znotraj čebelje družine, sta začetni in končni čas hiperaktivnih obdobij bolj sinhronizirana kot bi pričakovali, če bi upoštevali samo vreme. Ugotovitve nakazujejo na komuniciranje trotov, ko sprejemajo sinhronizirano kolektivno odločitev, kdaj bodo zapustili gnezdo. Kako točno poteka ta komunikacija med troti, pa ostaja predmet prihodnjih raziskav.

Rezultati študije dokazujejo, da troti prilagodijo svoje vedenje v panju lastni nalogi moških gamet v čebelji družini. Prvič, troti omejujejo porabo energije tako, da omejijo aktivnost na določeno obdobje dneva, ki se ujema s časom parjenja, preostali del dneva pa ostanejo relativno nepremični. Drugič, troti se nahajajo v gnezdu in se vedejo primerno njihovi razvojni stopnji, vendar brez motenj pri delu drugih družinskih članov.

Skratka, rezultati posebej poudarjajo, da se troti sproti prilagajajo svoji nalogi in čeprav so na videz neskončno leni, prispevajo k dobrobiti čebelje družine z zmanjšanjem lastne porabe energije. To tudi kaže, da se troti integrirajo v čebeljo družino in prilagodijo svoje vedenje, da maksimizirajo uspešnost celotne čebelje družine.

Morda bi morali priznati trotom tisto varčevalno vrednoto, ki jo sicer pripisujemo čebelam delavkam! V skupno dobro varčujejo tako, da mirujejo, ko njihov delovni prispevek ni potreben in delajo na polno, ko je to nujno za skupnost.

Vir: Louisa C. Neubauer et al, Honey bee drones are synchronously hyperactive inside the nest, Animal Behaviour (2023).

#raziskovanježivljenjatrotov