Članek
April - mesec za močne in zdrave čebelje družine

Čebelarska opravila v cvetu pomladi

Objavljeno Apr 02, 2024

Cilj vseh aprilskih opravil pri čebelah je zagotavljanje močnih in zdravih čebeljih družin, ker bodo le takšne izkoristile pomembne glavne paše v maju. Prav zato je za čebelarje april ključni mesec v letu.

Zdaj postaja vse topleje, narava se prebuja na polno, čebele izletajo iz panjev na vso moč in nabirajo medičino in cvetni prah. Čebele se intenzivno pripravljajo na prihajajočo sezono.

Čebelarjev koledar je direktno vezan na letne čase. Pregled oziroma kontrola čebeljih družin obsega redno ugotavljanje moči družine, prisotnost matice (jajčeca, mlada zalega), zalege (količina in razmerje pokrite in odkrite zalege) in zalog hrane še posebej v mesecu aprilu. Potrebno je redno spremljanje lokalne vremenske napovedi in glede na vreme prilagajati opravila pri čebelah.

Ne glede na čebelarjeve izkušnje je priporočljiva uporaba zaščitne opreme pri vseh opravilih pri čebeljih družinah. Še posebej pri opravilih, ki se v mislih začnejo z: „samo tole pogledam, pokukam ...“ Kljub dobri zaščiti pa je treba s čebelami delati potrpežljivo in obzirno, brez velikega hrupa ali tresljajev.

Nekateri čebelarji v tem času razširijo panjska žrela, do sedaj pa je bilo treba pripraviti veliko količino satja (satnice ali izdelani sati), da bo pri roki, ko bo potrebno. Če že ne sicer, pa je treba biti pripravljen vnaprej za namestitev kakšnega roja. Roji se „kar zgodijo“ tudi izkušenim čebelarjem. Po potrebi se postopoma širi plodišče in medišče z dodajanjem naklad s satnicami ali satnic v AŽ panjih. Aprila je v panjih vedno več mladih čebel, ki nimajo kaj početi, če nimajo možnosti (prostora) gradnje satja, vzrejati zalego ali predelovati medičino in cvetni prah.

Posebno pozornost je potrebno namenjati zdravju čebel oziroma možnih simptomov bolezni. Varoje parazitirajo čebele in tako ogrožajo njihovo zdravje. Aprila izvajamo preventivne ukrepe za zatiranje varoj.

Ta mesec smo pozorni na vnos medičine in porabo hrane v panjih – če ni dovolj naravne paše, je potrebno čebele hraniti s sladkornim sirupom v razmerju 1 : 1. Stimulativno (dražilno) krmljenje vpliva na razvoj čebelje družine in pomaga jačanju.

Rojenje v aprilu in maju lahko opazujemo ali pa ga preprečujemo – rojenja pač ne želimo, zato preprečujemo rojilno razpoloženje z različnimi ukrepi.

Tudi vzreja matic se prične v aprilu. V ta namen zdaj izberemo in formiramo močne vzrejne družine.

Zbiramo cvetni prah, aprila in maja, glede na lokalno razpoložljivost naravnih virov.

Pripravljamo tudi opremo za točenje medu, morda razmislimo tudi o nabavi embalaže za med in podobno. Maj je že pred vrati!

Slednjič lahko ugotovimo, da je mesec april za čebelarje izredno aktiven in zahteven, le z dobro organizacijo in vso potrebno skrbjo za čebelje družine pa lahko računamo na pridelek medu.

Z dobro prakso in predanim delom je čebelarjenje izjemno koristna in pozitivna izkušnja za čebelarja.


#aprilinčebele #čebelarskaopravila