Šola je brez veze

Objavil/a Miran Peterman, dne 2014-06-19 ob 14:50:25

Imate tudi vi doma navihanca ali navihanko, ki se na vse kriplje brani šole in vsega kar je s tem povezano? Se tudi vi dnevno soočate z urami priprav in prepričevanjem, naj se vendar mladina spravi k učenju? Zveni poznano?

No, če pogledamo iskreno, je šola resnično skoraj neuporabna in brez veze! No skoraj;). Večino podatkov brez problemov dobimo na google.com, računalnik nam izračuna najzahtevnejše matematične operacije v delčku sekunde,.. Znanje, ki ga dobivamo v šoli je skoraj zgodovinskega pomena ali lepo rečeno zastarelo. Učimo se o zgodovini, namesto o prihodnosti. Slovenski zaposlovalci bi še vedno želeli, da imaš diplomo oz. nek certifikat, pomaga pa ti v bistvu prav nič... Potem pa gledamo primere iz tujine in tudi uspešne domače prakse, kjer ljudje ne želijo izgubljati časa s šolanjem in gredo in začnejo svoja podjetja in postanejo resnično uspešni. Vsi ostali, ki pa jim uspe dokončati fakulteto ali celo doktorirati, pa veselo delajo kot uslužbenci za njih.

Vendar to ni vse in ne obupajte še z branjem. Bomo našli tudi kake pozitivne lastnosti. Šola je res brez veze, učenje je zastarelo, toda v tem trenutku nimamo še boljše alternative. Rešitev je, da se šole in učenja lotimo na malenkost drugačen način. Znanje je sicer pomembno, vendar je še bolj pomembno kako pridemo do znanja in kaj se lahko naučimo na poti.

Če se namesto na sitne učiteljice in dolgočasen pouk začnemo fokusirati na sposobnosti, ki jih lahko razvijamo v času našega šolanja, potem postane šolanje kar zanimivo in lahko celo zabavno.

Kakšne so torej koristi od šole: razvijamo svojo sposobnost koncentracije, iznajdljivosti, vztrajnosti, sposobnosti, da si postavimo cilje in jih dejansko uresničimo (večina ljudi ima s tem težave celo življenje). Cilj lahko dosežemo v enem tednu ali pa v eni uri. Ko natreniramo hitrost, odločenost, vero v rezultat,... porabimo za šolo veliko manj časa, ki nam ostane za ostale prijetnejše dejavnosti.

Zakaj bi naredil domačo nalogo takoj, če pa je učiteljica dala en teden časa? Zato ker jo lahko, ker zmorem in ker sem sposoben! In ker me zanima, kako hitro jo lahko naredim! In ker vem, da na ta načim treniram svoje sposobnosti, razvijam svoj potencial in se pripravljam, da bom v življenju dosegel vse kar si bom zamislil. Zakaj bi si to želel? Ker želim biti uspešen! Ker želim biti bogat, imeti rezultate v življenju in uživati v najlepših stvareh na svetu.

Torej šola ni več poligon za znanje, temveč poligon za razvoj mojih sposobnosti, potenciala in vizije za življenje!

Vir: http://www.miranpeterman.com/sola-je-brez-veze/

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
4
Zdrava Motivacija
0
Jun 23, 2014
Najbolj uspešni so tisti, ki iz danih okoliščin znajo potegnit največ. Če je šola že obvezna, pa vsaj imejmo kaj od tega. Lepo:)
#4
Dajana Babič
1
Jun 20, 2014
Pozdravljen, Miran na PublishWall-u. :)
#3
Dajana Babič
1
Jun 19, 2014
http://www.publishwall.si/dajana.babič/post/104741/jaz-si-nisem-izmislila-sole

Jaz si nisem izmislila šole!

Včeraj se pogovarjam z Mikijem, ura je bila deset zvečer, ko mora iti spat... Ves nesrečen je in gleda na list papirja,
#2
Andrej T
1
Jun 19, 2014
Navkljub svoji izobrazbi neumnež ne bo spoznal, kdo v resnici je, in zlobnež se ne bo odpovedal lastni pokvarjenosti. Sodobno izobraževanje vodi v dokazovanje in ne v popolno modrost. Kakšen smisel ima posvetna izobrazba, če ti ne zagotovi nesmrtnosti? ;)
#1
Miran  Peterman
Miran Peterman
Objavil/a 2014-06-19 14:50:25 (Jun 19, 2014)
Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Ko boš prebral do konca, boš spremenjen/a!
Ključ do fantastičnega seksa
Kaj je resnični namen duhovnosti?
Nimam časa zase in kaj to pomeni?
Kako naprej? (5 uporabnih korakov)
Ali lahko spremeniš moškega?
Kako naučiti otroke, da postanejo kreatorji svojega življenja?
Pridna in poredna punčka
Kako pritegniti v življenje ljubečega moškega?
Koliko denarja, sreče, ljubezni preneseš?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
November 2022
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj