Članek
Kako naučiti otroke, da postanejo kreatorji svojega življenja?
Objavljeno Mar 03, 2016

Stranki sem svetoval, da skupaj s svojimi otroci napiše jutranjo in večerno “deklaracijo” (neke vrste molitev, če hočete), ki jo bodo otroci prebirali ali recitirali vsak dan.

Primer jutranje deklaracije:
Pred mano je čudovit dan, ki se ga resnično veselim. Užival bom vsak trenutek in se učil nove stvari. Vesel sem, da imam starše in prijatelje s katerimi preživljam čas, se zabavam in mi stojijo ob strani. Verjamem, da bom danes uspešen v šoli in bom dobil veliko koristnega novega znanja. Komaj čakam na športne aktivnosti, ki me delajo močnega in odločnega. Veselim se novega dne in prepričan sem, da bo čudovit in poln novih presenečenj. Juhuhu! 

Primer večerne deklaracije:
Hvaležen sem za današnji dan, za vse lepe svari, ki so se mi zgodile, za vse prijatelje s katerimi sem preživel dan. Hvaležen sem za moje starše, za vso njihovo skrb in ljubezen in vse stvari, ki se lahko naučim od njih. Hvaležen sem, da sem zdrav, srečen, da me obdaja ljubezen in da lahko vsak dan bolj napredujem. Hvaležen sem, da sem vsak dan bolj uspešen, da vedno najdem pot in rešitve in je moje življenje vsak dan bolj čudovito. Hvaležen sem, da Vesolje (Energija, Bog) skrbi zame in me vsak dan vodi.

Namen jutranje deklaracije je razvoj pozitivnega pričakovanja in gotovosti v čudovit rezultat, namen večerne pa iskrena hvaležnost in želja po razvoju (želim še). Na ta način otroci razvijejo zaupanje v življenje, sami začnejo kreirati, usmerjati energijo v svoje cilje in razvijajo vizijo.  

PS. Deklaracijo prilagodite svojemu otroku in njegovi situaciji. (Napišite si jo tudi zase) Otroke ne smete podcenjevati, kajti v otroškem telesu se skriva bolj zrela, zavedajoča se in novih odkritij željna duša, kot si velikokrat sploh predstavljamo. Otroci so se rodili, da se učijo in razvijajo in ne, da se “igrajo z avtomobilčki”. In če jim to predstavimo na pravi način, potem je to za njih lahkotno in zabavno. Veliko uspeha!