Reka Mura/ Javna izjava ob podajanju javnega sporočila 100 kvazi znanstvenikov
Papirni tiger v obliki 100 znanstvenikov grozi brez utemeljenih strokovnih podlag in je takšen zapis videti samo, kot bevskanje brez kakršnekoli podlage.
Posvet reka Mura/ Kmečki glas: Mura - vez pomurske prihodnosti/ Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) in Društvo Alpe Adria Green (AAG), mednarodna nevladna organizacij za varstvo okolja in narave, sta v Murski Soboti pripravila strokovni posvet o možnostih izrabe vode iz reke Mure za namakanje
Posvet reka Mura/ Mnenje prof. dr. Peter Novaka o reki Muri. Tujci se vpletajo v naše energetske že od jedrske elektrarne naprej!
Nikoli niso bile HE na Muri mišljene samo kot energetski objekti, ampak vedno v dvojni vlogi, tudi za vzdrževanje podtalnice in namakanje.
#KOMENTARJI
Posvet reka Mura/ Dr. Jože Duhovnik: Avstrija je ukradla reko Muro z energetskim potencialom, da Slovenija ostaja pripravljena puščava! Povsem poznano je, da je Avstrija ukradla reko Muro z energetskim potencialom, da Slovenija ostaja pripravljena puščava, saj se z 0,75 m poglobljeno Muro pojavlja nižji vodostaj podtalnice.
Posvet reka Mura/ Muri se ne piše nič kaj dobrega. Prav gotovo je takšna struga Mure, kot je danes problem in vse bolj postaja tempirana bomba! Najprej je potrebno ugotoviti, da je ob poteku v Prekurju Mura regulirana in nima več naravnega toka. Ob regulaciji so bili posekani naravni meandri, ki so upočasnjevali rečni tok, s tem zmanjšali njeno prodonosnost in ohranjali niveleto dna.
Posvet reka Mura/ Reka Mura: Dvig podtalnice in vrnitev vode v "divje" meandre je NUJNO! Brez sonaravno grajenih jezov tudi ne bo šlo! Ko sem bil pred ca. 20 leti na ogledu poškodb cerkve v Veržeju, so domačini trdili, da sta gladina in dno reke Mure vsaj en meter nižja kot nekoč.
Posvet reka Mura/ Danijel Magajne: Zakaj se niža dno reke Mure Vesel sem, da se domačini ob Muri organizirajo za povišanje nivoja podtalnice na svoji zemlji. Tudi meni ni vseeno, kako se »sušna obdobja« hitro širijo vedno dlje od Mure na obe strani.
DOGODKI

KOLEDAR DOGODKOV

GRADIVO
Posvet reka Mura/ Pozdravne besede, Katja Damij - ZENS ⌈video⌋
Ker smo sedaj že opazno vstopili v klimatske spremembe, katere poleg nevarnih in škodljivih vremenskih pogojev, prinašajo s seboj tudi vedno večje povpraševanje po vodi, želimo osvetliti, kaj se dogaja z Muro in kakšen potencial za namakanje vsebuje.
Posvet reka Mura/ Tako bi lahko uredili namakanje v Prekmurju ⌈video⌋ V podjetju HSE Invest so pripravili predlog namakalnega sistema v Prekmurju, na včerajšnjem posvetu o možnostih izrabe Mure pa ga je predstavil projektant Uroš Jarc.
Posvet Reka Mura/ Predstavitev namakalnega sistema, Uroš Jarc - HSEinvest Maribor ⌈video⌋
Predlog namakalne struge poteka od Petanjcev do izliva Krke v Muro. Skupna dolžina takšne struge bi bila 53 kilometrov, skupna dolžina ureditev pa 27 kilometrov. Prehodnost struge bi bila sedem kubičnih metrov na sekundo.
Reka Mura/ Aljaž Lesjak: Mura skozi čas - poročilo o profilu reke Mure Reka Mura v Sloveniji sodi v tip meandrirajoče pramenaste reke, za katero je značilno, da ima znotraj struge več korit. Glavnina toka teče po glavnem koritu, s preusmerjanjem toka in z ustvarjanjem novih glavnih korit pa stara korita postajajo ...
posvet reka mura/ Renato Bertalanič, ocena podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja ⌈video⌋ Spreminjanje je splošna značilnost podnebja, vendar je hitrost spreminjanja predvsem zaradi človekovega izpusta toplogrednih plinov v zadnjem stoletju izjemna. V Sloveniji se podnebje na podlagi analiz dolgoletnih opazovanj spreminja še hitreje ...
Posvet reka mura/ Reka Mura skozi čas, Aljaž Lesjak ⌈video⌋ Reka Mura je do njene regulacije struge v začetku 20. st. nenehno spreminjala potek glavne struge in stranskih korit. Spreminjanje struge je bilo dokumentirano v različnih časovnih obdobjih v obliki kartografskih prikazov ...
Posvet reka Mura/ Kaj pomeni namakanje v Prekmurju, Miran Torič - KGZMS ⌈video⌋ Posvet v Murski Soboti
Posvet Reka Mura/ Gibanje podtalnice, Timotej Pepelnik, Geološki zavod Ljubljana ⌈video⌋
Posvet reka Mura/ Danijel Magajne: Zakaj se niža dno reke Mure Vesel sem, da se domačini ob Muri organizirajo za povišanje nivoja podtalnice na svoji zemlji. Tudi meni ni vseeno, kako se »sušna obdobja« hitro širijo vedno dlje od Mure na obe strani.
Posvet reka Mura/ Vprašanja obiskovalcev posveta o možnosti izrabe vode reke Mure za namakanje in vodooskrbo v prekmurski ravnici ⌈video⌋ Objavljamo tudi vprašanja in mnenja obiskovalcev strokovnega posveta
PUBLIKACIJE
VIDEO
Zdaj se predvaja
Mura danes in jutri
Izberi seznam predvajanja:
prikaži časovnico