Članek
Pravilnik ali življenje?
Objavljeno Jun 02, 2014

Sobota 31.maj 2014, dokaj lepo sončno dopoldne in za to se odpravim v mesto, ker sem izvedela, da tam poteka XX. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip
prve pomoči CZ in RK.

Sodelovalo naj bi menda 13 ekip, policija, šole, Gorska reševalna Maribor, vrtci, ….

Moram priznati, da je bila predstavitev njihovega dela zelo zanimiva, vendar je temu sledilo presenečenje ko so razglasili zmagovalca, oziroma rezultate tega tekmovanja.

Zadnji in predzadnji so bili namreč GRS Maribor in policija, zmagovalec pa …

Jaz seveda ne bi bila jaz, če ne bi to v meni zbudilo radovednosti in tako sem izvedela naslednje:

Ekipe, ki so brez dvoma vodile v znanju nudenja prve pomoči, so »izgubile« zaradi »birokratskih predpisov«, ki so pa v konkretnih primerih tako butasti, da ne moreš verjeti svojim ušesom, namreč:

Izgubili so točke, ker reševalci v ekipi, ki je prišla do ponesrečencev, teh NISO VPRAŠALI, če jim SMEJO POMAGATI!

Prav .., bo kdo rekel … predpisi so predpisi, vendar ali se je kdo vprašal, če je to življenjsko, izvedljivo ali v vsakem primeru mogoče?
Predstavljajte si reševalca, ki pride do ponesrečenca, ki ne zna besedice slovensko:
Vam smem pomagati gospod? Nobenega odgovora, samo stokanje oziroma govorjenje v nekem tujem jeziku, ki ga reševalec ne razume. Ta ponovi vprašanje: »Vam smem pomagati gospod?« Prizor se ponovi, ne enkrat, še nekajkrat, ker reševalec NE SME pomagati, dokler ne dobi pritrdilnega odgovora. Po določenem času se reševalec vstane in odide svojo pot, za sabo pa pusti ranjenega človeka, ki bo morda celo umrl, ker od njega ni dobil jasnega »DA«, da bi mu lahko pomagal!
Enaka zgodba se lahko ponovi, če naleti na nekoga v nezavesti, dojenčka, če ga najdejo na zapuščenem kraju brez staršev, na gluhonemega itd.
PO pravilih namreč, če ti oseba odgovori z NE, ji NE SMEŠ POMAGATI!
Se vam zdi smešno in nemogoče? Pa vendar je tako. Pravila so pravila! Birokrat, ki si jih je izmislil, tudi ni pomislil, da je mogoče poškodovana oseba v šoku in bo zaradi njega odgovorila z NE ali pa recimo, da imam pretres možganov, je duševno bolna in še bi lahko naštevala.

Verjeli ali ne, točke so izgubili tudi za to, ker so bili bolje opremljeni od ostalih in so želeli uporabiti najnovejšo opremo, ki jo imajo na razpolago. Sledil je NE! Ker ta oprema ŠE NI OMENJENA v Pravilih za preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa! (omenjeni pravilnik, razen nekaj malenkostnih sprememb obstaja še iz 70-ih let)

Si predstavljate? Ranjeni ležite na cesti, pridrvi reševalec, ko mu že izrecno dovolite, da vas začne reševat, začne iz torb jemati zastarelo opremo, ker nova še ni omenjena v nekem pravilniku!

Ne skrbite, neumnosti še ni konec.

V eni od situacij, ko so morali reševalci reševati »množično nesrečo«, je nek reševalec izgubil točke, ker »poškodovanki« s katero je že nekaj časa komuniciral, saj jo je spraševal kje jo boli, kako se je nesreča zgodil itd in na kar mu je poškodovanka tudi odgovarjala, NI IZMERIL SRČNEGA UTRIPA! Ko je sodnika vprašal zakaj bi ji ga moral, saj je vendar z njo več čas GOVORIL, je bil odgovor, da takšna so pač pravila!
Pri tej isti poškodovanki, je ta ekipa izgubila točke tudi za to, ker je niso dali na nosila in poklicali reševalnega vozila… da ne bo nesporazuma, uprizorjena je bila MNOŽIČNA NESREČA, kjer so poškodbe takšne ali drugačne …. Me resnično zanima, če se v takšnem primeru za nekoga, ki ima zvit gleženj kliče reševalno vozilo, medtem, ko bo v istem trenutku prav to potreboval nekdo, ki ima hujše poškodbe.

Tako, da dragi moji reševalci, s tem pisanjem vam že tu in zdaj dam dovoljenje, da me, če vas bom kdaj potrebovala, rešite, brez da vam takrat odgovorim z »DA«, če to iz zgoraj navedenih razlogov ne bom mogla storiti takrat. Enako velja za vso mojo družino in sorodnike.

Vam v tolažbo pa samo tole:
Usposobljeni ste, da rešujete življenja in po tem kar sem videla, opravljate to s srcem, dušo in to več kot odlično ter strokovno. Ko bo ta »sodnik« mogoče kdaj potreboval vašo pomoč, sem prepričana, da ne bo želel, da ga reši prvouvrščena ekipa, ki ni bila nikoli na terenu pri ponesrečencih, pravila pa je obvladala v nulo! 

Usposobljeni ste, da rešujete življenja, človeške neumnosti, pa vam ne bo uspelo iztrebiti, ker to do sedaj ni uspelo niti Vsemogočnemu. 

Nataša Tkalec- NATAWE

Obup od obupa.

Natawe, super zapis. Pravila sicer morajo biti, a če so pretrda, ljudje zaradi njih nastradajo ... :( Natawe, a ti smem pomagati? Kaj pa če me ne razumeš - npr. zaradi udarca v glavo - in rečeš "ne"? Eno tako ima De Mello v eni svoji knjigci: "Zakaj je kopito puške iz orehovega lesa?" Vojaki odgovarjajo vse sorta: ker je les trden; prožen itd itd. Predpostavljeni: "Ne, ne ne ... Zato, ker je tak predpis!"

Morda pa bodo res reševali tega birokrata, pa mu rekli, hja, predpisi so predpisi... ŽALOSTNO KAJ SE DOGAJA V DOLINI ŠENTFLORJANSKI!!!

Pa še tega imajo očitno- prekratkega ;-)