Članek
Skrita grožnja supermarketa: Kako predelana hrana zvišuje krvni tlak
Objavljeno Jun 28, 2025

Nova študija kaže, da so lahko običajni fosfatni dodatki, ki ohranjajo svežino in okus pakirane hrane, vzrok za visok krvni tlak.

12-tedenska študija na podganah je pokazala, da lahko anorganski fosfati prispevajo k hipertenziji s spodbujanjem izločanja kemikalije, imenovane fibroblastni rastni faktor 23 (FGF23).

Kako konzervansi za živila zvišujejo krvni tlak

Znanstveniki so odkrili, da prehrana z veliko fosfata povzroči kopičenje beljakovine, imenovane FGF23, v krvi, ki nato potuje v ključne predele možganov, ki uravnavajo krvni tlak, vključno z možganskim deblom.

članek z virom...


#Zdravje #Prehrana #Študija #Beljakovine #Hipertenzija #KrvniTlak #Konzervansi #Podgane #Fosfati #FGF23