Ustreljen policist v Litiji, razmišljanje

Objavil/a nekdo pač, dne 2014-08-23 ob 13:05:10

Hipoteza:

1.     Ogledna komisija bo en teden prirejala postopek tako, da bosta policista oprana sokrivde. Odgovornosti bodo razrešeni tudi vsi nadrejeni po hierarhiji navzgor.

 

Ni verjetno, da je šlo za kontrolo prometa. Zakaj?

Novinarji so istočasno  z iskalno akcijo za strelcem v javnost dajali podatke, da gre za verjetnega roparja. Naknadno so ven prišli podatki, da naj bi bil strelec storilec poskusa oboroženega ropa Army shopa. Za javnost je bil opis storilca čisto preveč natančen. Policist, ki je ostal na kraju si ne bi nikoli zapomnil toliko podatkov, najbolj čuden je podatek o višini storilca.  Sedečemu človeku v avtu težko pripišeš višino v cm.

Policisti so nad osumljencem ropa izvajali  prikrite preiskovalne ukrepe, to je dejstvo.

Pri tem so zanemarili samozaščitno vedenje in poleg lastnega izpostavljanja povzročili ogrožanje javne varnosti.  Do osumljenca oboroženega ropa policist v patrulji  nikoli ne pristopi sam, brez potrebne samozaščitne opreme (neprebojni jopič), drug policist mora postopek varovati ( z orožjem).

Policist,  ki je vodil postopek je od ustavljenega voznika zahteval dokumente. Voznik je namesto po dokumentih segel po pištoli in voznika ustrelil v glavo. Kaj je v tem trenutku delal drugi policist. Kje se je nahajal, je streljal za voznikom, ki je odpeljal s kraja?  Izstrelil naj bi 6 nabojev, pri tem pa je ranil voznika, ki je kljub vsemu s kraja pobegnil.

Je policist, ki je uporabil strelno orožje le-to uporabil skladno s svojimi pooblastili? Je pazil na varno smer, konec koncev je streljal sredi ceste in bi lahko zadel nedolžnega mimovozečega  človeka. 

Napake policistov, ki so usodne:

nepravilno voden postopek, pomanjkanje samozaščitnih ukrepov, opreme ( krivda nadrejenih), slaba komunikacija in slabo poznavanje policijskih pooblastil obeh policistov in vseh vpletenih.  Odgovornost nosita oba policista, dežurni, komandir in tisti nekdo, ki je tajno sledil osumljenca poskusa ropa pa pomembnega podatka o nošenju orožja ni izpostavil!

V resnici se to zgodi tako, da policisti po zvezi dobijo sporočilo koga naj ustavijo in gredo za njim nepripravljeno.  Zgodi se hitro, posledice so usodne.

Potem se zgrnejo komisije in pisarniški veleumi sestavljajo poročilo, ki mora biti všečno.

Nekoč je nek policist prejel denarno nagrado, zato ker uporabil strelno orožje brez podlage v zakonu. Streljal je sicer v zrak, sestajale so se komisije, na koncu je še zaslužil in bil pohvaljen.  Saj ni res pa je.

 

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
6
Marta
1
Aug 23, 2014
Mitja, glede na dogajanja v državi zadnjih 23 let, je hipoteza čisti produkt realnega razmišljanja, ne pa ugibanja. Vedno je kriva Fata, nikoli nihče po hierarhiji navzgor. Za to ne rabiš biti cop ali krt.
#6
Mitja Kunstelj
0
Aug 23, 2014
Hipoteza in ugibanja! Od ropa (poskus) je minilo nekaj dni. Na kraju dejanja vas ni bilo, zato ugibate. Najbrž cop s podobno izkušnjo in manj tragičnimi posledicami.
#5
Anka Klemenčič
0
Aug 23, 2014
Drugo ne bi komentirala, le to, da v primeru, da ti nekdo strelja v glavo zaščitni jopič ne pomeni nobene zaščite!!
#4
Zlobni
0
Aug 23, 2014
V Ameriških filmih vidimo, kako pristopajo policisti pri kontroli prometa !
Z roko na pištoli in z varovanjem partnerja ob strani, da ne pride do navzkrižnega ognja po sotovarišu ! Tudi ukaz," roke na volan " in megafon ne bosta odveč !

Glede na vse večjo agresivnost med ljudmi, bi moral biti pri policiji premislek v tej smeri, pa čeprav bo povzročilo še večji odpor ljudi do plavih angelov.
Glava je le glava !
#3
nekdo pač
0
Aug 23, 2014
Dajana, hvala za opozorilo.
#2
Dajana Babič
0
Aug 23, 2014
Prosim, daj eno sliko za avatar noter. Ni treba, da je tvoja fotka, lahko je karkoli.
#1
nekdo pač
nekdo pač
Objavil/a 2014-08-23 13:05:10 (Aug 23, 2014)
Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Streljanje v Litiji, razmišljanje 2. del
Ustreljen policist v Litiji, razmišljanje
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2023
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj