Članek
PREDSTAVITEV NAČRTOV ŠIRITVE PODRUŽNIČNE ŠOLE IN UREDITVE ŠPORTNIH POVRŠIN V VIŠNJI GORI
Objavljeno Nov 18, 2022

V sredo, 16. 11. 2022, je Občina Ivančna Gorica v prostorih Hiše kranjske čebele v Višnji Gori, krajanom, predstavnikom društev, vodstvu podružnične šole in vodstvu sveta krajevne skupnosti Višnja Gora, predstavila idejne projekte za širitev Podružnične šole Višnja Gora z ureditvijo zelenih športih površin med vodotokoma Pregelj in Pahov graben, na območju med šolo in gasilskim domom.

Znano je že, da se podružnična šola v Višnji Gori že dalj časa srečuje s prostorsko stisko, predvsem s premajhnimi kapacitetami jedilnice in kuhinje.. Podružnična šola je bila zgrajena leta 1997, leta 2013 je sledila energetska sanacija, leta 2017 pa je Občina Ivančna Gorica zgradila še prizidek k šoli z šestimi novimi učilnicami.

Na predstavitvi je bila prisotnim predstavljena shema stanja šole po širitvah, ki je razdeljena v tri faze. Prva faza, ki je v planu za naslednji dve leti, predstavlja rešitev prostorske stiske s širitvijo kuhinje, jedilnice, dodatnih garderob, širitve knjižnice ter dodatni prostori za administracijo, tehnični prostori in prostori za shrambo. Prva faza zagotavlja vse potrebne prostore da osnovan šola postane samostojna. Predstavljeni sta bili tudi fazi B in C, in sicer širitev športne dvorane (faza B) in morebitni nov prizidek s šestimi novimi oddelki (faza C).

Vzporedno z fazo A pa Občina Ivančna Gorica načrtuje projekt ureditve zelenih površin med šolo in gasilskim domom. Po besedah predstavnice projektantskega podjetja gre tu za omejitve v prostoru z obstoječima vodotokoma, ki znatno omejujeta umeščanja željenih programov v to območje. Kljub omejitvam je bil podan predlog možnih ureditev, vezanih na vsebine za šolsko dejavnost in vsebine za širšo skupnost.

Prvo območje ob šolskem objektu zajema preureditev športnega igrišča s tekaško progo, samostojno igrišče za odbojko, prostorom za druženje in otroškim igriščem. Na območju parkovne ureditve južneje od gasilskega doma, pa naj bi se ustrezno uredilo zadrževalno-razlivno polje, skate park, kolopark (pumptrack) in prostor za posedanje. Vse skupaj bo območje povezala zelena parkovna ureditev.

Predstavljene predloge pozdravljata tudi tamkajšnji predsednik Sveta KS Višnja Gora Janko Zadel in župan Dušan Strnad. Po njunih besedah posodobitev šolskega objekta sledi zastavljenim ciljem, da šola v bližnji prihodnosti postne samostojna osnovna šola.

#IvančnaGorica #aktualno