Članek
ODMEV SOZVOČIJ SLOVENIJE NA TA VESELI DAN KULTURE
Objavljeno Dec 07, 2022

Ta veseli dan kulture -

brez lažnih filtrov

in cenzure,

sijaj edinstvene dvojine,

v reki čustev in bližine,

da si narod vest izpraša ...

v poplavi kiča

se oglaša -

pesem, v srca potopljena,

v ognju časov

prekaljena,

z upanjem,

ki vžge spomine

na obzorje zgodovine,

na nebo viharnih dni ...

brez kulture,

smisla ni.

Dragica Šteh, Ambasadorka kulture Občine Ivančna Gorica

V soboto, 3. decembra 2022, se je v Domu kulture Stična zgodil Ta veseli dan kulture, dan odprtih vrat slovenske kulture. Pod pokroviteljstvom župana Občine Ivančna Gorica, gospoda Dušana Strnada, se je v zaključni prireditvi Festivala Stična predstavil Trio Sozvočja Slovenije. Po »koronskem« premoru so se v organizaciji Občine Ivančna Gorica, Kulturnega društva Stična in ZKD občine Ivančna Gorica zopet v živo na tradicionalnem prednovoletnem srečanju poveselili ljubiteljski kulturniki in ljubitelji kulture.

V uvodnem pozdravu je zbrane nagovoril predsednik Kulturnega društva Stična, Jure Malovrh, ki se je publiki Festivala Stična zahvalil za obisk na letošnjih dogodkih. V nadaljevanju je občinstvo nagovoril tudi podžupan Občine Ivančna Gorica, gospod Tomaž Smole, ki je poudaril pomen slovenske besede in vsega kar je kultura. Prijazno je povabil k aktivnemu soustvarjanju in krepitvi slovenskih korenin, saj smo kot narod edinstveni. Kultura je zagotovo tisto orodje, ki zmore premikati gore znotraj in zunaj nas.

Na koncertu Sozvočja Slovenije smo prisluhnili trem vrhunskim glasbenikom, Janezu Dovču, Gregorju Volku ter Goranu Krmacu, ki so znani kot solisti in člani mnogih slovenskih zasedb. Prisluhnili smo slovenskemu ljudskemu izročilu v sodobnih in živih priredbah, tudi v kombinaciji s slovensko poezijo. Ljudska glasba je spomin iz davnine, odmev prostora, ki v sebi nosi različnost slovenskih pokrajin, avtorska pesem pa je “vzmet duha”, ki to raznolikost povezuje. Glasbeniki so s posebnim občutkom v danosti različnih glasbenih tradicij slovenskih pokrajin zazveneli v svobodi osebnega izraza. S koncertom so želeli opozoriti na bogastvo razlik in kako pomembna je raznolikost na vseh področjih, ne samo na kulturnem. Spoštovanje razlik in upoštevanje celovitosti sveta sta ključna za prepoznavanje novih vzorcev, ki nas popeljejo iz vsakršne krize do ponovnega sožitja.

Po koncertu je ob pogostitvi nastal prostor za tkanje vezi in kovanje novih načrtov. Ob koncu dne slovenske kulture smo domov odšli obogateni s pozitivno energijo, tudi za sozvočno kulturno utripanje v novem letu.

Se vidimo zopet ob letu osorej!  

 

Zapisala Saša Koleša, predsednica ZKD občine Ivančna Gorica; Foto: Klemen Ceglar

#IvančnaGorica #aktualno