Članek
SLAVNOSTNI KONCERT GODALNEGA ORKESTRA KULTURNEGA DRUŠTVA STIČNA OB 10. OBLETNICI DELOVANJA
Objavljeno Dec 21, 2022

V soboto, 17. decembra 2022, je bil v Kulturnem domu Stična slavnostni koncert Godalnega orkestra Kulturnega društva Stična, s katerim je obeležil 10. obletnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti se je orkester pred polno dvorano predstavil z zanimivim programom, ki je bil sestavljen iz izvedb skladb v živo in iz posnetkov koncertov iz preteklih let, ki so bili predvajani na dvoransko platno. Pod taktirko Polone Udovič je orkester v živo izvedel osem skladb, med njimi tudi skladbo Čudežna dežela: I., II. in III. stavek odličnega mladega slovenskega akademskega skladatelja Jeana Markiča. Izvedba te skladbe je predstavljala orkestrski vrh slavnostnega večera.

Godalni orkester nas je s posnetki koncertov iz preteklih let spomnil na izjemno glasbeno in koncertno pot, ki jo je  prehodil v desetih letih svojega delovanja. Tako smo videli posamezne posnetke celovečernih koncertov  Glasbena pravljica Peter in volk (2015), Rockester (2016), Hir Aj Kam end Hir Yu-go (2017), Operart (2018), Antonio Vivaldi, Štirje letni časi (2019), Orkester na daljavo (2020), Rockester 3 (2021) in US, Lucy & J.J.A. jazz trio (2022). Preko posnetkov smo se spomnili izjemnih koncertov, ki jih je orkester v vseh teh letih izvedel in nas vedno znova navduševal. Koncerti so namreč krepko presegali vso dotedanjo raven glasbenega ljubiteljskega ustvarjanja v naši občini in širše. V glasbenih, solističnih, recitatorskih, pevskih in vizualnih vložkih so bili koncerti mojstrski in vredni nastopov na kateremkoli glasbenem odru po Sloveniji. Zaslugo za to ima nedvomno izjemna mentorica in umetniška vodja Polona Udovič.  S svojo karizmo je vedno znova uspela pridobiti in spodbuditi mlade glasbenike, da so ji iz generacije v generacijo prisluhnili in ji sledili ter soustvarjali izjemno zgodbo Godalnega orkestra KD Stična. V njih je znala prebuditi skrite talente in jih navdušiti za najrazličnejše eksperimentiranje. Vse to in še več je v svojem pozdravnem govoru izpostavila tudi Tanja Tomažič Kastelic, vodja Podružnice Ivančna Gorica Glasbene šole Grosuplje.

Na slavnostnem koncertu, ki sta ga povezovala Barbara Prevolšek Rajić in Roman Zvonar, so bile posameznim članom orkestra podeljena društvena priznanja za 5-letno delovanje v društvu in  priznanja Javnega sklada RS za kulturno dejavnost za 10-letno delovanje. Slednje priznanje je poleg posameznikov prejel tudi orkester. Za vso organizacijo prireditve je bila zaslužna Petra Miklič, predsednica Godalnega orkestra.

Godalni orkester je slavnostni koncert zaključil s skladbo Beli božič. Ob tej izvedbi je dirigentsko palico iz rok Polone Udovič prevzel slavnostni gost Edvard Adamič, upokojeni učitelj violončela na Glasbeni šoli Grosuplje, ki je skladbo tudi priredil.  

V uvodniku Zbornika Godalnega orkestra Kulturnega društva Stična ob 10. obletnici delovanja, ki je izšel ob tem jubilejnem dogodku, je Polona Udovič med drugim zapisala: »Dokler v orkestru živijo prijateljstvo, pripadnost, ljubezen, prismuknjenost, kanček poguma, ščepec humorja in ljubezen do glasbe, bo tudi naš svet in svet naših otrok za spoznanje lepši, prijaznejši, spodbudnejši in z več polsuha. Želim nam še mnogo takšnih let.« 

 Tudi v uredništvu želimo orkestru še mnogo uspešnih in ustvarjalnih let.

 

Zapisal: Dušan Štepec; Foto: Tjaša Kovač

#IvančnaGorica #aktualno