Članek
V IVANŠKI ŽUPNIJSKI CERKVI USTVARILI DOMAČE »SLOVENSKE« JASLICE
Objavljeno Jan 06, 2023

Na današnji praznik Gospodovega razglašenja – praznik svetih treh kraljev, vam predstavljamo jaslice iz župnijske cerkve sv. Jožefa v Ivančni Gorici.

Stalna ekipa jasličarjev iz Ivančne Gorice v sestavi: Andrej Hernec, Bojan Miklavčič, Lojze Miklavčič in Jernej Čeligoj, so še z nekaterimi pomočniki letos ustvarili domače »slovenske« jaslice.

Po besedah tamkajšnjega župnika Jurija Zadnika se pogled najprej ustavi pri središču božičnega sporočila. Štalica rojstva s Sveto Družino je preprosto domača in sodi tako v čas pred dva tisoč leti in v naš čas. Ozadje pa je domače zaradi tipičnih hiš in dvorišč iz našega okolja, ne manjka tekoča voda, ki je simbolno sporočilna že sama po sebi, ob kateri perica pere perilo, prisotni pa so tudi pastirji in drugi udeleženci, ki se znajdejo v območju najpomembnejšega zgodovinskega dogodka, po katerem štejemo leta.

Simbolno so bogate tudi preproste jaslice v kapeli, kjer velikemu Jezuščku dela družbo vsakršni obiskovalec, ki se znajde na tem mestu in postane del jaslic. Pšenica ob Jezusovem vznožju še raste, nad njim pa je že požeta, ki se spremeni v kruh – evharistijo, ki v Jezusovem vzglavju sporoča njegovo stalno navzočnost med nami.

Jaslice bodo obiskovalcem na ogled do svečnice, 2. februarja. Vabljeni k ogledu.

#IvančnaGorica #aktualno