Članek
PUSTNE MASKE V VRTCU IVANČNA GORICA
Objavljeno Feb 16, 2024

Pustovanje je eno najstarejših ljudskih običajev. Nekoč so ljudje pustne maske izdelovali kar doma iz materialov, ki so jih imeli na razpolago. In prav to smo letos naredili tudi v Vrtcu Ivančna Gorica. Otroci in vzgojiteljice vrtca, pa tudi nekateri starši, smo združili svoje zamisli, materiale in ustvarjalnost ter skupaj izdelali skupinske pustne maske, s katerimi smo se s pustnim sprehodom ali povorko predstavili v krajih, kjer domujejo naše enote vrtcev. Z razigranostjo ter smehom smo preganjali ali pa kar dokončno pregnali letošnjo nekoliko šibko zimo.

Pestro in aktivno dogajanje v okviru priprav na pustovanje se je v vrtcu pričelo že tedne prej. Otroci so se seznanjali s tradicijo. Spoznavali so različne slovenske pustne maske in pripovedovali svoje želje. Ugotavljali so, da veliko zmorejo sami, z nekaj dodatne pomoči odraslih pa lahko tudi krojijo, režejo, šivajo in barvajo nove obleke. Spoznali so, da ni potrebno vsega kupiti v trgovini ali pa celo naročiti po hitri pošti. Navdušeno so nizali ideje in skupaj z vzgojiteljicami zasnovali in načrtovali njihove pustne kostume ter pričeli z ustvarjalnim izdelovanjem.

Na pustni torek je v vseh enotah vrtca potekal poseben pustni program. Vsem je bilo skupno rajanje, ples, predstavitev skupinskih mask, ter sodelovanje z bližnjimi ustanovami. Z veseljem so se sprehodili čez kraj in dodobra nahranili Pusta Hrusta, saj so domače sveže krofe spekle kar naše kuharice.

Otroški pustni živ žav je pregnal meglena jutra in priklical pomladno sonce.



Za Vrtec Ivančna Gorica zapisala: Branka Zavržen

#Pustovanje #LjudskiObičaji #PustneMaske #VrtecIvančnaGorica #PustniSprehod #PustnaPovorka #PustniTorek #PustniProgram #PustaHrusta ##IvancnaGorica #ObčinaIvančnaGorica #Novice #Kultura #Društvo #IvančnaGorica #aktualno