Članek
POL STOLETJA TURISTIČNEGA DRUŠTVA KRKA
Objavljeno Jan 23, 2024

V petek, 19. januarja 2024, je na slovesni prireditvi v Družbenem centru Krka pol stoletja delovanja obeležilo Turistično društvo Krka. Ob 50-letnici ustanovitve je društvo izdalo jubilejni zbornik z naslovom »Tu sem doma«, podelilo plakete in priznanja najzaslužnejšim članom in sodelavcem ter razglasilo rezultate natečaja za najlepše urejeno naselje v Krajevni skupnosti Krka.

Turističnemu društvu Krka je župan Dušan Strnad ob jubileju izročil posebno županovo priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače. Poudaril je, da je zelena dolenjska krasotica reka Krka, s svojim izvirom in Krško jamo, eden najpomembnejših naravnih in turističnih biserov v občini Ivančna Gorica. Priznanje je v imenu društva prevzel predsednik Slavko Pajntar. Društvu je priznanje ob jubileju izročil tudi predsednik Občinske turistične zveze Ivančna Gorica, Stanislav Kralj, ki je še posebej poudaril prizadevno delo članic in članov krškega turističnega društva.

Turizem na Krki po besedah predsednika TD Krka Slavka Pajntarja sega že v osemnajsto stoletje, saj je današnja krška cerkev sv. Kozme in Damijana veljala za eno prvih romarskih cerkva na Slovenskem. Na Krko so romarji hodili predvsem zato, da bi si izprosili zdravje, saj sta bila omenjena zavetnika zdravilca. Krka je bila že takrat poznana po dobrih gostiščih. Naj omenimo gostilno Rebolj in Borštnikovo gostilno, vsem znano po žganjekuhi in krškemu brinjevcu.

Ugodne naravne danosti pa same po sebi niso dovolj za razcvet turizma. V prvi vrsti je pomembno, da se svojega bogastva zavedajo tudi krajani. Tako kot se ga domačini s Krke, ki so 20. junija 1973 tudi ustanovili Turistično društvo Krka. Društvo je bilo uradno registrirano 15. oktobra 1973, za prvega predsednika pa je bil izvoljen Vinko Šušteršič. V devetdesetih letih je Krka doživela nov »razcvet« ob pomoči domačina in dolgoletnega turističnega delavca v občini Ivančna Gorica, Avgusta Likovnika. Takrat so aktivneje zaživela tudi ostala krška društva. Razvijale so se številne aktivnosti v kraju, še posebej pa je širom Slovenije odmeval Božični odmev v Krški jami. Likovnikovo delo je uspešno nadaljevala Nataša Lukman, zadnja leta pa, kot že rečeno, društvo vodi Slavko Pajntar – Pinki.

V imenu uredniškega odbora je novonastali zbornik »Tu sem doma« predstavila Anica Kozinc. Na odru pa so ji pridružile še Danica Petrič, Nataša Lukman in Darka Zupanc Puš, ki so zaslužne za nastanek zbornika ob 50 – letnici društva. Zbornik po njihovem mnenju ni zgolj spominsko obeležje ob okroglem jubileju, ampak dobro gradivo tako za domačine, kot za tiste, ki bodo še prihajali raziskovat lepote doline Krke.

TD Krka je ob tej priložnosti razglasilo tudi rezultate ocenjevanja naselij v KS Krka. Naziv najlepšega naselja je pripadal Lazam nad Krko, za njim sta se zvrstili naselji Podbukovje in Gradiček.

Praznovanje na Krki je spremljal tudi bogat kulturno – zabavni program. Nastopili so Otroški pevski zbor Podružnične šole Krka s krajanko Minko Strah, učenci 3. in 5. razreda PŠ Krka so zaigrali igrico z naslovom Zakladi Krke, svoje plesne korake pa so prikazali plesalci plesne sekcije KD Krka Fejstples Krka. Na odru je nastopila še vsestransko glasbeno nadarjena družina Zajc, člani Stiškega kvarteta in skupina Yunick.

Skozi jubilejno prireditev sta obiskovalce popeljala voditelja Nejc Lukman Pavlin in Mirjana Kavčič.



Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar

#AnicaKozinc #AvgustLikovnik #Društvo #DušanStrnad #IvančnaGorica #Krka #KrškaCerkev #Kultura #NatašaLukman #Novice #ObčinaIvančnaGorica #RomarskaCerkev #SlavkoPajntar #StanislavKralj #TurističnoDruštvo #VinkoŠušteršič #aktualno