Članek
ODPRTJE RAZSTAVE STARIH RAZGLEDNIC VIŠNJE GORE ZBIRATELJA MARJANA POTOKARJA
Objavljeno Mar 05, 2024

Turistično društvo Višnja Gora je že tradicionalno pripravilo spremljevalno prireditev na predvečer Pohoda po Jurčičevi poti. Tokrat je v Mestni hiši na ogled postavilo razstavo starih razglednic Višnje Gore in njene okolice iz zbirke domačina, Višnjana, športnega delavca in ravnatelja Osnovne šole Stična, Marjana Potokarja. Razstavo posveča tako starejšim meščanom Višnje Gore, da se nostalgično spominjajo časov iz preteklosti, kot tudi mladim, da bi bili na Višnjo Goro ponosni.

Marjan Potokar je zbiratelj starih razglednic in slovenskih znamk že dobrih petindvajset let. V domači zbirki ima preko 600 razglednic, od tega kar 183 razglednic Višnje Gore. Njemu so še posebej ljube razglednice krajev iz šolskih okolišev OŠ Stična, a na prvem mestu so v zbirki razglednice Višnje Gore. Kot je povedal Potokar so se prve razglednice v Sloveniji pojavile ob koncu 19. stoletja. Njemu je prva dostopna iz leta 1898, najmlajše pa so iz časa pred začetkom druge svetovne vojne. Razglednice se med seboj ne razlikujejo zgolj po tehniki izgleda, temveč tudi po razvoju kraja/mesta Višnje Gore iz različnih perspektiv. Po njegovih besedah je bila nekoč Višnja Gora kot otoček na samem, danes pa je izgled mesta povsem drugačen. Zanimiv je tudi pogled na nekdanji glavni trg (današnje staro mestno jedro), kjer je vsaka hiša imela svoj reklamni napis obrtne dejavnosti ali trgovine, s katerim se je družina ukvarjala in od tega tudi živela.

Marjan Potokar je tudi avtor podrobnejše predstavitve razglednic ter zgodovine krajev v občini Ivančna Gorica, ki so zbrana v knjigi Zgodbe iz razglednic. Knjiga je leta 2015 nastala v Domoznanski zbirki občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje.

Odprtja razstave so se udeležili številni gostje, med njimi župana Ivančne Gorice Dušan Strnad in pobratene občine Hirschaid Klaus Homann, kot tudi eden največjih strastnih zbirateljev v Sloveniji Zmago Tančič. Pogovor s Potokarjem je vodila predsednica TD Višnja Gora Marijeta Lovrič Simoniti.

Tekst/Foto: Gašper Stopar

#MarjanPotokar #VišnjaGora #RazstavaStarihRazglednic #JurčičevaPot #OŠStična #ZbirkaRazglednic #ZgodbeIzRazglednic #IvančnaGorica #DomačaZbirka #TDVišnjaGora #ObčinaIvančnaGorica #Novice #aktualno