Članek
NA SOKOLSKI ULICI O NEVARNOSTIH PRI DELU S TRAKTORJEM
Objavljeno Apr 09, 2024

V soboto, 6. aprila 2024, je na Sokolski ulici v Ivančni Gorici potekala preventivna akcija z naslovom »Pasti vožnje s traktorjem«, ki jo je Združenje šoferjev in avtomehanikov Ivančna Gorica pripravilo v sodelovanju s Policijo in Društvom podeželske mladine Kalček. Pomembnega preventivnega dogodka, namenjenega ozaveščanju o pasteh in nevarnostih pri vožnji s traktorjem, se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med njimi tudi župan Dušan Strnad.

Med 10. in 12. uro na Sokolski ulici so obiskovalci imeli priložnost spoznati ključne vidike varne vožnje s traktorjem, vključno s pogoji za vožnjo, dimenzijami in dovoljenimi težami traktorskih priključkov. Prireditelji so prikazali tudi zaviranje v sili na spolzkem vozišču in poškodbe, ki se lahko zgodijo zaradi nezaščitene kardanske gredi. Program je vključeval tudi spretnostne vožnje s traktorji in priključki, predstavitev modelov traktorjev New Holland in John Deere ter kmetijske opreme proizvajalcev Gorenc in Lavrih.

Policijski inšpektor na Policijski upravi Ljubljana, Refik Hodžić, ter pobudnik preventivne akcije v Ivančni Gorici in nekdanji inštruktor varne vožnje na Vranskem, Andrej Rus, sta obiskovalcem podala zanimive informacije o pravilni vožnji traktorjev v prometu. Poudarila sta, da je poleg usposabljanja traktoristov za varno vožnjo ključno tudi upoštevanje prometne signalizacije in cestnoprometnih predpisov. Med najpogostejšimi napakami, ki jih traktoristi storijo v prometu, sta izpostavila ne nakazovanje smeri pri zavijanju, velikokrat pa vozniki precenjujejo lastne zmožnosti in zmožnosti samega stroja. Je pa po besedah stroke pogost vzrok za prometne nesreče tudi vožnja pod vplivom alkohola.

Nasvete o pridobivanju vozniškega dovoljenja F kategorije je delil tudi Igor Rolih iz Javne agencije RS za varnost prometa, medtem ko je Marjan Dolenšek iz Kmetijsko-gospodarske zbornice Slovenije prisotnim prikazal, kako pride do poškodb pri nezaščiteni kardanski osi.

Na dogodku se je predstavljalo tudi podjetje Pan Jan s storitvijo tehničnih pregledov. Dejavnosti so na stojnicah predstavili še člani ZŠAM Ivančna Gorica, DPM Kalček in podjetje za pridelavo in prodajo semen Saatbau.

Ob zaključku so si udeleženci zaželeli predvsem varno delo s traktorji in priključki ter organizacijo še več tovrstnih preventivnih akcij.

#IvančnaGorica #IvancnaGorica #aktualno #PreventivnaAkcija #Traktorji #DušanStrnad #VarnoVožnjo #NewHolland #JohnDeere #PrometneNesreče #VozniškoDovoljenje #TehničniPregledi #RefikHodžić #AndrejRus #IgorRolih #MarjanDolenšek #ObčinaIvančnaGorica #novice