Članek
BO RTV SLOVENIJA ŠE PRENAŠALA ZBOROVSKO PETJE V ŠENTVIDU PRI STIČNI?
Objavljeno Apr 18, 2024

Državni svetnik in župan Dušan Strnad je na včerajšnji 16. redni seji Državnega sveta Republike Slovenije podal vprašanje in pobudo naslovljeno na Vlado Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo, glede odpovedi neposrednega televizijskega prenosa 53. Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični s strani RTV Slovenija.

Organizatorji Tabora slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični so bili pred časom obveščeni, da RTV Slovenija v letu 2024 nima zagotovljenih sredstev za izvedbo televizijskega prenosa prireditve. Po besedah župana in organizatorjev Tabora je televizijski prenos ključnega pomena za obstoj in nadaljnji razvoj največje zborovske prireditve pri nas, ki se ponaša z več kot petdesetletno tradicijo. Na šentviškem pevskem taboru nastopajo zlasti slovenski ljubiteljski pevski zbori iz Slovenije, zamejstva in tujine, ki v programu izvajajo slovenske ljudske pesmi, s čimer je Tabor edina tovrstna in tako množična pevska prireditev na nacionalnem nivoju. Prireditev pomembno prispeva k obstoju slovenske ljudske glasbe in se je po svoji vsebini, obsegu in tradiciji trajno zapisala med slovenskimi pevci in poslušalci.

Državni svetniki so vprašanje in pobudo, naslovljeno na Vlado Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo, podprli.

Usoda letošnjega televizijskega prenosa ostaja torej še negotova, 53. Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični bo sicer potekal 15. in 16. junija letos, na njem pa bo nastopilo približno sto slovenskih pevskih zborov iz domovine in zamejstva.

#aktualno #DržavniSvetnik #IvančnaGorica #IvancnaGorica #LjubiteljskiPevskiZbori #MinistrstvoZaKulturo #NacionalniNivo #novice #ObčinaIvančnaGorica #RTVSlovenija #ŠentvidPriStični #SlovenskeLjudskePesmi #TaborSlovenskihPevskihZborov #VladaRepublikeSlovenije #ŽupanDušanStrnad