Članek
SAMOSTAN STIČNA IN V NJEM DELUJOČ MUZEJ KRŠČANSTVA NA SLOVENSKEM PREJEMNIK ZNAKA EVROPSKE DEDIŠČINE
Objavljeno Apr 22, 2024

V sredo, 17. aprila je v Antwerpnu v Belgiji potekala slovesna podelitev Znakov evropske dediščine, ki sta ga prejela tudi slovenska cistercijanska samostana v Stični in Kostanjevici na Krki. Samostana sta del projekta »Cistercijanske krajine povezujejo Evropo« (Cisterscapes – Cistercian Landscapes connecting Europe), ki združuje 17 cistercijansih samostanov v šestih državah: v Sloveniji, Nemčiji, Franciji, Avstriji, na Poljskem in Češkem.

Samostan Stična v projektu zastopa Muzej krščanstva na Slovenskem, ki domuje v delu najstarejšega še delujočega samostana na Slovenskem. V projektu Cisterscapes Muzej krščanstva na Slovenskem raziskuje kulturno krajino stiških cistercijanov. Podelitve Znaka evropske dediščine v Antwerpnu se je udeležila direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem, ga. Nataša Polajnar Frelih. Znak evropske dediščine podeljujejo objektom ali območjem, dokumentom, muzejem, arhivom, spomenikom ali dogodkom, ki slavijo in simbolizirajo evropske ideale, vrednote in zgodovino. Doslej je bilo razglašenih 60 spomeniških območij Znaka evropske dediščine, letos se jim je pridružilo še dodatnih sedem, med njimi tudi že omenjeni Samostan Stična.

Naj omenimo, da je v sklopu projekta Cisterscapes septembra lani v Stični potekalo odprtje pohodniške Poti cistercijanov. Pot cistercijanov je del več kot 6300 kilometrov dolge poti, ki povezuje cistercijanske pokrajine in samostane šestih evropskih držav, namenjena pa je raziskovanju bogate zapuščine cistercijanov pri nas. Pohodniško pot so vzpostavili zaposleni iz Muzeja krščanstva na Slovenskem, ob finančni pomoči Občine Ivančna Gorica.

#aktualno #Antwerp #CistercijanskeKrajine #CistercijanskiSamostani #Cisterscapes #IvančnaGorica #IvancnaGorica #KostanjevicaNaKrki #MuzejKrščanstvaNaSlovenskem #NatašaPolajnarFrelih #novice #ObčinaIvančnaGorica #PohodniškaPotCistercijanov #Stična #ZnakEvropskeDediščine