Članek
OBČANKI ANJI ŽITNIK, PRIZNANJE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA PROSTOVOLJSTVO ZA LETO 2023
Objavljeno pred 3 dnevi

V predsedniški palači je v sredo, 5. junija 2024, potekala slovesnost ob podelitvi državnih nagrad in priznanj za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2023. Iz rok predsednice RS Nataše Pirc Musar je priznanje prejela tudi naša občanka Anja Žitnik, soustanoviteljica Podružnice Ivankine Spominčice, ki se ukvarja z ljudmi z demenco. Priznanje Žitnikovi je bilo podeljeno za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju človekovih pravic in civilnih svoboščin, zdravja in socialne varnosti.

Anja je soustanoviteljica Podružnice Ivankine Spominčice, kjer širijo znanje o prepoznavanju demence in spopadanju z njo. Vodi skupino za samopomoč svojcev oseb z demenco. Na pot prostovoljke so jo pripeljale življenjske preizkušnje in večletna skrb za gospo Vido, ki je zbolela za demenco. Je soustanoviteljica Medgeneracijskega društva Tromostovje, kjer že 10 let vodi skupine starejših ljudi za samopomoč Iskrice, Poskočne žabice in Rožnik ter posebne skupine za svojce oseb z demenco “Hvala, da si!”. Je tudi organizatorka lokalne mreže in mentorica novim voditeljem v Ljubljani in v Ivančni Gorici. V Gerontološkem društvu Slovenije deluje že osmo leto. Je članica izvršilnega odbora in vodja sekcije za seniorke.

Anja Žitnik preseneča s pozitivno energijo, navdušenjem in veselimi iskricami v očeh. Deluje kot voditeljica, motivatorka, povezovalka, dobra kolegica, mentorica, predvsem pa borka za dostojanstvo starejših in obolelih. Opozarja na pasti in išče ter predlaga rešitve za socialno aktivacijo vseh ranljivih skupin. Njen pristop je kot magnet, ki navdušuje, pomirja in krepi veselje na vseh nivojih prostovoljskega delovanja.

Prejemnici iskreno čestita tudi župan Dušan Strnad s sodelavci.


Foto: Janez Platiše

#IvančnaGorica #IvancnaGorica #aktualno #AnjaŽitnik #PodružnicaIvankine #Spominčice #MedgeneracijskoDruštvo #Tromostovje #GerontološkoDruštvo #Seniorke #DušanStrnad #JanezPlatiše #ObčinaIvančnaGorica