Članek
NA OŠ STIČNA OB SKLEPU ŠOLSKEGA LETA V UPORABO PREDALI PAMETNO SONČNO ELEKTRARNO
Objavljeno Jun 24, 2024

V dopoldanskih urah je na Osnovni šoli Stična potekala zaključna prireditev ob koncu šolskega leta, kjer je zbrane učence in učiteljski zbor nagovoril tudi župan Dušan Strnad. Učencem je čestital za vse, kar so dosegli v tem šolskem letu, in jim zaželel mirne in prijetne počitnice. Zahvalil se je tudi učiteljem in drugim delavcem šole, ki skozi vse leto skrbijo, da na šoli poteka vse tako, kot mora. Ob koncu je prisotnim zaželel še ponosno praznovanje dneva državnosti, učence pa pozval, naj skupaj s starši ob jutrišnjem prazničnem dnevu v čast naši državi na domovih izobesijo slovensko zastavo.


Ob zaključku je župan Dušan Strnad, v družbi ravnatelja OŠ Stična Marjana Potokarja, Eve Bernik iz ustanove Rdeča žoga in predstavnika podjetja Akrapovič Saša Miklavca, simbolično predal v uporabo pametno sončno vetrnico, ki je postavljena pred šolo. Kot je zapisano na spletni strani OŠ Stična, gre za sončno elektrarno SMARTFLOWER, ki sledi dnevni poti sonca in tako proizvede do 40 % več električne energije kot konvencionalna sončna elektrarna z enakimi sončnimi paneli. Po podatkih proizvajalca lahko proizvede do 6400 kWh električne energije na leto. »Njen doprinos ne bo le ekonomski, električno energijo, ki jo bo proizvedla, bomo porabili na šoli, temveč tudi vzgojni. Bo namreč naslednji kamenček v mozaiku, s katerim dokazujemo, da smo 'zelena' šola,« je še zapisano. Naj omenimo, da je na strehah OŠ Stična ena največjih sončnih elektrarn na javnih objektih pri nas.

Osnovna šola Stična je do sončne elektrarne prišla preko projekta »Sonce za otroke«, kjer donator donira »sončnico« dobrodelni organizaciji Rdeča žoga. V primeru stiške šole je bil donator ivanško podjetje Akrapovič. Dobrodelna organizacija Rdeča žoga pa je sončnico donirala Osnovni šoli Stična.

#IvančnaGorica #IvancnaGorica #aktualno #OsnovnaŠola #Stična #ZaključnaPrireditev #ŽupanDušanStrnad #Učenci #UčiteljskiZbor #PametnaSončnaVetrnica #SončnaElektrarna #RdečaŽoga #OsnovnaŠolaStična #OŠStična #ObčinaIvančnaGorica #SonceZaOtroke