Članek
1. MEMORIAL LOJZETA LJUBIČA
Objavljeno Jul 19, 2024

Na pobudo Komisije za starejše gasilce je Gasilska zveza Ivančna Gorica organizirala tekmovanje starejših gasilk in gasilcev v počastitev spomina na leto 2020 umrlem prvemu predsedniku in častnem predsedniku Gasilske zveze Ivančna Gorica, Lojzetu Ljubiču. Tekmovanje je bilo namenjeno tudi srečanju in tovariškemu druženju starejših gasilk in gasilcev, saj je Lojze Ljubič poleg dobro opravljenega gasilskega dela, vzpodbujal in krepil prijateljske vezi med gasilci širom Slovenije in tudi zunaj naših meja.

Tekmovanje je bilo 28. 6. 2024 pri gasilskem domu v Stični. Udeležilo se ga je skupaj kar 19 ekip, od tega 7 enot starejših gasilk in 12 enot starejših gasilcev iz nekdanje OGZ Grosuplje oziroma sedanjih GZ Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica. Tekmovanja sta se udeležili tudi enoti starejših gasilk in starejših gasilcev PGD Sečovlje, ki je pobrateno s PGD Stična.

Po uradnem odprtju tekmovanja in žrebu startnih številk so tekmovalci opravili vajo s hidrantom in raznoterosti. Tekmovalnega duha ni zmotila niti manjša dežna ploha, ki je za nekaj minut prekinila tekmovanje. V času med čakanjem na rezultate so člani PGD Krka prikazali gašenje z ročno gasilsko brizgalno, ki so jo kupili ob ustanovitvi društva leta1896.


Pred razglasitvijo rezultatov je bil slavnostni del Memoriala, ki se ga je udeležila tudi hči Judita z družino. Slavnostni del je bil posvečen spominu na veliko in pomembno delo Lojzeta Ljubiča na vseh nivojih gasilske organizacije, od društva do najvišjih organov Gasilske zveze v Sloveniji in Jugoslavije. Po uvodnem pozdravu in spominski minuti molka sta nekaj spominov na Lojzeta Ljubiča zelo čustveno podala njegova dolgoletna sodelavca in tovariša Vili Tomat in Božo Knez. Vili Tomat se je spominjal njunega dolgoletnega sodelovanja v raznih organih GZ Slovenije. Poudaril je Ljubičevo neverjetno vztrajnost in predanost gasilstvu ter jasno vizijo razvoja gasilstva. Mnogim društvom je tudi pomagal pri nakupu motorne črpalke. Božo Knez pa se spominja njunega dolgoletnega sodelovanja v vodstvu OGZ Grosuplje in tudi organih GZ Slovenije. Hvaležno se ga spominja kot mentorja pri njegovih prvih korakih v gasilstvo in kot človeka, ki je pomembno prispeval k razvoju gasilstva v takratni skupni občini. Njegova zasluga je, da je v novonastalih občinah gasilstvo na zares visokem nivoju tako po usposobljenosti kot opremljenosti. Dodal je še, da je bilo v času njegovega predsedovanja zvezi zgrajenih 28 novih gasilskih domov, veliko jih je bilo adaptiranih.

Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev pokalov za prva tri mesta v vsaki kategoriji. Spominski pokal sta dobili tudi najstarejši enoti v vsaki kategoriji, starejše gasilke PGD Višnja Gora s skupno starostjo 485 let in starejši gasilci PGD Stična s skupno starostjo 537 let. Najboljši enoti v vsaki kategoriji sta prehodni pokal Memorial Lojzeta Ljubiča podelila njegova hči Judita in vnuk Matic, vnukinja Neža pa je strnila sklepne zahvalne misli ob organizaciji tega dogodka. V kategoriji starejše gasilke je ta pokal osvojila enota PGD Sečovlje, pri starejših gasilcih pa enota PGD Ponova vas. Vse sodelujoče enote so prejele tudi priznanje za udeležbo, vsi tekmovalci pa spominsko priponko s podobo Lojzeta Ljubiča.


Po uradnem delu je sledilo prijateljsko druženje, ker so se obujali spomini na nepozabne vesele in tudi manj vesele dogodke iz dolgoletnega dela v gasilstvu. S tem pa je bil dosežen še en pomemben cilj tega tekmovanja, to je sproščeno druženje med starimi prijatelji in spoznavanje novih.

Za lepo organiziran iz brezhibno izveden prvi Memorial Lojzeta Ljubiča, si pohvalo zaslužijo Komisija za starejše gasilce, Komisija za tekmovanja, PGD Stična in Gasilska zveza Ivančna Gorica.

Med udeleženci Memoriala je ob slovesu bilo jasno izraženo prepričanje, da bo ta Memorial postal tradicionalni.


Jože Gros, Član Komisije za starejše gasilce GZ Ivančna Gorica

#IvančnaGorica #IvancnaGorica #aktualno #GasilskaZvezaIvancnaGorica #LojzeLjubic #PGDSticna #Judita #ViliTomat #BozoKnez #Gasilci #Gasilke #MemorialLojzetaLjubica #Slovenija #ObčinaIvančnaGorica