Članek
KAKO ZATIRAMO INVAZIVNE TUJERODNE VRSTE RASTLIN - AMBROZIJA, JAPONSKI DRESNIK,...
Objavljeno pred 3 dnevi

V zadnjih letih je tudi na območju občine Ivančna Gorica opaziti rastišča s Pelinolistno ambrozijo. Ker gre za invazivno tujerodno rastlino, ki je tudi alergena, je potrebno pri odstranjevanju večja previdnost in upoštevanje napotkov.


Kaj je Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) in druge sorodne neofitne vrste iz rodu Ambrosia?

To so edine škodljive rastline, za katere je v Sloveniji predpisano obvezno zatiranje, ko je bila v letu 2010 sprejeta sprememba zakona o zdravstvenem varstvu rastlin, in sicer od na pričetka rastne dobe ambrozije.

Na podlagi odredbe o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia (Uradni list RS, 63/10) mora imetnik zemljišča, na katerem raste ta škodljiva rastlina, odstraniti škodljive rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se škodljiva rastlina v tej rastni dobi ne obraste več ter opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč v rastni dobi do konca septembra. Ker se pri nas navzoča pelinolistna ambrozija po košnji hitro obrašča, je potrebno košnjo ali druge ukrepe zatiranja izvajati celo rastno dobo, da preprečimo širjenje z tvorbo novih semen:

  • imetniki zemljišč so torej dolžni poskrbeti, da pelinolistna ambrozija ne cveti in semeni

  • prijave večjih površin, poraščenih z ambrozijo, za katere ni pravočasno izvedeno zatiranje, lahko oddate oddate na Fitosanitarni inšpektorat Inšpekcije RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Dodatne informacije si lahko preberete TUKAJ.


Zelo invazivna rastlina je tudi Japonski dresnik, ki ga tudi opažamo na našem območju:

https://www.gov.si/teme/invazivne-tujerodne-vrste-rastlin-in-zivali/seznam/japonski-dresnik-lat-fallopia-japonica/


Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

#IvančnaGorica #IvancnaGorica #aktualno #PelinolistnaAmbrozija #AmbrosiaArtemisiifolia #ZatiranjeRastlin #JaponskiDresnik #FitosanitarniInšpektorat #UpravaRS #VarstvoRastlin #NeofitneVrste #UkrepiZatiranje #ObčinaIvančnaGorica