Članek
Coronavirus in solidarnost v svetu...
Objavljeno Mar 23, 2020

Kako zmeden in kaotičen je današnji svet se najbolje vidi takrat, ko se pojavi novi sovražnik za nacionano varnost, ki postavi svoja pravila igre in ne paktira z nikomer. Nastopa globalno ne dela razlik med demokratičnimi in avtoritarnimi drzavami, ne dela razlik med kapitalistično, komunistično ali nevtralno državno ureditvijo, ne dela razlik med religijami, ne dela razlik med revnimi in bogatimi, ne deli ljudi glede na barvo kože...

Veliki geopolitični igralci imajo napisane svoje osnovne listine z naštetimi pravicami in obveznostmi in svoje agende za doseganje lastnih geopolitičnih ciljev. Le te lahko dosegajo sami ali skupaj z zavezniki ali člani skupnosti. V normalnih okoliščinah se to dogaja vedno na račun zaveznikov ali članov skupnosti v korist velikih igralcev.

EU ( 27 member states )  European Constitution / Evropska ustava

Part II Charter of Fundamental Rights < na povezavi!

TABLE OF CONTENTS PART II:

THE CHARTER OF FUNDAMENTAL RIGHTS OF THE UNION

PREAMBLE   * TITLE I – DIGNITY * TITLE II – FREEDOMS * TITLE III – EQUALITY * TITLE IV – SOLIDARITY * TITLE V – CITIZENS' RIGHTS *  TITLE VI – JUSTICE * TITLE VII – GENERAL PROVISIONS GOVERNING THE INTERPRETATION AND APPLICATION OF THE CHARTER 

Sankcije EU Ruska Federacija ...

ZDA  NATO ( 29 member states )

All NATO decisions are made by consensus, after discussion and consultation among member countries. Consultation between member states is therefore at the heart of NATO since Allies are able to exchange views and information, and discuss issues prior to reaching agreement and taking action.

Article 5 is known as the "one-for-all and all-for-one" article, the keystone of NATO as an organization. It states that an "armed attack" against one member is an attack against all and sets in motion the possibility of collective self-defense.

Sankcije ZDA Kitajska RusijaKubaIran Venezuela  ....

Razlike pridejo na plan takrat, ko se pojavi grožnja za nacionalno varnost v obliki COVID-19, ki ne dela nobenih razlik in se ne dogovarja z nikomer. Takrat začnejo veliki igralci skrbeti najprej zase in za svoje potrebe. 

Coronavirus index: 23.3.2020

Italija:  št. umrlih 5,476 / št. kontaminiranih 59,139             

Kitajska: št. umrlih 3,270  /  št. kontaminiranih 81,093            

Iran:  št. umrlih 2,182  št. kontaminiranih 33,089

Spanija: št. umrlih 1,812 št. kontaminiranih 23,049

Kje je solidarnost? Kje je Evropska solidarnost?

Italy begs Europe for help to contain coronavirus as cases near 450 

Germany and US wrestle over coronavirus vaccine

US President Trump is attempting to entice a German lab to develop a vaccine exclusively for the US, a German newspaper reported. The company, however, later rejected claims of a sale of the firm or its technology.

The EU Is Abandoning Italy in Its Hour of Need

In a shameful abdication of responsibility, fellow countries in the European Union have failed to give medical assistance and supplies to Italy during an outbreak. China is filling the void.

Pomoc Italiji članici EU & NATO: 

Kitajska  RusijaKubaMSFVatikan

A chartered flight carrying a nine-member Chinese team, along with tons of medical supplies, arrived at Rome's Fiumicino Airport on Thursday night, as part of China's efforts to help Italy contain the novel #coronavirus outbreak.

Coronavirus, 9 aerei con gli aiuti per l'Italia in partenza da Mosca

From Russia With Love! Putin Sends Top Russian Military Virologists To Battle Coronavirus In Italy

Ruska vojska v Italijo pripeljala tudi sodobna vozila za aerosolno razkuževanje Orlan (FOTO+VIDEO)

Cuba Sends 53 Doctors and Nurses to Fight Covid-19 in Italy

Cuban doctors serve in 37 countries with Covid-19

MSF starts COVID-19 response activities in four northern Italian hospitals

Vatikan podeljuje popolni odpustek bolnikom s koronavirusom in vsem tistim, ki skrbijo zanje

Kje pa so ostali?

Evropska unija je pozvala države članice, naj odprejo meje in dovolijo tovornjakom, da iz ene v drugo državo pridejo v 15 minutah. Le tako bo zagotovljen pretok nujnih dobrin in zdravstvene opreme.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v videoizjavi še dejala, da so ukrepi, ki jih države sprejemajo za zajezitev širjenja novega koronavirusa, hkrati tudi upočasnili in ponekod tudi ustavili prevoz stvari. To je pripeljalo do zamud in pomanjkanja nujne opreme. "Ta konec tedna so bile na nekaterih mejah kolone dolge 40 kilometrov, kar pomeni čakalno dobo tudi 18 ur. To se mora nehati."

Zunanji minister Anže Logar: V Bruslju smo govorili tudi o aktivaciji solidarnostne klavzule z željo, da bi države, ki imajo presežke medicinske opreme, to ponudile državam, ki imajo primanjkljaj. To v tem trenutku žal najverjetneje ni mogoče, ker se prav vse države spoprijemajo s pomanjkanjem.

Odmoc Italiji članici EU & NATO:

CeskaPoljska ZDA 

Dve drzavi sta zaustavili posiljke nujno potrebnih medicinskih materialov za Italijo, ena drzava pa je medicinsko opremo kupila od podjetja na severu Italije. 

Die zwei Länder stoppten Lieferungen des dringend benötigten Materials nach Italien.

Coronavirus, mezzo milione di tamponi da un'azienda di Brescia agli Stati Uniti

Prodotti nell'area focolaio dell'epidemia in Italia, sarebbero bastati per le esigenze di tutto il Nord. I kit diagnostici sono stati invece venduti agli Usa e trasferiti con un aereo militare. L'azienda: tutto regolare, non c'è carenza. Qualcuno nel nostro Paese lo sapeva?

/ Medicinska oprema s podrocja pandemije v Italiji, ki bi zadostovala za celoten sever Italije. Diagnosticni kompleti so bili prodani v Ameriko in odpremljeni z vojaskimi avioni. Podjetje odgovarja, vse regularno. A je kdo v nasi drzavi to vedel? /.

Je naša usoda barbarizem s človeškim obrazom?

Mediji so poročali, da je Trump ponudil milijardo dolarjev biofarmacevtski družbi Curevac iz Tübingena, ker je želel cepivo zagotoviti »samo za Združene države Amerike«. Nemški zdravstveni minister Jens Spahn je komentiral, da ni niti najmanjše možnosti za ameriški prevzem Curevaca: ta bo cepivo razvijal izključno za ves svet, ne za posamezne države. To je zgled boja med barbarstvom in civilizacijo.

-------------------------------- BLOMBERG -------------------------------------------

Mapping the Coronavirus Outbreak Across the World / Coronavirus v svetu

Where deaths have occurred     Deaths      Cases   < povezava

Updated: Daily                                               /  Azurirano: Dnevno

-----------------------------------------------------------------------------------------------

The coronavirus outbreak is now a pandemic, the World Health Organization declared on March 11, as global confirmed cases of Covid-19 now surpass 200,000 worldwide. The outbreak has spread from the Chinese city of Wuhan in late January to 156 countries and territories—affecting every continent except Antarctica—in the course of a month. Cases in Europe now exceed the number in China. Efforts to prevent the pneumonia-like illness from spreading further has led to shuttered cities, widespread flight cancellations and shaken financial markets.

Koronavirus in solidarnost v svetu... 2.nadaljevanje