Članek
Tampon cona - Pa smo pri prvih navodilih za V4 - Višegrajsko skupino
Objavljeno Aug 06, 2020

Takole je D.Rupel /"slovenska elita"/ v Vrhpolju pojasnil, kaj pomeni odaljevanje od modernih pojavov:

...Ideja, ki se pojavlja v zadnjem času, da je Slovenija otok demokracije v morju fašističnih, nacističnih, avtoritarnih populističnih in tako naprej režimov, je nadaljevanje jugoslovanske zgodbe o neuvrščenosti in oddaljevanje od modernih pojavov. Konca hladne vojne in povezovanja srednje evropskih oziroma vzhodno evropskih držav. Na primer držav, ki se imenujejo V4 – Višegrajska skupina oziroma članic povezave Treh morij kot so, govorim o morjih, Baltik, Jadran in Črno morje. Te države imajo nekaj zadržkov v zvezi s federalističnim konceptom Evropske Unije in v zvezi s pešanjem odnosov z ZDA oziroma z Natom.... Dimitrij Rupel / Vrhpolje 2019

Slovenska zunanjepoliticna usmeritev je, odkar smo na strani Dude in Orbana, pokazala figo EU in se udinja novemu gospodarju.

Amazon.com : ALBATROS USA American Slovenia Flag Bike Motorcycle ...

Mike Pompeo - predstavnik našega novega gospodarja ZDA, prihaja na obisk v Slovenijo...

Kot je sporočil na tiskovni konferenci, bo "v ponedeljek odpotoval na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko". Izrazil je prepričanje, da bo šlo za "zelo pomembno in produktivno pot". Neuradno naj bi bil v Sloveniji v četrtek.

Izjava kitajskega telekomunikacijskega podjetja Huawei izrecno ne omenja, posredno pa najverjetneje predstavlja prav poskus omejevanja kitajskega konkurenta, ki ima v zadnjih letih najnaprednejšo tehnologijo pete generacije. Ta je po objavi namere sklenitve skupne izjave Slovenije in ZDA slovenski vladi ponudil podpis sporazuma o neprisluškovanju.

Podobne izjave so ZDA že podpisale z Estonijo, Latvijo, Češko, Poljsko in Romunijo. Tudi besedila izjav so zelo podobna, poudarjajo pomen varnosti telekomunikacijskih omrežij.

Da gre na področju 5G resnično za del trgovinskega spopada med ZDA in Kitajsko, pa verjetno kaže tudi nedavna odločitev Združenega kraljestva, ki je po pritiskih ZDA sporočilo, da Huawei ne bo smel sodelovati pri razvoju britanskega omrežja 5G, do leta 2027 pa bodo morali odstraniti tudi vso obstoječo opremo.

Tudi uradno: Mike Pompeo prihodnji teden v Sloveniji

"Dogovor z ZDA ne zagotavlja kibernetske varnosti" Pri pogovoru o omrežju 5G ne moremo mimo različnih interesov, ki jih imajo na evropskih tleh Združene države Amerike in Kitajska. Pritiski so zato veliki. Ta teden so v kitajskem tehnološkem velikanu Huawei izjavili, da slovenski vladi ponujajo podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bodo dopustili uporabe svoje tehnologije za nadzor. Izjavili so še, da nam dogovor z ZDA ne zagotavlja kibernetske varnosti.https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/zagotovila-amerike-moramo-jemati-z-veliko-rezerve/532681