Članek
Zunanja politika za telebane 9
Objavljeno Oct 25, 2020
Napori za povečanje blaginje... Blagovna menjava z državami EU predstavlja 76 % celotnega slovenskega izvoza (Nemčija 19 %, Italija 12 %, Avstrija 7 %), zunaj EU je znašal izvoz v Srbijo 3 %, v Bosno in Hercegovino 3 %. Delež uvoza iz držav EU predstavlja 67 % (Nemčija 16 %, Italija 13 %, Avstrija 9 %), zunaj EU je znašal uvoz iz Turčije 6 % in Kitajske 5 %.

RTV SLO: Janša in Pompeo menita, da bo podpis okrepil nacionalno varnost in blaginjo držav

Slovenija in ZDA podpisale izjavo o varnosti omrežij 5G - Slovenski in ameriški minister za zunanje zadeve, Anže Logar in Mike Pompeo, sta podpisala izjavo o varnosti telekomunikacijskih omrežij 5G.

Slovenski PV JJ se je na Twitterju zapletel v ameriške predvolilne boje in deli ameriške volilce na vaše in naše, agencija SPIRIT pa svoje napore vlaga v zunanjetrgovinsko menjavo z Rusijo...za katero pa podpiramo sankcije EU in Amerike... Kud plovi ovaj brod?  
»Rusija in Slovenija vzdržujeta dolgoletno prijateljstvo. Od zmeraj smo aktivno vzpostavljali znanstvene stike, še posebej na področju humanistike, na kar je vplivala sorodnost med ruskim in slovenskim jezikom. V Rusiji deluje več kot 200 slovenskih podjetij, in sicer v 60 regijah. Razvijajo se obetavni projekti na področju energetike, transportne infrastrukture, telekomunikacij, farmacije in drugje. Letos je osrednjega pomena postalo seveda sodelovanje na področju zdravstva in medicine. Prepričan sem, da bo ta seminar pomagal okrepiti vezi med člani slovenske in ruske poslovne skupnosti ter našel nove točke rasti za podjetja obeh držav. Hkrati bo memorandum, ki sta ga podpisali fundacija Roscongress in agencija SPIRIT Slovenia, dal nov zagon nadaljnjemu sodelovanju naših organizacij za dogodke na spletu in v živo v prihodnje.« S temi besedami je podpis memoranduma o sodelovanju pospremil direktor in predsednik fundacije Roscongress Aleksander Stugljev. Vec na povezavi: Slovenska podjetja krepijo sodelovanje s Sankt Peterburgomin Leningrajsko regijo

GOSPODARSTVO25 OKT 2020RUSSIA BEYOND SLOVENIJA

/ grafi prikazujejo zunanjetrgovinsko menjavo v 1.000 EUR /

Ekonomski odnosi s tujino

AKTUALNI PODATKI tukaj

2.227.354 1.000 EUR

Izvoz blaga

VEČ

2.311.363 1.000 EUR

Uvoz blaga

VEČ

-84.009 1.000 EUR

Mesečna trgovinska bilanca

VEČ

96,4 %

Mesečna pokritost uvoza z izvozom

VEČ

99,4 indeks

Indeks uvoza (isti mesec prejšnjega leta = 100)

VEČ

96,4 indeks

Indeks izvoza (isti mesec prejšnjega leta = 100)

SDS Since 2008: Program SDS-a za blaginjo za vse

Člani stranke so predstavili vsebino programa

Premier in predsednik SDS-a Janez Janša je ob predstavitvi programa stranke do leta 2012 poudaril pomen dolgoročne gospodarske rasti.

Zunanja politika za telebane 8