Avtor, ki je zaslovel z izrazom novinarski piškotki: To je njegov obris načrta za ustavitev koronavirusa v Sloveniji

Objavil/a Forum !, dne 2020-03-20 ob 06:45:37

OBRIS NAČRTA ZA USTAVITEV EPIDEMIJE COVID-19 V SLOVENIJI

Piše: Blaž Vodopivec

PTTQ (Prevent/Test/Trace/Quarantine), mednarodno sprejeta strategija za spopad z epidemijo covid-19, je edini znani način, da se ta zaustavi. Je tudi strategija z najmanjšo skupno zdravstveno in ekonomsko ceno. Vse druge strategije imajo višje pričakovane stroške.

Dejstvo pa je, da ta strategija zahteva izjemno mobilizacijo in organizacijo resursov in da je zaenkrat ni uspelo implementirati še nobeni evropski državi. Tu imajo vlade in celotne države priložnost, da se izkažejo, kdo je najboljši.

PREVENT – omejevanje prenosa virusa na javnih mestih. Družbena distanca in samoizolacija, obvezna uporaba mask (in rokavic) za vse, ki se pojavljajo na javnih mestih, obvezno razkuževanje rok in merjenje temperature na vseh točkah prehoda in sistematično razkuževanje javnih površin.

TEST – testiranje vseh s sumom na okužbo (začetni simptomi, tesni stiki z znanimi okuženimi, širše na lokalnih žariščih.

TRACE – sledenje verigam stikov na novoidentificiranih okuženih.

QUARANTINE – karantena (trda, ne samoizolacija doma) za vse potrjene okužene, karantena (deloma trda, deloma stroga samoizolacija) za vse s sumom na okužbo – do negativnega rezultata testiranja

Slovenija na to operacijo ni niti približno pripravljena tudi zaradi katastrofalne reakcije Šarčeve vlade in njenega dvora v prvi fazi epidemije, ampak nima druge izbire, kot da sprejme to doktrino in se pripravi na njeno implementacijo.
Za to nalogo mora mobilizirati vse potrebne resurse. Vsak dan lockdowna povzroči od 20 do 50 milijonov evrov škode in to je tista referenca, ki jo moramo imeti pred očmi, ko se soočamo z ocenjenimi stroški te operacije.

OBRIS OPTIMALNEGA NAČRTA VLADE ZA TO OPERACIJO

Operacije ne moreta prevzeti zdravstvo in ministrstvo za zdravje, ker jim po logiki delovanja manjkajo kompetence za tako masovno krizno logistično operacijo. Operacijo mora prevzeti civilna zaščita v sodelovanju s policijo (preiskovanje verig in skupkov) in Slovensko vojsko.

CILJI – Upad števila novih okužb na zanemarljivo številko do 30. aprila (Kitajska pet tednov od začetka lockdowna, Južna Koreja štiri tedne od začetka drugega izbruha). Skupno število okuženih ne sme preseči 0,2 odstotka populacije (Hubei 0,15 odstotka, Južna Koreja 0,05 odstotka)

PREVENCIJA – Zadostna količina zaščitne opreme za populacijo in nadzornike do 31. marca. Nadzorniki merijo temperaturo, pršijo razkužilo na roke tistih, ki prehajajo, dezinficirajo prostore in površine. Število – nekaj tisoč. Organizacija in usposabljanje – do 31. marca.

Viri: civilna zaščita, gasilci, (mestni) redarji, varnostniki, študenti, čakajoči na delo ... Starost 20 do 35 let. Plačilo – dobro. Zaščitna oprema – odlična.

Pooblastila – popis osebnih podatkov in začasna izolacija/pridržanje tistih s temperaturo in drugimi simptomi.

TESTIRANJE – 1.000 testov na dan je primerljivo z obsegom testiranja v Južni Koreji. Ker pa je Južna Koreja imela precej bolje lokaliziran in transparenten izbruh, ocenjujem, da bo v prvi fazi potrebnih dvakrat več testiranj. Približno 20 točk z zmogljivostjo 100 brisov na dan. Večina drive-in. Učinkovita informacijska povezava s centrom in vabljenimi (SMS). Brise lahko jemljejo študenti medicine, stomatologije, zdravstvenih ved, biotehnike ... Skupaj 50.000 do 80.000 testov. Plačilo in zaščita – kot zgoraj.

SLEDENJE – Seveda je danes treba pridobiti sliko mrež okuženih in jo razplesti desetkrat zahtevnejšo, kot bi bila pred dvema tednoma. Vendar ne bo postala nič enostavnejša, tudi če to ugotovitev še stokrat ponovimo.
Sledenja ne more izvajati zdravstvo oziroma medicinske sestre in administratorke na oddelkih. Tu se mora vključiti policija, tudi kapacitete obveščevalnih služb. Uporaba podatkov mobilnih operaterjev o lokacijah in stikih. Potreben bo začasni suspenz nekaterih pravic glede varovanja zasebnosti in nekaterih drugih pravic.

KARANTENA – zahtevane kapacitete ob 100 novih potrjenih okuženih na dan v 14 dneh, 1.400 mest, na vsakega okuženega še 2 stika po 7 dni (do dokončnih rezultatov testiranja), še 1.400 mest, skupaj okrog 3.000 postelj.

Prostori: študentski in dijaški domovi, hoteli, šole in vrtci s prenosnimi ležišči ...

Osebje: vojska, pripadniki civilne zaščite, varnostniki, gasilci ... Omejitev na starostno skupino 20 do 35 let.

Še enkrat poudarjam: Številke so ocene čez prst, so pa dobra osnova za začetek operacije. V takšnih okoliščinah, kjer je čas ključen, je treba takoj začeti kar najhitreje delati, pa potem popravljati napake.

(Blaž Vodopivec je poslovnež in kolumnist, znan tudi kot avtor izraza novinarski piškotki)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Istok Potočnik
0
Mar 21, 2020
Andrej, nisem užaljen. To čustvo pride pri meni redko na plan. Včasih oride, priznam.
Sam sem tu dobil že takšne oznake, da težko verjameš, kaj je vse možno.
Tako da jajo ni neka huda oznaka. Kot cmerar, šmarec......
Ja, na vrtu je fajn te dni. Sam sem celo malo pretiraval in danes malo odvzemam gas.

Andrej, če bi sedela skupaj nekje na kavi, bi se zelo verjetno lahko čisto v redu pogovorila.
Uživaj na vrtu.

Glih zdaj poslušam poziv vlade, naj ljudje ne rinejo na morje čez vikend. Dober poziv. Spoštujmo ga.
#17
Andrej Klemen
0
Mar 21, 2020
…na vsezgodaj me je že pričakal Istok…
Glej Istok. Tvoj komentar je bil namenjen meni. Skoraj polovica pa je očitno namenjena nekomu drugemu – zakaj to zdaj meni razlagaš o tem kako je bilo leta 91. Je pa razbrati, da si užaljen zaradi oznak, ki ti jih je nekdo namenil. No, zdaj pa še enkrat preberi svoj komentar. V vsakem drugem stavju je beseda »jajo«. A to je pa ok? Istok, najprej se začne pri sebi.
Na skoraj vsak drug stavek bi ti lahko oporekal. Pa nima smisla. Preveč je polresnic.
Grem na vrt.
#16
Istok Potočnik
0
Mar 21, 2020
Andrej, malo premisli. Po tvojem predalčkanju se moji niso razbežali. K mojim, po tvoje, spadajo desus in smc. Celo nsi spada bolj k mojim kot tvojim. S kom bi Jajo vladal brez ,,mojih,,? Ne bi šlo, a ne.
Ampak to je že videna zgodba, moji, vaši. Ves čas govorim, da bi morali nekako splavati preko tega. Ampak jajotovi si vedno hočejo prilastiti vse. To pa ne gre.
Mene jajo ne rešuje. Imam dovolj pameti, da sem se skoraj v celoti samoizoliral. Svoje potrebe sem skrčil na minimum, delam doma okoli hiše in to je to. Rešujem se sam.
Vlado v ukrepih podpiram. Kar pa ne pomeni, da ne bom kritičen do neumnosti, ki jih počne.
Ne bom jih tu našteval. Če jih ne vidiš, jih pač ne vidiš.
Torej, rešuje se narod sam. Vlado pa imamo zato, da zbere skupaj strokovnjake in zagotovi izvajanje tega, kar so oni naumili. Ker jajo o virusih v principu ne ve več kot midva.

Pred par dnevi mi je eden tu napisal, kako me je jajo tudi osvobodil leta 91. Ker bi levičarji pač hoteli ostati v jugi.
In ni me osvobodil jajo, sam sem se. Njega v Pomurju nisem videl, ko so mi krogle jla žvižgale nad glavo. Ko sem prevažal mine v prtljažniku, ko sem po zakotnih cestah vozil avtomobile iz centra v Pomurje. Ker smo jih tu potrebovali.in lazil za prodirajočimi kolonami tankov in tako naprej.
Vse to sem počel najbrž za to, da bi jla zmagala in da se nebi osamosvojili. Bedno.
In zdaj mi nekdo reče, jajo te je osvobodil, nisi Slovenec, proti Sloveniji deluješ. En kameleon tu me stalno nabija na kol, stalno sem rdeči provokator.
Vprašaj se kdo je proti enotnosti Slovencev, kdo je za svobodno odločanje ljudi. Če misliš, da nas bo rešil jajo, se motiš. Rešila nas bo skupna zavest, da je nujno, da se obnašamo disciplinirano. To skupno zavest pa lahko ustvarimo samo skupaj.
Bodite zdravi in ostanite doma. Poslušajte in upoštevajte vladne ukrepe, ki so dobri, ne dajte pa, da vam v imenu nekega virusa vzamejo demokracijo.

#15
Andrej Klemen
2
Mar 20, 2020
Ja Istok; Janševa vlada zdaj rešuje Slovenijo - tudi tebe, ker so nas – tudi tebe - tvoji pustili na cedilu; razbežali so se. Zdaj rešujejo Janševi. Upam da jim uspe.
(Glede strašenja pa: preberi si včerajšnji članek berlinskega infektologa Andreja Trampuža.)
#14
Istok Potočnik
0
Mar 20, 2020
Finska očitno drvi v prepad. Šole so zaprte, vrtci delujejo. Otroci se igrajo v parkih, gibanje zunaj je dovoljeno, ni karantene. Ne hodijo v maskah okoli, ker nič ne pomaga.
Pustite zdaj Šarca pri miru. Prej smo imeli enega klovna, zdaj jih imamo skoraj 20 z nagobčniki na facah.
Ja mogoče sem res cepec. Ampak jaz nisem pv in mi je to dovoljeno.

A to je zdaj tako, da jajotovi rešujejo državo samo, če jih dobro plačaš? To so pa res domoljubi. Tudi tu si zadel Rojc.

Nabijate Šarca s temi maskami. Pa vam vsi govorijo, da je to poceni metanje peska v oči.
V tem tednu je okoli mask cela vlada uspela pripeljati en kamion in enega zgubit.
Zelo uspešni. Še vedno premajhne plače?

Zelo podpiram vzpodbujanje nedruženja. To je dober ukrep. Vendar ne z grožnjami kazni, z vojsko na ulicah, strašenjem. Nacionalna tv tu odigrava pomembno vlogo. Vidim dobre oddaje za mlade v tej smeri.

#13
Andrej Klemen
3
Mar 20, 2020
Istok. Še nikoli nisem tu napisal te žaljivke: Istok, res si cepec! Kronan!
#12
borut rojc
7
Mar 20, 2020
Plače vlade so pač na zgornji meji, zakonsko dopustne, plačilne lestvice, kar iz pravnega vidika ni sporno. Iz moralno - etičnega tudi ne, ker praktično nihče iz odstopljene vlade, ne bi sprejel funkcije v danih, izrednih razmerah. Šabeder verjetno niti za dvojno plačo ; četudi bi ležal v krompirju zdaj. V zobe gre vse to tistim, ki jim zmanjkuje gradiva za pisanje, ker so božanstva, katera so malikovali, izpuhtela kot milni mehurčki
#11
Milena Rahne
4
Mar 20, 2020
Ne predstavljam si, če bi šli dogodki naprej po Šarčevem scenariju, bi bili na kratki rok skoraj vsi mrtvi. On bi se pripravljal na volitve in država bi bila v mrtvem teku, brez zaščitnih mask in najbolj potrebne zaščitne opreme, ki jo zdravstveno osebje zdaj in takoj, v tem trenutku potrebuje.
#10
Tomaž Odlazek
0
Mar 20, 2020
Nekaterim je lažje zabiti...kot pamet v glavo...
#9
Istok Potočnik
1
Mar 20, 2020
Jajo pravi, da ne gre za povišanje plač ministrom in oprodam. Pravi da gre za zakonsko dovoljeno razporeditev v višje plačilne razrede. Cepec. Ne uporabljam žaljivk, toda to je pa višek zajebavanja ljudi.

Še vedno čakam odločbo za višjo pokojnino. Lahko bi malo pohiteli, ker trenutno na spiz verjetno nimajo glih gužve.
#8
borut rojc
8
Mar 20, 2020
Ko sem pred časom v Kranju zapazil Aksentijeviča, človeka, ki je z agresorsko armado tolkel po Sloveniji in Slovencih, ga nisem motil pri srkanju kave. Tako, nekako milostno me je pogledal. Danes, namesto, da bi gnil v zaporu, brez državljanskih pravic, uživa vse privilegije države, po kateri je, da bo razumel, pljuval, sral in scal. Otroci in družine žrtev te bande, še dandanes nimajo rešenega statusa, čeprav so, takrat še nerojeni otroci, danes že odrasli ljudje v tridesetih...Menim, da po tej krizi res nič več ne bo tako kot je bilo. Treba bo resetirati neke zadeve in v tem pogledu bi se stanje nekoč lahko, ne le normaliziralo pač pa tudi dvignilo na višjo raven. ..Čeprav se današnji ukrepi vlade, včasih zazdijo nebodigatreba sejanje panike, bi v primeru Šarčevih mokrih sanj po predčasnih volitvah, danes lahko imeli stanje katastrofe. Zdaj se tudi ateisti zatekajo k molitvi. Pa so se, po Šarčevo, zaklinjali, da se z Bogom ne bodo pogovarjali. Vseeno se tudi meni zdi za malo, da se, po vsem tem, neumni in zanikrni, rumenokljuni Kitajčki, ščitijo pred nami in bi nas pošiljali v karanteno. Treba bo v bodoče njih strpati v rezervat, če bodo hoteli živeti tu.
#7
tmp S
8
Mar 20, 2020
Ja zgodovina se ponavla, samo Slovenci se niso sposobni nicesar nauciti. ...

V casu osamosvajanja je komunit Kucan ( levak) izdal Slovenijo z razorozitvijo TO(neukrepanjem). Slovenija je ostala gola in bosa (brez moznosti obrambe) in brez Janse takrat se Slovenija ne bi nikoli osamosvojila ( cudezno je priskrbel novo orozje v zadnjem trenutku)in organiziral obrambo.

Danes, 30 let kasneje pa nam ta sramota Slovenije s pomocjo svojega nesposobnega nastavlenca Smaraca (levak ) spet izda Slovence z neukrepanjem in drzavlani pred smrtonosnim virusom ostanejo popolnoma nezasciteni ( ker vso zalogo mask senka Kitajski, novih pa ne naroci)
....in cudezno spet je tukaj Jansa ( se ze zdi kot da bi ga poslal sam Bog v zadnem trenutku) in resuje Slovenijo.
... Murgle in 75 neintelektualnih smradov pa se je sedaj poskrilo..., nic pomoci v dani situaciji.. naj Jansa resi vse ane, potem bodo pa ti necivilizirani izmecki spet udarili po njem....

Slovenci zbudite se!
#6
borut rojc
2
Mar 20, 2020
Omenil sem trgovine; če bi bile odprte od 8-18 ure, brez omejitev dostopa, bi ljudje v miru opravili svoje nakupe, brez gneče in slabe volje. Znajo se sami samoomejevati. Zdaj, čeprav je rok odprtja podaljšan, stojijo v vrstah pred trgovinami, se pogovarjajo, smrkajo, kašljajo in kihajo. Vse je zabeljeno še s slabo voljo... Nihče me ne bo prepričal, da je v tej smeri narejeno kaj dobrega, tako za zaposlene v trgovinah kot kupce. Ne morem pa se znebiti občutka, da vlada po nepotrebnem širi paniko in izkazuje neko zadovoljstvo delovanja v izrednih razmerah. Janez Janša v vojni z nevidnim sovražnikom, deluje kot riba v vodi.
#5
Istok Potočnik
0
Mar 20, 2020
Priznam, da sem zaskrbljen. Ne zaradi virusa, ampak zaradi zmedene vlade.
Predvsem pa zaradi z pohlepom po popolni oblasti okuženega psihopata.
Ko gledam njega in srbskega pv, ne vidim razlike. In oba imata rada vojsko. To ne bo dobro.

Čakam pa novo odločbo o višji pokojnini. Vlada pravi, da bo delila usodo z narodom.
#4
Istok Potočnik
0
Mar 20, 2020
Rojc, dobro si zadel. Se strinjam.
#3
borut rojc
16
Mar 20, 2020
Če bi viroza izbruhnila sredi januarja, bi razmere lahko bile apokaliptične, kot v Italiji. Zato udarec epidemije v dneh, ko se nekateri že soočajo z opeklinami od sončnh žarkov, ne bo tako močan...Vsak tak načrt kot se opisuje v članku, ima pomanjkljivosti ; ne upošteva kolateralnih žrtev. Zdravstveni delavci, trgovci, civilna zaščita, delavci v gospodarstvu, rešujejo tiste, že itak bolje plačane v šolstvu, sodstvu, raznih uradih in agencijah, ki so zdaj na varnem, doma in so virus prinesli v te kraje, ko so kolovratili tam, kamor nekdo z minimalno plačo ne more .Vedno obstajata dva svetova; izkoriščevalski in tisti, izkoriščan. ..Tepko z NIJZ, Pirnatovo, bodo namesto kazenske odgovornosti zgolj premestili na neko drugo, direktorsko mesto, kjer bo, skromno oblečena revica, spet pametovala o zdravju, nekdo, ki bo danes zunaj nabiral regrat, bo pa oglobljen...Za mnoge, ki živijo skromno, gredo tudi sicer le enkrat v tednu v trgovino, se življenje ni spremenilo. Problem je pri tistih, ki vsak, podaljšan konec tedna, izkoristijo za neke odhode na morje in potovanja. Tako pač lažje prebrodijo zakonske težave in depresivna stanja. Slednja so verjetno vsaj toliko v porastu kot virusne okužbe, ker je mnogim onemogočeno trošenje, najljubši, življenjski hobi... Bo, kar bo, če ne, pač ne bo. Zemlja se bo vrtela naprej, z nami ali brez nas. Na dolgi rok, smo pa itak vsi mrtvi. Le roki se bodo nekoliko skrajšali.
#2
jane svet
6
Mar 20, 2020
Uporaba podatkov mobilnih operaterjev o lokacijah in stikih. To je končno koristno delo za Sovo, ki je pristojna za tujino. Hrvati že vedo da je bilo od začetka izbruha pandemije na kriznih lokacijah več kot 19000 ljudi. Če zgoraj predlaganih ukrepov ne bomo izvedli bo okužena celotna populacija.
#1
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2020-03-20 06:45:37 (Mar 20, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Primer Gale smrdi do neba. Velja za glavnega žvižgača, a še danes nikomur ni jasno, kaj je sploh izžvižgal?!
Volitve so na RTV jutri: Kadunc na spidu, mejli, grožnje, anonimke, šlo bo za en glas, neznano do zadnjega!
Bomba je zdaj eksplodirala: NSi dobila umetno ustvarjeno afero, saj levica nikoli ne odpušča
Ekskluzivno, dokumenti: Ivan Gale vzel podkupnino - 6 tisoč evrov. On pa trdi: Nisem prejel podkupnine.
Ekskluzivno, šokantno: dokumenti primera Pribac. Na vsaki zahodni univerzi bi ga že nagnali, tukaj ga očitno branijo.
Ne damo roke v ogenj, da Erjavec ne bo kmalu fehtal Janše za kakšno službo v tujini - v zameno za podporo Desusa
3x karantena Franca Jurše - pred korono, Erjavcem in pritiski. Za ta(k) šmorn in poden na levi pa je kriv Golobič.
Namesto Kadunca hočejo podtakniti Natalijo Gorščak: iz centrale SD prek Kula do fotelja direktorice RTV?!
Dajmo, Slovenci, lepo prosim, ne zajebajmo še rokometa. Ker rokomet je slovenski in najbolj demokratičen šport!
Ta zapis je namenjen predvsem tistim, ki me zadnje dni sprašujete, kdaj sem postal janšist!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(335)
desus
(184)
sds
(114)
pop tv
(87)
LDS
(82)
sova
(79)
Vlada
(72)
Zares
(56)
LMŠ
(47)
večer
(47)
levica
(47)
sdh
(44)
DUTB
(40)
Petrol
(36)
KNOVS
(32)
nsi
(31)
OVS
(23)
furs
(19)
npu
(19)
DZS
(18)
SRIPT
(18)
2tir
(17)
Siol
(15)
btc
(14)
kpk
(13)
Odmevi
(13)
AKOS
(13)
hse
(13)
Tarča
(12)
2 tir
(12)
dars
(12)
uefa
(12)
SNS
(12)
NH
(11)
Eles
(11)
nlb
(11)
delo
(11)
Ultra
(10)
borzen
(10)
krka
(10)
teš 6
(10)
Erar
(8)
KKR
(8)
sls
(8)
Hit
(7)
udba
(7)
NATO
(7)
fifa
(7)
šoa
(7)
CME
(6)
Sava
(6)
SODO
(6)
sd
(6)
Lek
(6)
ACH
(6)
TGZS
(5)
Ptuj
(5)
arso
(5)
Tv3
(5)
DRI
(4)
AMZS
(4)
SAB
(4)
zdus
(4)
IDS
(4)
AVK
(4)
24ur
(4)
CIA
(4)
Jana
(3)
Riko
(3)
FDV
(3)
nijz
(3)
sdv
(3)
NKBM
(3)
osa
(3)
SIJ
(3)
GENI
(3)
bmz
(3)
OKS
(3)
E3
(3)
OVSE
(3)
DKOM
(3)
PSS
(3)
Lady
(3)
ATVP
(3)
ALDE
(3)
NEK2
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
cnn
(2)
kpl
(2)
AUKN
(2)
nzs
(2)
Zdru
(2)
IGLU
(2)
sta
(2)
ibm
(2)
SPS
(2)
lnbp
(2)
trs
(2)
bbc
(2)
Tam
(1)
MDS
(1)
Ihta
(1)
UBS
(1)
Knin
(1)
Iran
(1)
trst
(1)
Fiho
(1)
ddv
(1)
FAM
(1)
UMAR
(1)
SPIZ
(1)
grki
(1)
MS
(1)
gdpr
(1)
UKOM
(1)
nvo
(1)
FIS
(1)
York
(1)
FIBA
(1)
Neum
(1)
durs
(1)
geto
(1)
Jož
(1)
VTB
(1)
5G
(1)
BHP
(1)
N1
(1)
Koks
(1)
SPSS
(1)
2tdk
(1)
nuk
(1)
laž
(1)
zae
(1)
ICIJ
(1)
ZDA
(1)
SCT
(1)
ww3
(1)
jbtz
(1)
sdp
(1)
vis
(1)
g20
(1)
Imos
(1)
JLA
(1)
KPMG
(1)