Razštelanost novinarjev: Zakaj se iz Slovenije sliši samo zgaganje? Pa kaj so v Nemčiji tako neumni, pokvarjeni, nevedni?!

Objavil/a Forum !, dne 2020-05-07 ob 06:53:36

POLITIKI NE RAZUMEJO - NOVINARJI NE RAZUMEJO

Piše: Tino Mamić

Na medijskem področju je Slovenija v zadnjih dneh doživela svoje dno. Zdi se, da globlje ne more. Eden od najbolj politično opredeljenih in politično aktivnih novinarjev, ki novinarski kodeks krši že od začetka svoje kariere, dobi evropsko novinarsko nagrado za svobodo govora. Kako je to mogoče? Zakaj se iz Slovenije sliši samo zgaganje? Pa kaj so v Nemčiji tako neumni? Ali tako pokvarjeni? Pa saj v dobi interneta ne more biti res, da so samo tako neznansko – nevedni? O, pač.

RDEČI MONOLIT

Novinarje je dolga leta predstavljajo samo eno društvo. To je tisto, ki so ga ustanovili komunisti za svoje potrebe leta 1944 v Črnomlju. Društvo novinarjev Slovenije – DNS. Na to so v DNS še dandanes ponosni, saj rdeče rojstvo omenja celo njihov statut. Sicer je res, da jim je zaradi tega tudi malce nerodno, zato na svojih straneh poskušajo relativizirati partizanske korenine in trdijo, da so tudi nasledniki novinarskega društva iz leta 1905. Ne pojasnijo sicer, zakaj bi bili nasledniki novinarske družbe, ki so se ji leta 1944 dejansko uprli in ustanovili svoje društvo. Ne povedo niti, zakaj na seznamu njihovih predsednikov ni predsednikov novinarskega društva pred letom 1944. Če so res njihovo nasledniki. A tako pač je v naši državi, kjer o zgodovini lahko kompetentno govori tudi zadnji pijanček za šankom.

Dolga leta je DNS imel svoj monopol. Vanj so lahko vstopili le preverjeni kadri. Spominjam se, da sem, ko sem že bil zaposlen kot novinar in urednik, poslal prošnjo za vstop. Med dokazili o novinarskem statusu je moralo biti tudi priporočilo lokalnega politkomisarja, pardon, lokalnega predstavnika DNS.
Roko na srce. Priporočilo sem dobil, čeprav me predstavnik s terena ni poznal. Vpisal pa sem se samo zaradi mednarodne novinarske izkaznice. Sem pa imel že takoj po vpisu prvi problem. Vpisal sem se samo v DNS, ne tudi v njih sindikat. Ne vem, zakaj pa so me vpisali v oboje. Ne vem, zakaj sem imel potem precej težav, da sem se iz sindikata, v katerega se nisem vpisal, izpisal. A bil sem dovolj vztrajen, da sem dosegel svoje.

AGITPROP

Pri DNS me je namreč vedno motilo njihovo politično agitiranje. Odkrito navijanje za določeno politično usmeritev, včasih tudi konkretno z imeni in priimki. O tem sem večkrat pisal, kar ni bilo preprosto, saj je bilo težko dobiti medijski prostor. Revija Ampak mi je maja 2007 objavila kolumno o novinarjih Nedotakljivi, v kateri sem napisal, da je napočil čas za novo, od politike neodvisno društvo. Ob peticiji 571 septembra istega leta sem zato povabil nekaj novinarskih kolegov, da je nastala izjava, v kateri se nas je par ducat novinarjev distanciralo od peticije 571.

Tega nismo naredili zaradi podpore takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, ki so mu očitali, da predstavlja nevarnost za prihodnost Evropske unije. Osebno sem bil prav s strani terenskih liderjev SDS nekaj mesecev pred tem odstavljen z mesta odgovornega urednika Primorskih novic. Distancirali smo se od laži novinarskih kolegov. Bilo nas je preprosto – sram.

No, trojka novinarjev, pustimo imena, je nato po neki prireditvi staknila glave in se dogovorila za srečanje in pogovor nadaljevala čez nekaj dni ob kozarcu vipavskega vina. V nekaj tednih, novembra 2007, je bilo ustanovljeno Združenje novinarjev in publicistov. Število članstva je bilo ob ustanovitvi najvišje. A vsako leto je nekaj ljudi izstopilo, saj se niso strinjali z določenimi izjavami društva. Bodisi zato, ker je bila kaka izjava preveč bodisi premalo politično "pravilna". A vodstvo je vedno pazilo, da se je ohranjala avtonomija do politike.

ZNP je od takrat neštetokrat podal mnenje, ki se je zavzemalo za medijsko svobodo in pluralne medije. Čeprav te izjave večina medijev načrtno ignorira, vendarle marsikaj pride v javnost. Ne nazadnje je tu internet.

Zanimivo pa je, da so izjave ZNP sistematično ignorirali tudi mnogi mediji, ki niso rdeči. Še bolj pa čudi dejstvo, da v ZNP niso množično vstopili novinarji iz medijev, ki so kritični do globoke države in njenih medijev. Tudi največji nelevi mediji imajo v društvu le po kakega člana. Urednika verjetno ni prav nobenega noter.

Ignoranca demokratične medijske srenje, ki posledično prinaša tudi pomanjkanje denarja, je privedla do tega, da ZNP zadnja leta ne pripravlja več rednih poročil o medijski svobodi. Pred leti smo ta poročila tudi prevajali in pošiljali po svetu. Danes to počne samo še DNS, ki ima dovolj kadra in denarja za prevajanje, pošiljanje in mreženje.

Zakaj se torej iz Slovenije sliši samo zgaganje?

TRIJE SUHCI SKUPAJ NE ODTEHTAJO ENEGA DEBELUHA

Poleg suhljatega ZNP in zalitega rdečeličnega DNS obstajata še dve novinarski društvi. In tretje, publicistično. Društvo katoliških časnikarjev je nastalo že kmalu po letu 1990. A dejansko deluje boljkone samo na papirju. Imeli pa so zanimiv pristop. V njem je bilo kolektivno vključenih več uredništev, članarino so plačale njihove novinarske hiše (revija Ognjišče, Družina, Demokracija), zato so imeli kar visoko število članov. Nedavno pa se je pojavilo še Slovensko združenje domoljubnih novinarjev, v katerem delujejo predvsem novinarji iz krogov Nove24TV. Iz slednje sicer članov ZNP skorajda ni. Tu je še Združenje za slovensko besedo, ki je nastalo kot protiutež politično obremenjenemu društvu književnikov. Združenje ni pretirano aktivno, so pa v njem tudi mnogi publicisti. Upam si celo reči, da je v tem trenutku več možnosti, da bi se pojavilo še tretje nerdeče novinarsko društvo, kot da bi omenjena trojka (ali četvorka) začela tesneje sodelovati.

Pri takšni razdrobljenosti že tako podhranjenih društev je zato vprašanje, zakaj se iz Slovenije sliši samo zgaganje, samo retorično.

POLITIKI NE RAZUMEJO

Zunanji opazovalec bi pričakoval, da bodo pomladni politiki, ko so na oblasti, podprli tudi zapostavljene medije. A se to doslej ni zgodilo. Čeprav je res, da so bili na tem področju mnogi poskusi, tudi jalovi, pa desnosredinski politiki do zapostavljenih medijev nimajo konstruktivnega odnosa. Sicer pričakujejo, da bodo "prav" poročali, in se velikokrat hudujejo, ker ti mediji ne poročajo "prav". A podprli teh medijev ne bodo. Razen ko gre za kimavčke. Teh pa ni veliko.

V neki katoliški medijski hiši mi je urednik nekoč rekel: v času desnosredinskih vlad smo dobili manj subvencij kot v času levičarskih vlad.

Desnosredinski politiki bi se morali začeti zavedati, da jim lahko pomagajo samo mediji, ki bodo kritični tako do levih kot do desnih. In tudi če ima določen medij uredniško politiko, ki je lahko zelo podobna programski politiki neke stranke (revija Mladina in tako imenovana Levica, recimo), mu stranka mora dovoliti avtonomijo in kritiko. Tako kot jo Levica dovoli Mladini. Če že imamo eno politično levo opredeljeno novinarsko društvo, mu ne moremo konkurirati tako, da ustanovimo njegov desni antipod. Konkurenca opredeljenemu novinarstvu je lahko samo neodvisno novinarstvo. To bi morali enkrat razumeti tudi politiki.

NOVINARJI NE RAZUMEJO

Dobro bi bilo, da bi tudi novinarji začeli razumeti, da imamo vsak svojo avtonomijo. In da bo avtonomija močnejša samo, če bomo delovali aktivno in skupaj. Rdeči monolit, ki ga omenjamo zgoraj, namreč nima niti najmanjše razpoke.

Zakaj se torej iz Slovenije sliši samo zgaganje?

(Tino Mamić je novinar, publicist, zgodovinar in redni komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
aleksander carli
7
May 08, 2020
Skoraj vse spodaj napisano drži!!!!
Problem Slovenije je nedelovanje " PRAVNE DRŽAVE" in ker leta 1991 nismo:
- ločili " revolucijonarjonarjev" od " partizanov"
- obsodili "koloborantov" v osamosvojitveni vojni 1991
- nismo ustvarili pravne države in s tem dovolili ustvarjanje mafijske države
- financiramo in spodbujamo porast nepotrebne birokracije in raznih nepotrebnih nevladnih
organizacij ,ki se skupaj z " LEVICO " ponovno gredo revolucijo
- z financiranjem le levih medijev (90%) omogočamo pristransko lažnivo poročanje o desnici....
- vse to je pripeljalo do tega , da po 30 letih samostojnosti, na POP TV poslušamo "neko"
članico nevladne organizacije , ki zahteva odstop legitimne vlade samo zato, ker ji ne
zaupa.!!!!!! Njeno nezaupanje pa sega že od časa, ko je Marjan Šarec skočil na glavo v prazen
bazen!
#8
Risto Silvan
11
May 07, 2020
Zakaj se torej iz Slovenije sliši samo zgaganje?

Pa ste res naivni, če mislite, da samo zgaga sedi za telefonom in mrzlično klicari in nadleguje redaktorje po celi evropi. Gre za mašinerijo, dobro podmazan stroj pod taktirko murgelskega politbiroja in njegovih družbeno političnih pribočnikov in nastavljencev na STA, za premišljeno propagando, proti kateri bi bil še Goebels vajenec.

Da ne boste presenečeni, če bo iz tujine priletel kak 'nepričakovan' filmček o korupciji v Sloveniji, režiranega v mrtvaškem stilu Val-202 nakladača Mateja Šurca. A je problem podmazat kakega skorumpiranega novinarskega foteljčkarja na finskem, ki itak nima kaj počet? Ja, brez skrbi, drugovi i drugarice, politkomisar, murgelski 007, ki sliši na ime Drago Kos je že aktiviran. Samo še vprašanje časa, kdaj bomo fasal "afero".
#7
borut rojc
22
May 07, 2020
Uroš Slak je poglavje zase; nekoč udarni raziskovalni novinar v tandemu s Travnom. Režim tega ni toleriral in ostal je brez službe. S ceste ga je pobral Pečečnik , si izmislil delovno mesto zanj, ki ga sicer, razen v skladišču, ne bi mogel uporabiti. Skesanec danes dobrotniku vrača s prijaznimi intervjuji. Nasploh pa je, opranih možganov, danes eden najbolj zavzetih družbeno-političnih delavcev. Vse za ljubi kruhek. Ubošček na umu, ki danes vedro in pisano gleda na svet okoli sebe in se spominja, kako hudo je bilo, ko je lačen hodil spat. To so ti, ki zatajijo Boga v sebi. Propagandatorji, brezglavi jurišniki, katere vsi nedemokratični režimi postavljajo v prve bojne vrste...Poanta vseh omenjenih norcev je lažna propaganda. Ni pomebno, da je Janševa vlada opravila izjemen posel v boju s smrtonosnim virusom ; treba je neskončno in vsak dan nabijati o nekaj preplačanih ventilatorjih. Vsaj Slak ve, kako je, če te skozi ventilator spusti globoka država.
#6
Jernej Zupančič
5
May 07, 2020
Ta je dobra: asocialni mediji (by Videmšek). On je edini v Sloveniji, ki ni "nepismena drhal".
https://www.casnik.si/bostjan-videmsek/comment-page-1/#comment-187750

Da smo butci, naivni ali drhal, nas je poimenoval novinar Boštjan Videmšek

Nujno je, da na volitve gremo vsi, tudi skeptiki, ki mislijo, da se ne da nič spremeniti, zakaj prav oni, ki ne hodijo n
#5
Andre H
13
May 07, 2020
Tino, dobra kolumna, za razliko od tvojih neprijetnih hihitanj v faktorju.
Saj ne gre drugače, če pa imamo pretezno družbenolevopoliticne delavce.
Videmsek je zadnjič trobezljal da nebi smeli imeti asocialnih medijev (pozar,nova24,demokracija....).
C. Brajer blebece da se v gnojnico ne hodi da se ne umaze, on ze ve kateri mediji so gnojnica. On ve koga z marmelado mazati....
Sarec in Savic bi ukinila oglasevanje nekaterim medijem ......
Sama banda za enoumje kot vcasih
#4
borut rojc
21
May 07, 2020
Zakaj novinarske nagrade nikoli, posthumno, ni dobil nobeden od umorjenih s strani ruskega kriminalca Putina oziroma tamkajšnjega zločinskega režima? Zakaj nihče od nemških novinarjev, ki bi si drznili odkrivati mafijske posle nogometne legende Beckenbauerja, ob dodelitvi svetovnega nogometnega prvenstva Nemčiji? Kdo je ta jebiveter Zgaga, o čem on piše? Težavah globoke države z Janezom Janšo? ...Samo družinski člani vedo, kaj se dogaja za stenami njihovega doma. In le tisti, ki v Sloveniji živimo in čutimo mafijski ustroj države oziroma modificirani režim enoumja, lahko o tem podamo sodbo ; sodbo, podkrepljeno z utemeljitvami in dokazi...Moram priznati, da družbeno-politični delavci na Slovenskem, uspešno opravljajo vsaj tisti del svojega posla, ki onemogoča napredek in demokratizacijo države, transparentnost in odpravo korupcije v vseh družbenih porah. Veliko je bolnih med njimi, tako ali drugače prizadetih, a vsak se trudi po svoje , onemogle kokoši z nacionalke, blond POP-ove kurbice ali Miha Orešnik. Eugenija Carl je v tem pogledu že vojni invalid. Sovražnik naroda preži na vojake režima izza vsakega vogala... Zgaga je eden teh ranjencev, udarjenih v glavo. Najtežji bolnik se mi zdi tisti Videmšek. Bojda operira iz bunkerja na Delu. Tip že na pogled res ni gladek, zdi se mi celo nevaren, če se svobodno sprehaja naokrog. Sam vse te kreature dojemam kot tifusarje. Vsebine ni, a rad opazujem takšne ljudi ker ne dosegajo intelektualne stopnje neke domače živali.
#3
Anton Kokl
14
May 07, 2020
Zakaj se iz Slovenije sliši samo zgaganje? Moje mnenje,zato,ker so "zgagarji" prejeli cepivo imenovano družbeno politični delavec.To cepivo (prdvem Dolančeve posebne šole) zagotovi razne nagrade,od materialne do karierne.
#2
Marko Puc
8
May 07, 2020
To je zato, ker imamo samo rdeče in črne komuniste, dve skrivenčeni veji istega neplodnega drevesa, ki samostojnega in neodvisnega razmišljanja nočeta.
#1
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2020-05-07 06:53:36 (May 07, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Židan grdobec in princeska Tanja. Ali zakaj se Socialni demokrati spreminjajo v risanko iz sanj?
Kako ga bodo rušili - Janeza Janšo?! Razkrivamo scenarij jesenskega atomskega napada.
Pozaba, pozeba in tiha smrt biciklrevolucije. Gre le za obupni postpartijski blockbuster!
Židanu pokazali dosje Panvita, dodali državne gozdove, pa je šel?! In ko Uroš Slak celo reče, da je Fajonova nov obraz.
Židana odnesel puč ali - dokumenti?! Prvi nastop ponosne princeske Tanje Fajon: Več govori o Orbanu kot pa o Sloveniji.
Ekskluzivno - že druga ovadba Tonina?! Ko direktor NPU naroči izbrani kriminalistki: Začnite vse, kar se da, proti vladi
Mariborski kolesarji med protesti, ampak iz drugega kota: Bicikl-revolucija in gnoj, baraba ter Janšev plačanec!
Šarčev direktor Sove po novem na policiji, datumi pa se ujemajo z izdajo Franca Breznika. A zdaj bi šel v Grčijo?!
Zamolčani manevri zlagane humanitarke časopisa Večer: Lažne ovadbe, izsiljevanja in poneverbe gospe Nataše Žvikart
Počivalšek proti Janši: Boj na požiralniku! A dokler je alternativa Šarec, naj kar še naprej vlada Janša.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(292)
desus
(121)
sds
(98)
Vlada
(72)
LDS
(69)
pop tv
(68)
sova
(68)
Zares
(49)
večer
(45)
sdh
(44)
DUTB
(38)
levica
(37)
KNOVS
(30)
Petrol
(28)
nsi
(25)
LMŠ
(25)
OVS
(23)
furs
(20)
npu
(19)
DZS
(17)
2tir
(17)
SRIPT
(15)
Siol
(14)
btc
(13)
kpk
(13)
Odmevi
(13)
hse
(12)
AKOS
(12)
2 tir
(12)
delo
(11)
Tarča
(11)
NH
(11)
nlb
(11)
Ultra
(10)
teš 6
(10)
Eles
(10)
dars
(10)
SNS
(9)
krka
(8)
sls
(8)
Erar
(7)
Hit
(7)
KKR
(7)
ACH
(6)
SODO
(6)
udba
(6)
NATO
(6)
šoa
(6)
Lek
(6)
CME
(5)
TGZS
(5)
Sava
(5)
sd
(5)
arso
(5)
DRI
(4)
NKBM
(4)
AMZS
(4)
IDS
(4)
Ptuj
(4)
Tv3
(4)
uefa
(3)
CIA
(3)
Riko
(3)
SIJ
(3)
FDV
(3)
GENI
(3)
bmz
(3)
Lady
(3)
OKS
(3)
Jana
(3)
OVSE
(3)
PSS
(3)
24ur
(2)
ALDE
(2)
bbc
(2)
NEK2
(2)
nba
(2)
sdv
(2)
kpl
(2)
AUKN
(2)
Zdru
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
E3
(2)
ibm
(2)
zdus
(2)
SPS
(2)
lnbp
(2)
DKOM
(2)
trs
(2)
vomo
(1)
a1
(1)
ZaAB
(1)
sviz
(1)
gurs
(1)
kras
(1)
Vega
(1)
DEOS
(1)
Nyon
(1)
FMR
(1)
Sato
(1)
SKEI
(1)
Piaf
(1)
VTB
(1)
(1)
ATVP
(1)
BBO
(1)
OTP
(1)
Hvar
(1)
osho
(1)
Ihta
(1)
UBS
(1)
Iran
(1)
FAM
(1)
UMAR
(1)
SPIZ
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
Tam
(1)
grki
(1)
MS
(1)
HSBC
(1)
gdpr
(1)
UKOM
(1)
cnn
(1)
nvo
(1)
SID
(1)
FIS
(1)
FIBA
(1)
York
(1)
DVK
(1)
5G
(1)
durs
(1)
geto
(1)
Jož
(1)
SPSS
(1)
BHP
(1)
N1
(1)
uber
(1)
2tdk
(1)
nzs
(1)
Koks
(1)
ICIJ
(1)
zae
(1)
laž
(1)
jbtz
(1)
g20
(1)
sdp
(1)
vis
(1)