objavi na
pozareport.si
Posli & finance

Sreda, 8. Julij 2020 ob 06:41

Obsojeni okoljevarstveniki. Reševali bi Muro, a vanjo spuščajo napačne ribe, potem pa jih še lovijo z elektriko.
In takšno društvo, ki namesto da bi branilo naravo, počenja prekrške proti naravi, ima na podlagi odločbe ministrstva za okolje in prostor celo tako imenovani status delovanja v javnem interesu ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

... Toda takrat jih je vsaj ulovila in kaznovala okoljska inšpekcija, saj so bili aktivisti DPRS tako neumno polni sami sebe, da so se s tem prepovedanim čolnom hvalili kar po facebooku.

Famozno Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS), ki trenutno medijsko "slovi" po zavzemanju za čisto Muro, je tipična slovenska nevladna okoljevarstvena organizacija. Spolitizirana, nestrokovna, brez posebne rahločutnosti do narave, zlagana in predvsem dvolična, kar dokazujeta vsaj dva primera delovanja tega društva.

To so podrobnosti:

- Čeprav naj bi se borili za čisto Muro, je to društvo pravzaprav eden od onesnaževalcev taiste Mure. Ne samo da onesnažujejo Muro, celo škodijo ji!

- Tako so njihovi aktivisti leta 2016 v Muro spustili primerke tujerodne vrste ribe - sibirskega jesetra, misleč, strokovnjaki pa takšni, da gre za avtohtono vrsto kečige (vir). To je hud prekršek zoper naravo, ki pa žal ni bil nikoli sankcioniran.

- Aprila 2014 pa so aktivisti tega društva, ki naj bi raziskovali ribji habitat oziroma "vzorčili" ribe na Krki, pri tem za lovljenje rib uporabljali prepovedani zunajkrmni motor, nesrečne ribe pa še prepovedano lovili s pomočjo elektrike?!

Toda takrat jih je vsaj ulovila in primerno kaznovala pristojna okoljska inšpekcija, saj so bili aktivisti DPRS tako neumno polni sami sebe, da so se s tem prepovedanim čolnom hvalili tudi po facebooku (vir). Ker so lovili ribe brez dovolilnice, brez soglasja kmetijskega ministrstva in z uporabo elektrike, so jih na inšpektoratu za okolje in za ribištvo oglobili za 6.437,07 evra, a se je društvo pritožilo. Toda sodišče v Brežicah je potrdilo globo v višini 4 tisoč evrov za društvo in 600 evrov za odgovorno osebo, to je predsednico društva Andrejo Slameršek. Sodba je postala pravnomočna decembra 2019, vendar naj bi se vsaj po naših informacijah društvo in Slamerškova izogibala plačilu kazni.

Andreja Slameršek in njeno društvo se po naših informacijah izogiba plačilu pravnomočno dosojene sodne kazni. Andreja Slameršek in njeno Društvo za preučevanje rib Slovenije se po naših informacijah izogibata plačilu pravnomočno dosojenih kazni.

ŠE IMAJO LAHKO STATUS, ČEPRAV DOKAZANO DELAJO PROTI NARAVI?! NO, TO SO VPRAŠANJA TUDI ZA VLADO.

Pri tem je pomenljivo naslednje: DPRS, ki namesto da bi branilo naravo, počenja prekrške proti njej, ima na podlagi odločbe ministrstva za okolje in prostor (MOP) celo tako imenovani status delovanja v javnem interesu. Zato so na mestu javna vprašanja temu ministrstvu *1:

- Kakšno je mnenje MOP o navedenem ravnanju omenjenega društva?

- Ali MOP ocenjuje tovrstno ravnanje kot dopustno?

- Ali DPRS s tovrstnimi početji še vedno dosega kriterije za status organizacije v javnem interesu?

- Ali bo MOP Društvu za preučevanje rib Slovenije status delovanja v javnem interesu zaradi tovrstnega ravnanja odvzelo?

DENAR IZ PRORAČUNA

Društvo za preučevanje rib Slovenije je od svoje ustanovitve dalje (leta 2015) prejelo tudi 2.500 evrov proračunskega denarja (vir: tukaj).

*1 Vsaj ta vprašanja smo na ministrstvo za okolje in prostor naslovili tudi po elektronski pošti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Društvo za preučevanje rib Slovenije Andreja Slameršek ministrstvo za okolje in prostor Erar Mura krka

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Obsojeni okoljevarstveniki. Reševali bi Muro, a vanjo spuščajo napačne ribe, potem pa jih še lovijo z elektriko.