Catch 22. Nikoli ne objavim nečesa, za kar bi vedel, da ni resnično. O novinarstvu drugih pa ne bi, se mi zdi za malo.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2020-07-31 ob 07:06:32

(*1)

Včeraj, točno ob 11.uri in 50 minut (z izrekom sodbe smo zamujali 20 minut zaradi tehničnih težav z računalnikom v sodni dvorani številka 28 na Okrožnem sodišču v Ljubljani), se je zgodilo to, kar se je pravzaprav moralo zgoditi: okrožna sodnica Ana Klapmfer Binder je zoper avtorja teh vrstic v sodni zadevi II K 25672/2016 (tukaj) izrekla oprostilno sodbo - "obtoženi Bojan Požar se po 358. členu ZKP oprosti obtožbe, da je o kom trdil nekaj, kar lahko škoduje njegovo časti in dobremu imenu, dejanje pa je bilo storjeno na spletni strani #Požareport proti uradni osebi (v tem primeru visokemu policijskemu uradniku Jožefu Kerneži), v zvezi z opravljanjem njene službe v tem državnem organu, s tem da je ..."

Vir: Zapisnik o razglasitvi sodbe - 30.7.2020 Vir: Zapisnik o razglasitvi sodbe - 30. 7. 2020

Izreka sodbe se je udeležila že tretja državna tožilka v tem sodnem postopku Lilijana Tomič, ki je na glavnih obravnavah sicer nismo videli, ali se bo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani - zaradi oprostilne sodbe - pritožilo, pa še ni znano. Spomnimo: državno tožilstvo je v tej zadevi za avtorja teh vrstic zahtevalo 4 mesece zapora pogojno, s preizkusno dobo dveh let.

Ker bo sodba spisana šele v prihodnjih tednih (in takrat jo bomo tudi v celoti objavili), je kratka obrazložitev naslednja:

- Objava inkriminiranega članka (poročanje o prometni nesreči policistov posebne enote zunaj službenega časa, pobegu s kraja nesreče in dogajanjih po nesreči - vir) je bila v javnem interesu.

- Večina navedb v članku se je izkazala za resnične.

- Ni prišlo do žaljive obdolžitve visokega policijskega uradnika Jožefa Kerneže.

OZADJE

To je bila (moja, v zadnjih letih) že 22. zaporedna oprostilna sodba v kazenskih zadevah (enkrat sem dobil sodni opomin, vendar ta primer še ni pravnomočen)  zaradi objav posameznih člankov, zaradi enakih ali sorodnih očitkov kaznivih dejanj, pri čemer je bilo državno tožilstvo poraženo 4-krat, v ostalih primerih pa je šlo za tako imenovane zasebne kazenske tožbe.

Medklic: tožbe so sicer pričakovani sestavni del medijskega posla in raziskovalnega novinarstva, vendar Slovenija še vedno dopušča redek evropski pravosodni in "demokratični" unikum, to so kazenski pregoni novinarjev - zaradi novinarskega dela. Civilni sodni postopki, kjer tisti, ki se zaradi posameznih člankov čutijo prizadete in vlagajo odškodninske tožbe zoper izdajatelje medijev, so povsem druga in recimo temu "normalna zadeva".

TOŽNIKI

Dosedanji kazenski tožniki zoper avtorja teh vrstic so bili sami razvpiti liki slovenske tranzicije:

- Odvetnik Miro Senica ter zasebni in poslovni partner propadle političarke Katarine Kresal je vložil 9 kazenskih tožb, pri čemer ga je pri eni tožbi, ki jo je vložil skupaj s Kresalovo, zastopalo tožilstvo, vendar je vseh devet tožb tudi izgubil.

Pri neki tožbi, kjer mi je očital celo ponarejanje tožilskega dokumenta (gulp?!), šlo pa je za zloglasni primer Baričevič, je Senica tožbo umaknil med postopkom, ko se je izkazalo, da tožilskega dokumenta seveda nisem ponaredil, saj je bil avtentičen.

- Po dve kazenski tožbi so vložili celjski odvetnik Dušan Korošec, znan iz številnih finančnih in drugih afer, enkrat tudi že pravnomočno obsojen zaradi davčne utaje, danes pa tudi (ne)posredni lastnik Voduškovega spletnega portala TopNews.si, večinski lastnik mariborskega časopisa Večer Uroš Hakl in lastnik ljubljanske medijske družbe Adria Media Tomaž Drozg, in tudi oni so vse tožbe izgubili.

Mimogrede, eno kazensko tožbo zoper mene je že pred leti izgubil tudi Stojan Petrič, takrat sicer samo še lastnik Kolektorja. Se še dobro spomnim tega članka:

"Kako je obogatel Stojan Petrič, mož, za katerega je Golobič mali vajenec" ali "Črno na belem: kako je prvi človek koncerna Kolektor in član nadzornega sveta NLB sprivatiziral podjetje iz Idrije ..." (vir: Požareport, 25. 1. 2010)

- Dve ločeni kazenski ovadbi, ki jih je potem v dve ločeni tožbi spremenilo državno tožilstvo, je vložila tudi Sova, obe pa je podpisal takratni direktor Sove Sebastjan Selan, in obe tožbi je Sova (tožilstvo) v dveh tajnih ter dolgoletnih kazenskih postopkih tudi izgubila.

Selan pa je danes, po svojih zaposlitvah v imperiju tajkuna Bojana Petana, tudi svetovalec voditeljice Socialnih demokratov Tanje Fajon in domnevno vpleten tudi v sporne posle z maskami med prvi valom epidemije novega koronavirusa.

- Po eno tožbo so - med drugimi - izgubili starleta Urška Čepin, Sašo Todorovič, manjšinski lastnik Večera, in Stanislav Vidovič, trenutno slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike.

- Posebej pomenljiv pa je tudi primer kazenske tožbe Nine Keder, nekdanje novinarke tabloidne revije Nova. Po šestih letih od vložene tožbe, pozor, brez ene same glavne obravnave (!), sem prejel sporočilo sodišča, da je primer - zastaral. Vsi nastali stroški pa kot vedno v teh primerih bremenijo davkoplačevalce in tožnika.

ZAKAJ TOŽBE SERIJSKO PADAJO

Zakaj se kazenske tožbe zoper mene tako serijsko vlagajo in enako serijsko tudi izgubljajo, padajo, pa je posebno vprašanje, predvsem za tiste, ki jih očitno načrtno, živčno in "prehitro" vlagajo, pa tudi za državo, za pravosodje in davkoplačevalce, saj se poskusi tovrstnega zastraševanja in obračunavanja z novinarjem (kar kazenske tožbe tudi so - Miro Senica, na primer, se je direktno hvalil, da me bo spravil v zapor, ker sem kakor uničil politično kariero Katarine Kresal?!) dogajajo na plečih in stroških države.

Ključni razlogi serijskih padcev tožb (ene so sicer padle šele na vrhovnem sodišču) pa se verjetno skrivajo v tem, da kot novinar ali urednik nikoli ne objavim nekaj, za kar bi v trenutku objave vedel, da ni resnično (običajno se tudi ne motim, čeprav vedno tega takrat ni mogoče dokazati), prav tako moji zapisi ali besedne zveze nikoli niso objektivno žaljivi, sem pa kot novinar, kar je tudi naloga ali lastnost novinarja, vedno skeptičen. Se pa hkrati kot novinar ali urednik tudi zelo trudim, da objavljam to, kar poskušajo drugi, mediji ali novinarji, tako ali drugače prikriti. Saj, to je namreč pravo novinarstvo, vse ostalo so pa zgolj stiki z javnostmi.

Seveda tudi verjamem, da moji članki niso vsem všeč (denimo gospodu Marku Bošnjaku, padlemu viceguvernernju Banke Slovenije, ki sem ga v zadnjem letu z mojim novinarskim poročanjem že drugič spravil pred Komisijo za preprečevanje korupcije - tukaj), a to še ne pomeni, da jaz kot novinar z novinarskim poročanjem, ki je moje delo, moj poklic, povzročam kazniva dejanja.

Pred sodiščem me pravilom zastopa odlična odvetniška družba Matoz.

KAJ ME ŠE ČAKA?!

Trenutno imam na kazenskim področju odprtih še pet zadev:

- Ovadbo Alenke Ermenc, zdaj že bivše načelnice Generalštaba Slovenske vojske. Glede na okoliščine primera in glede na dejstvo, da (mi) je pričanje že zagotovilo nekaj visokih častnikov SV, lahko pričakujem oprostilno sodbo.

- Dve kazenski tožbi Matjaža Štandekerja, zdaj že bivšega člana kabineta mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki ga je policija enkrat že ovadila zaradi poslovne goljufije, primer, ki sem ga opisal v kakor spornih člankih, zaradi katerih sta bili vloženi kazenski tožbi, pa je preiskoval tudi Nacionalni preiskovalni urad.

- Eno kazensko tožbo Andreja Vizjaka, nesojenega člana nadzornega sveta Telekoma Slovenije, vloženo zato, ker naj bi mu jaz uničil kandidaturo (to celo posredno navaja v kazenski tožbi?!) ...

- ... In eno kazensko ovadbo razvpite koprske notarke in nesojene županje Kopra Polke Bošković zaradi objave njenih fotografij (selfijev) v spodnjem perilu.

O novinarstvu drugih, ki jokcajo že samo zaradi nekih tvitov, pa ne bi, se mi zdi za malo!

*1 Ta članek je deloma in razumljivo napisan tudi v slogu tako imenovanega gonzo novinarstva (vir), kjer je avtor članka tudi del zgodbe.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ivo Ovi
0
Aug 04, 2020
"NIKOLI NE OBJAVIM NEČESA, ZA KAR BI VEDEL, DA NI RESNIČNO"

-------------------------------------------------------------------
Objavljamo zamudno sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani, sodbo Višjega sodišča v Ljubljani in opravičilo:

"Viktorju Knavsu se opravičujemo za neresnične in žaljive zapise v zvezi s poročanjem v članku "Dokumenti, utaja davkov: Viktor Knavs, oče Melanie Trump, je bil v zaporu" dne 19. 10. 2016, objavljenem v elektronskem mediju Požareport.si, in sicer glede neresničnih navedb, da je bil Viktor Knavs obtožen in obsojen zaradi dveh kaznivih dejanj in v zaporu."

-------------------------------------------------------------------

hehehe... res nikoli, razen takrat, ko ja....
#34
Viktor hajsinger
8
Jul 31, 2020
Pijana sta zaspala, sedaj bo mir do jutri opoldne...
#33
ivan maček
8
Jul 31, 2020
Neprecenljivo!
Ko vidim kako dežurna provokatorja znorita, ko Bojan jebe mater golazni,... NEPRECENLJIVO!!!!
#32
Jernej Zupančič
9
Jul 31, 2020
Aha, Erjavcu so politični kriminalci ukazali, da se mora že spet prerinit v vrh stranke, da bo lahko nadaljeval s škodovanjem državi.
#31
Srečko Kranjc
4
Jul 31, 2020
Tudi na Delu so omenili Požarja.
#30
Zim Zelen
3
Jul 31, 2020
Ampak je pa hrabra in vztrajna to pa tudi nekaj šteje v ministrskih krogih. Se vprašam. če dva varnostnika zadovoljita vsem njenim željam? :-(
#29
Hugo Flander
1
Jul 31, 2020
@Istok, to Požar kuj nekaj. Zadeve so fertik takrat, ko nemreš več dalje na dobeni možni inštanci. Pr Knafsi je Požar reko, da se bo pritožo, pr ovem butalskem policaji (zato je članek na Delo v rubriki - črna kronika), pa je še fprašanje, če se bo država pritožla. Finta je v besedi - pravnomočno. Požar pač šteje fse fkup, sam da je cifra višja. Isto ko Kanglar. Te pa se zaj modeli na tviteri kregajo, keri je kao večji frajer.
#28
Istok Potočnik
1
Jul 31, 2020
Požar piše, da je oproščen 22. po vrsti. Ani te vrste prekinila obsodba v zadevi Knavs?
Vprašam samo.
#27
Komentar izbrisal uporabnik
Viktor hajsinger
0
Jul 31, 2020
https://nova24tv.si/slovenija/politika/razkrito-pismo-vidnega-clana-desus-karl-erjavec-nacrtuje-povratek-na-vrh-stranke-pivcevo-se-rusi-zaradi-odlicnih-odnosov-z-janso-in-ker-bo-v-tej-vladi-iztrzila-vec-kot-bi-v-levosredinskih/

Pismo vidnega člana DeSUS: Karl Erjavec načrtuje povratek na vrh stranke, Pivčevo se ruši zaradi

Bojan Požar je na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije objavil pismo vidnega člana stranke Desus, ki naj bi po
#25
Viktor hajsinger
4
Jul 31, 2020
"Za trole sta provociranje in žaljenje le šala in igra
O trolih "plačancih" na spletu ni nobenega dvoma
Nenehne komentatorske vojne med "proruskimi" in "proameriškimi" ter "levimi" in "desnimi" t. i. "troli" lahko vsak dan opazujemo tudi na tem portalu. So med njimi tudi plačanci političnih strank in podjetij?"

Mislim, da ne, gre za za duševne reveže, ki nočejo brati članka, ga plačati, komentirati, skačejo v besedo drugim, da se delajo pomembne.

#24
Istok Potočnik
1
Jul 31, 2020
Glih zdaj se Požar na twiteru petelini, kako je on razkril sript Pivčeve, ki da je stokrat hujša od Krasa in Izole.
Pa ni 100 krat hujša. Prav on je napisal, da je spornih 4000 eurov, kar je 10 krat več od Izole.
Ne 100 krat. Nominalno.
Kar se pa mene tiče, sta Izolanin Kras 100 krat hujša od sripta. Če si ministrica in zabluziš s sriptom in pitem zabluziš še s Krasom in Izolo, to pomeni da ne jebeš žive sile. Skrajna trdovratnost in ponavljanje koruptivne prakse. Bila je na pogojni, pa je koruptirala naprej.
Požar pa nič. V bistvu jo v svojih tvitih brani, oziroma bi pa ne bi. Tipanje terena?

Jesen bo huda. Ljudje se bodo vrnili z dopustov, denar pokurjen, dela ne bo. Če se še pandemija vrne smo v hudih škripcih. Iz prvega vala se nismo nič naučili.
Aprila nas Hojs ni pustil na našo obalo, zdaj pa nas skoraj podijo na Hrvaško. V zdravstvu se ne dela nič v smislu priprav na eventuelno vrnitev korone v večjem obsegu.

Zdaj bi vlada morala najbolj delat. Zdravstvi, kmetijstvo, gospodarstvo, finance. Ti so s korono najbolj služili in zdaj verjetno dopustujejo. Jelke Godec ni nikjer. Utrujena od rihtanja poslov svojim?
Pivčeva se ukvarja s tremi ribiškimi barkami, ki so nam še ostale. Pa s svojimi najdražjimi istočasno.
Gantar nekaj bluzi naokoli, bolnišnice pa nimajo opreme. Njega bi bilo treba dat na ventilator. Očitno mu zmanjkuje kisika in ne ve kaj so prioritete. Kristus in Marija.
O bademajstru pa nima smisla......
Požar, dela imaš čez glavo.


#23
Istok Potočnik
1
Jul 31, 2020
Naslov tega članka je čista resnica, he,he.
Vsak dan berem Požarjevo ocenjevanje drugih novinarjev. Pravzaprav v nič dajanje drugih novinarjev. Edino Požar, potem dolgo dolgo nič.
Potem pa v naslovu, da o delu drugih novinarjev on ne bi, ker se mu zdi za malo.
#22
Hugo Flander
3
Jul 31, 2020
Oh @Rojc, portal je namenjen predvsem komentiranju članka in nekaterim, za zbiranje všečkov. Mojo malenkost vzemi tukaj, kot oddano neveljavno glasovnico na tajnem glasovanju. Še Andraža Terška to najeda, kaj ne bi tebe?
#21
borut rojc
13
Jul 31, 2020
Predvsem bi portal moral biti namenjen komentiranju članka in ne pogovorom zjebanih v glavo, ki tu smetijo od jutra do večera. Zanimivo pri teh, kako vedno znova prihajajo v družbo nestrinjajočih se z lastno filozofijo dojemanja življenja okrog sebe. Očitno se z njimi malokdo strinja, če že, so spet norci, protestirajoči proti materi naravi, ki jih je tako izmaličila.
#20
Zim Zelen
1
Jul 31, 2020
Samo Papež je nezmotljiv (namestnik Božji:) zato ne pretiravati z resnicami.
#19
Istok Potočnik
0
Jul 31, 2020
Ja, veš kako je, vinogradniki so v hudi krizi zaradi virusa. Treba jim je pomagat.
Šalo na stran. Jaz jim glih nisem v veliko pomoč.
#18
Viktor hajsinger
0
Jul 31, 2020
Očitno že sedaj konzumirata preko mere...
#17
Istok Potočnik
0
Jul 31, 2020
Hugo, velja.
#16
Hugo Flander
0
Jul 31, 2020
@Istok, malo še počaki, da priem f penzijo. Te te poišem, saj nisi dauč. Bom flašo šmarjokla sebi prneso, pa boma nazdravla. Mene v Maribori preveč folka pozna, da bi se zdaj na interneti identefeciro.
#15
Pokaži več komentarjev
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2020-07-31 07:06:32 (Jul 31, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Dan potem: Ptujska roža Pivčeva se ne preda, boja še ni konec, večinski mediji zdaj odkrito navijajo za Gantarja
Drama v Operi, 5. dejanje: Denar na roke, oder za poroko DJ Umeka, ravnatelj piše neresnice ministru, Đorćevski laže?!
Petkovi protesti izrojeni, toda delala se bo stranka Galeta in Zlatka. Jenulla ne bo zraven, ker je kompromitiran.
Zakaj je padla podpora vladi Janeza Janše in zakaj je Janša prvi premier po Drnovšku, ki lahko dobi tudi prihodnje volitve?
Aleksandra Pivec bo - kot zdaj kaže - preživela. A problem je Tomaž Gantar, ki se je šel celo opravičit Erjavcu?!
Podkupovanje ministrice za 400 evrov ali saj ni res, pa je - naši ministri imajo plače (bruseljskih) vratarjev
Ekskluzivno. Drama v ljubljanski Operi, 4. dejanje: Tudi Ravter, Robinšak in Đorčevski pišejo Janševi vladi
Afera Pivec, opomba novinarjem: Težko bo histerično jurišati na župana Izole, ker Markočič sodi med "zdrave sile Desusa"
Tajni scenarij Desusa: Pivčevo rešijo le še čisti računi, če pade, pa stranko prevzame Balažek, a ostanejo pri Janši
Janša se mora posloviti od Pivčeve: Ker ona ni nikakršna Devica Marija, ampak navadna padla Madona s Ptuja. Amen.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(303)
desus
(132)
sds
(105)
LDS
(74)
Vlada
(72)
pop tv
(71)
sova
(71)
Zares
(52)
večer
(46)
sdh
(44)
DUTB
(40)
levica
(39)
LMŠ
(32)
Petrol
(30)
KNOVS
(30)
nsi
(26)
OVS
(23)
npu
(19)
furs
(18)
DZS
(17)
2tir
(17)
SRIPT
(16)
Siol
(15)
btc
(14)
kpk
(13)
Odmevi
(13)
AKOS
(12)
2 tir
(12)
dars
(12)
hse
(12)
delo
(11)
nlb
(11)
Tarča
(11)
NH
(11)
krka
(10)
SNS
(10)
Eles
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
sls
(8)
Erar
(8)
KKR
(8)
šoa
(7)
Hit
(7)
udba
(6)
NATO
(6)
sd
(6)
Lek
(6)
uefa
(6)
ACH
(6)
CME
(6)
SODO
(6)
arso
(5)
Tv3
(5)
TGZS
(5)
Sava
(5)
IDS
(4)
Ptuj
(4)
AMZS
(4)
DRI
(4)
GENI
(3)
osa
(3)
bmz
(3)
SIJ
(3)
OVSE
(3)
DKOM
(3)
PSS
(3)
CIA
(3)
Lady
(3)
OKS
(3)
Riko
(3)
Jana
(3)
FDV
(3)
NKBM
(3)
nzs
(2)
Zdru
(2)
IGLU
(2)
SAB
(2)
E3
(2)
ibm
(2)
zdus
(2)
SPS
(2)
lnbp
(2)
trs
(2)
ALDE
(2)
bbc
(2)
NEK2
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
24ur
(2)
kpl
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
ICIJ
(1)
ATVP
(1)
zae
(1)
jbtz
(1)
g20
(1)
sdp
(1)
vis
(1)
Imos
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
sto
(1)
KPMG
(1)
Koto
(1)
Mura
(1)
Irak
(1)
sta
(1)
eu
(1)
Atim
(1)
lidl
(1)
UJP
(1)
IMI
(1)
Set
(1)
Zug
(1)
bmw
(1)
nuk
(1)
HEP
(1)
uber
(1)
Lent
(1)
CGP
(1)
AVK
(1)
haag
(1)
sfrj
(1)
HTV
(1)
Tito
(1)
Dea
(1)
laž
(1)
a1
(1)
DVK
(1)
sviz
(1)
gurs
(1)
BBO
(1)
kras
(1)
Vega
(1)
FMR
(1)
DEOS
(1)
ww3
(1)
Nyon
(1)
Hvar
(1)
Sato
(1)
ZZB
(1)
SKEI
(1)
Piaf
(1)
(1)
SID
(1)
OTP
(1)