Obletnica knjige desetletja. Ker si ljudje prej ali slej poiščejo odgovore sami.

Objavil/a Forum !, dne 2020-12-26 ob 06:00:00

Piše: Tino Mamić

Decembra lani je izšla knjiga Jožeta Možine Slovenski razkol, ki je v sodobno Slovenijo prinesla renesanso kritičnega pogleda na zgodovino, zaradi katerega ne bo nič več, kakor je bilo. Zaradi knjige bomo Slovenci poslej videli našo zgodovino drugače kot doslej. A ne le zgodovino. Tudi politiko. Zato je bila natisnjena že petkrat in bo kmalu presegla številko 10.000 izvodov, o čemer danes založniki samo sanjajo.

Jože Možina je znan režiser, novinar in nekdanji direktor nacionalne Televizije Slovenija, ki je najprej diplomiral na sociologiji in zgodovini, potem pa še doktoriral iz zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Gre za najboljšo, najzahtevnejšo in najstarejšo zgodovinsko šolo v državi. To je treba poudariti, ker se zgodovino da študirati še marsikje drugje. Iz lastne izkušnje vem, da je razlika zelo velika. Tako velika, da sem sam po zadnjem izpitu na podiplomskem študiju zgodovine na koprski univerzi pri Jožetu Pirjevcu študij opustil. Na izpitu namreč nisem znal veliko povedati, saj sem bil študiral druge stvari, kot bi moral, in bil malce začuden, ko mi je profesor na vprašanje, ali sem naredil, odgovoril pozitivno. V referatu, kjer mi je profesor vpisal oceno, pa sem obnemel. Dobil sem namreč oceno 9. Takrat sem se odločil, da takšnega papirja z napisom dr. ali mag. nočem imeti.

Možina je izdal knjigo po zajetnem doktoratu, napisanem na podlagi novoodkritih arhivskih listin in mnogih intervjujev s pričami krvavih in političnih dogodkov med drugo svetovno vojno. Knjigo je po zagovoru doktorata še tri leta pilil in dopolnjeval. Slednjič jo je ponudil več založbam. Nekateri uredniki založb, s katerimi sem mimogrede govoril v tistem času, so mi rekli, da bo Možinovo knjigo težko prodajati, ker je debela in zgodovinska in draga. "Danes se knjige ne prodajajo več," je rekel eden od njih. Če primerjamo prodajo pred 30 leti, ima možakar sicer prav. A vendar direktor založbe tega ne more reči. Če res tako misli, naj si poišče drugo službo. To sicer ni moja opazka, ampak jo je izrekel uspešen avtor, ki ima podobne težave z založniki. Avtorji so namreč postali peto kolo knjižne industrije. Da, industrije. V Sloveniji namreč vsak dan izide nekaj knjig, zato smo po glavi (per capita) verjetno svetovni prvaki v izdajanju knjig. Čeprav polovica Slovencev ne prebere niti ene knjige na leto, jih letno izide 5000. Vsak teden 100. Sto. To pri butičnih nakladah seveda nima nobenega smisla. A ker založba dobi denar od države, se velikokrat splača izdati določeno knjigo, pa čeprav potem ne prodajajo niti enega samega izvoda. Večina slovenskih knjig tako ob izidu sploh nima nobene predstavitve, kaj šele tiskovne konference.

V tej knjižni industriji levji delež (30–55 odstotkov) poberejo knjigarne, takoj za njimi so založbe, avtorjem ostanejo drobtinice. Razen avtorjem protežirancem določenih lobijev, ki knjige na debelo prodajajo knjižnicam in jih, čeprav gre za leposlovje, ki si ne zasluži več tega imena, saj je samo "slovje", porivajo na šolske sezname domačega branja.

V takšnih časih se vse več avtorjev odloči za samozaložbo. Tudi Možina se je. Odziv pa je presenetil ne le njega, ampak še bolj založnike. Ponatis za ponatisom, pred korono pa po več sto ljudi na predstavitvah. Če bi to kdo napovedal lani ob tem času, bi ga razglasili za norca.

Zakaj tako izjemen odziv? Najprej zaradi avtorja. Gre za resnično televizijsko zvezdo, česar mu sicer ne bo priznal noben tabloid. A ljudje ga vsakodnevno ustavljajo na cesti, mu pišejo in ga prosijo za podpis. Tega velika večina tako imenovanih slovenskih zvezd ne doživlja, saj svetijo predvsem v rumenem tisku in v tabloidnih razvedrilnih televizijskih oddajah. Ljudje pa jih v resnici sploh ne poznajo. Možina je avtor več dokumentarnih filmov, ki so porušili vse slovenske rekorde gledanosti, film o Pedru Opeki je denimo videlo več kot pol milijona ljudi. Izjemno gledanost imajo tudi njegovi intervjuji v oddaji Pričevalci, ki je sicer na sporedu nacionalne televizije ob najbolj nemogočih urah.

Drugi, še pomembnejši razlog pa je, da smo Slovenci na moč naveličani puhlic, ki jih o zgodovini druge svetovne vojne vsakodnevno govorijo politiki. Posebno tisti, ki najbolj glasno očitajo Janezu Janši, da odpira ideološke teme. Mitologija o partizanskih Herkulih in Goljatih med ljudmi ne vžge več, razen med 15 odstotki političnih navijačev skrajne levice. Vsi drugi vemo, da je bila bratomorna vojna huda in tragična za oba tabora in da je preveč preprosto, če svet razdelimo na dobre in slabe, na junake in zločince. Še mularija ve, da na svetu niso samo, če povemo v slengu, good guys in bad guys. Zgodovina ni črno bela, ker tudi svet ni črno bel. In prav te številne sive odtenke zgodovine odkriva Možinova knjiga. Pokaže življenjske zgodbe posameznikov, s katerimi se poistovetimo in jih razumemo, zakaj so si nadeli določeno uniformo.

Šokantno pri tem pa je, da z natančnimi številkami in dokumenti ugotovimo, česar se v šoli nismo učili. Da se partizanska stran ni borila toliko proti okupatorjem kot proti rojakom, ki so pred vojno predstavljali njihove razredne sovražnike: poštene, verne, uspešne, inteligentne, premožne, domoljubne in demokratično usmerjene ljudi. Ko je prvi Slovenec vzel orožje od okupatorja, je bilo to samo zato, da je obranil svojo vas pred partizanskim nasiljem. Partizani so namreč naredili več sto atentatov na nedolžne Slovence. Terorističnih napadov, če se izrazim v sodobnem jeziku.

Kot zgodovinar si želim, da bi se ob knjigi oglasila strokovna javnost, ki zagovarja upravičenost partizanskega nasilja nad Slovenci. Da bi s konkretnimi protiargumenti oporekali določenim zgodovinskim trditvam Jožeta Možine. Razumem, da tega ne bo naredil Božo Repe, ker je drugo svetovno vojno povsem ignoriral že kot profesor, ki je predaval slovensko novejšo zgodovino. A lahko bi se oglasil kak drug zgodovinar in oporekal kakemu konkretnemu stavku. Ali dokumentu. Ali bi prikazal dodatni dokument, ki postavlja dogodek, opisan v knjigi, v drugačno luč.

A zgodilo se ni nič. V enem letu nisem prebral niti enega samega stavka zgodovinarja s konkretnim podatkom, da je v knjigi kaka napaka. Je mar ni? Še Možina pravi, da je verjetno naredil kako napako, saj o vsakem dogodku ni mogel videti vseh virov.

Konservativni zgodovinarji (konservativni, ker ostajajo na dojemanju zgodovine pred letom 1990) so sicer v zadnjih letih objavili več knjig o drugi svetovni vojni. A v njih se knjig naprednih zgodovinarjev (naprednih, ker postavljajo nove zgodovinske hipoteze) sploh ne dotaknejo. Pišejo, kot da živimo v letu 1984. Tudi na konkretne kritike sploh ne odgovarjajo. Jože Dežman je tako razglasil za laž ali manipulacijo več trditev Jožeta Pirjevca v njegovi zadnji knjigi, a ni dobil nobenega odgovora.

Ja, za božjo voljo, kako naj pride do sprave, če se zgodovinarji, ki so bližje partizanskemu taboru, nočejo niti pogovarjati z zgodovinarji, ki niso enakega mnenja?

In ravno ta ignoranca, v obeh pomenih besede, je vzrok, da si ljudje poiščejo odgovor sami. Zato bo prej ali slej prišlo do tega, da se bo partizanska mitologija sesula kot hišica iz kart. Podobno, kot se zaradi intelektualne lenobe in negativne kadrovske selekcije sesuva politična levica.

(Tino Mamić je podjetnik, novinar, zgodovinar in redni komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Viktor hajsinger
1
Dec 28, 2020
@Jure Deu,

Navedite nekaj primerov, napišite kaj ne drži.
Oba imava knjigo. Navedite stran in vrstico o lažeh, pa bova lahko kakšno rekla.
a bo šlo?
#23
Jure Deu
2
Dec 28, 2020
Kaksen zavajujoc clanek. Revidiranje zgodovine v najslabsem moznem ponenu. Ogabno.
#22
Komentar izbrisal uporabnik
Hugo Flander
0
Dec 27, 2020
Итог: Новгородский князь Олег объединил землю(которая от варяг прозвашася Руская земля, т.е. Новгородчину, Смоленск и Полотск с землями Киевщины и Черниговщины.

И вот как выглядели границы ранней Руси через ДВА года в 884 г., согласно летописи, где указано, что Олегу подчинялись Словене(Новгород) Кривичи(Смоленск), Меря(Ростов) Любеч, Поляне(Киевщина),Северяне(Чернигов и Переяславль) , Древляне(Житомирщина) и Радимичи(белорусы).
--------------------------------
Itog: Novgorodskiy knyaz' Oleg ob"yedinil zemlyu(kotoraya ot varyag prozvashasya Ruskaya zemlya, t.ye. Novgorodchinu, Smolensk i Polotsk s zemlyami Kiyevshchiny i Chernigovshchiny. I vot kak vyglyadeli granitsy ranney Rusi cherez DVA goda v 884 g., soglasno letopisi, gde ukazano, chto Olegu podchinyalis' Slovene(Novgorod) Krivichi(Smolensk), Merya(Rostov) Lyubech, Polyane(Kiyevshchina),Severyane(Chernigov i Pereyaslavl') , Drevlyane(Zhitomirshchina) i Radimichi(belorusy).
---------------------------------
Outcome: Prince Oleg of Novgorod united the land (which is nicknamed Rus land from the Vikings, i.e. Novgorod, Smolensk and Polotsk with the lands of Kiev and Chernigov.
And this is how the borders of early Rus looked like two years later in 884, according to the chronicle, where it is indicated that Slovenians (Novgorod) Krivichi (Smolensk), Merya (Rostov) Lyubech, Polyana (Kiev region), Severyane (Chernigov and Pereyaslavl) were subordinate to Oleg , Drevlyans (Zhytomyr region) and Radimichi (Belarusians).
#20
Hugo Flander
0
Dec 27, 2020
Kaj čem, @Fika?? Tote stvari tak malo Slovencof proučuje, da prevodof pač ni. Jas nea rusko cirilico tak dobro čitan, zato si narpred dam fse fkup v latinico in pol še za pomoč englešino, da pol z rusčino primerjam. Dostkrat tut popravlam engleški prevod. Anpak, to je za moj gušt. Gre počasi, anpak sn edn retkih f Sloveniji, keri sploh ve, kake fse skrivnosti skrivlejo naši slovenski predniki tam gori op Čudskem, Ilmenskem in Belem jezeru.
#19
Viktor hajsinger
2
Dec 27, 2020
Pa naj še kdo reče, da ni bila ex partijska juga odlična na izobraževalnem področju .
Vsak šloser se je naučil angleškega, nemškega, ruskega jezika v obsegu, da lahko danes opravlja raziskovalno delo v enem od teh jezikov.
No, ta privilegij so imeli le aktivni udbovski sodelavci.
#18
Hugo Flander
0
Dec 27, 2020
Dans sn se jas celi den okvarjo z zgodovino Rusije v 9.stoletji, ne pa čito neboloze dementnežof na Požar portali...
-----------------
Открываем старейшую Лаврентьевскую летопись.

В 862 г. Чудь(эстонцы), Словене и Кривичи призвали Варягов править в их Новгородской земле.
Варяги откликнулись на призыв и пришли "из-за моря" и "от тех Варяг прозвалась Руская земля". Князей Варяжских звали Рюрик, Синеус и Трувор.
--------------------
Otkryvayem stareyshuyu Lavrent'yevskuyu letopis'. V 862 g. Chud'(estontsy), Slovene i Krivichi prizvali Varyagov pravit' v ikh Novgorodskoy zemle. Varyagi otkliknulis' na prizyv i prishli "iz-za morya" i "ot tekh Varyag prozvalas' Ruskaya zemlya". Knyazey Varyazhskikh zvali Ryurik, Sineus i Truvor.
We open the oldest Laurentian Chronicle.
---------------------
We open the oldest Laurentian Chronicle.
In 862 Chud (Estonians), Slovenians and Krivichi called on the Varangians to rule in their Novgorod land.
The Varangians responded to the call and came "from across the sea" and "from those Varangians the Rus land was nicknamed". The Varangian princes were called Rurik, Sineus and Truvor.

https://radikal.ru/lfp/b.radikal.ru/b34/1802/0a/eccfa5851c3f.png/htm

https://a.radikal.ru/a31/1804/36/8f8e38c81649.jpg

Радикал-Фото: Картинка

Радикал-Фото - сервис публикации изображений для форумов и блогов: Картинка
#17
Viktor hajsinger
3
Dec 27, 2020
Danes je nedelja. Dan počitka.
Je pa tudi dan, ko javni uslužbenci in njihovi plačanci počivajo DOMA, ne sedijo ob državnih PC-jih v službenem času. Za tuj račun ne trošijo svojega prostega časa.
Srečno, in lep večer kekci.
#16
dornik igor
8
Dec 27, 2020
Odličen članek g. Tina Mamića in res velika zahvala g. Jožetu Možini za izjemno opravljeno delo. Ne morem pa verjeti, da taka odstiranja zaves, argumentirano - prostih, svobodnih pogledov in mišljenj v današnjem času dobijo toliko ( uradne) negativne konotacije ter ignoranco režimskih, da ne rečem dvornih zgodovinarjev. Knjigo sem prebral kot izposojo iz knjižnice nakar sem si pridobil svoj družinski izvod, saj si tako avtor in vsi sodelujoči z obravnavano tematiko zaslužijo. Knjiga, ki odpira oči vsem, ki želijo vi(e)deti.
#15
Marjana Ojsteršek
11
Dec 27, 2020
Hvala g. Jože Možina - za knjigo, katera odstira vse kar je bilo zamolčano hkrati pa zapisano v dokumentih in v srcih ljudi in hvala g. Tino Mamić za članek.
#14
Andre H
6
Dec 26, 2020
Tino, ne pozabimo tudi Bajtov Bermanov dosje. Seveda imam tudi Možinov Razkol, Črno knjigo komunizma, Ukano....
#13
Viktor hajsinger
2
Dec 26, 2020
In oglasil se je še mihčev striček...
#12
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2020-12-26 06:00:00 (Dec 26, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Ekskluzivno, šokantno: dokumenti primera Pribac. Na vsaki zahodni univerzi bi ga že nagnali, tukaj ga očitno branijo.
Ne damo roke v ogenj, da Erjavec ne bo kmalu fehtal Janše za kakšno službo v tujini - v zameno za podporo Desusa
3x karantena Franca Jurše - pred korono, Erjavcem in pritiski. Za ta(k) šmorn in poden na levi pa je kriv Golobič.
Namesto Kadunca hočejo podtakniti Natalijo Gorščak: iz centrale SD prek Kula do fotelja direktorice RTV?!
Dajmo, Slovenci, lepo prosim, ne zajebajmo še rokometa. Ker rokomet je slovenski in najbolj demokratičen šport!
Ta zapis je namenjen predvsem tistim, ki me zadnje dni sprašujete, kdaj sem postal janšist!
Ko bo KPK spoznala Vesela za koruptivnega, ga bo odneslo tudi na Fifi, saj bo to mednarodni škandal
Zdaj je uradno: Tomaž Vesel pod lupo KPK. Zato kalkulira, da bi odstopil in si tako rešil velik denar na Fifi.
Prodano Avstrijcu z denarjem iz Dubaja, Hakl in Todorović mariborski časopis Večer pripravljata za stečaj?!
Po sedmih urah zaprtja: Podpise bodo dali, a nihče ne verjame, da bodo res glasovali. Zdaj pa spet totalna artilerija na SMC.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(334)
desus
(184)
sds
(114)
pop tv
(87)
LDS
(82)
sova
(79)
Vlada
(72)
Zares
(56)
LMŠ
(47)
večer
(47)
levica
(47)
sdh
(44)
DUTB
(40)
Petrol
(36)
KNOVS
(32)
nsi
(31)
OVS
(23)
furs
(19)
npu
(19)
SRIPT
(18)
DZS
(18)
2tir
(17)
Siol
(15)
btc
(14)
Odmevi
(13)
hse
(13)
AKOS
(13)
kpk
(13)
uefa
(12)
SNS
(12)
2 tir
(12)
dars
(12)
Tarča
(12)
nlb
(11)
Eles
(11)
NH
(11)
delo
(11)
krka
(10)
borzen
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
KKR
(8)
sls
(8)
Erar
(8)
udba
(7)
NATO
(7)
fifa
(7)
šoa
(7)
Hit
(7)
Sava
(6)
SODO
(6)
Lek
(6)
sd
(6)
CME
(6)
ACH
(6)
TGZS
(5)
arso
(5)
Ptuj
(5)
Tv3
(5)
CIA
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
24ur
(4)
SAB
(4)
AVK
(4)
DRI
(4)
ALDE
(3)
sdv
(3)
NKBM
(3)
OKS
(3)
bmz
(3)
Riko
(3)
FDV
(3)
nijz
(3)
SIJ
(3)
ATVP
(3)
osa
(3)
GENI
(3)
Lady
(3)
E3
(3)
zdus
(3)
Jana
(3)
DKOM
(3)
OVSE
(3)
PSS
(3)
kpl
(2)
AUKN
(2)
bbc
(2)
nzs
(2)
NEK2
(2)
sta
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
cnn
(2)
ibm
(2)
trs
(2)
Zdru
(2)
IGLU
(2)
SPS
(2)
lnbp
(2)
a1
(1)
Koks
(1)
ww3
(1)
BBO
(1)
kras
(1)
Vega
(1)
VTB
(1)
sviz
(1)
gurs
(1)
FMR
(1)
HSBC
(1)
DEOS
(1)
(1)
OTP
(1)
Sato
(1)
SKEI
(1)
Piaf
(1)
ACCI
(1)
osho
(1)
MDS
(1)
g20
(1)
Ihta
(1)
soz
(1)
Knin
(1)
Iran
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
trst
(1)
Fiho
(1)
ddv
(1)
FAM
(1)
UMAR
(1)
SPIZ
(1)
MS
(1)
gdpr
(1)
Koto
(1)
UKOM
(1)
nvo
(1)
eu
(1)
IMI
(1)
York
(1)
uber
(1)
vomo
(1)
Neum
(1)
ZaAB
(1)
durs
(1)
geto
(1)
Jož
(1)
5G
(1)
Lent
(1)
BHP
(1)
N1
(1)
SPSS
(1)
2tdk
(1)
nuk
(1)
sfrj
(1)