Kako se je novinar Tepina ujel v lastno zanko ali dokazi o kriminalistih, ki prek medijev prikrivajo kriminal v svojih vrstah

Objavil/a Forum !, dne 2021-02-21 ob 06:00:00

Piše: Rado Pezdir

Z današnjim člankom sicer tvegam, da bodo bralci precej negodovali, saj zopet odpiram temo o uredniku spletne strani 24ur.com. Toda kljub temu menim, da je treba o njegovem generiranju laži pisati, ne nazadnje zadnji članek tega novinarskega šaljivca dokončno razkriva mehanizem generiranja lažnih novic na mikroravni. Še več, omenjeni članek, naslovljen "Tožilstvo je zavrglo ovadbo Pezdirja proti kriminalistom NPU", ki ga je Jure Tepina objavil 15. 2. na spletnem portalu največje komercialne televizije, je dejansko pogrebna procesija za novinarsko delo urednika Tepine. Kot boste videli v nadaljevanju, se je Tepina v svoji ihti zapletel, in to do te mere, da je do popolnosti razkril, da njegovi članki nimajo nobene veze z novinarskim delom in so zgolj instrument v oviranju dela policije in tožilstva.

Paradoksno, kar je Jure Tepina očital meni, je zdaj javno izvedel sam in še več, prvič je jasno razkril svoje vire, ki mu omogočajo zlorabo portala 24ur.com.

Tepina je v svojem članku objavil, da je posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva zavrgel kazensko ovadbo, ki sem jo dal zoper kriminaliste nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so delali na primeru Farrokh. Oseba, ki se predstavlja kot urednik in novinar, je ob tem tudi zapisala, da je odločitev tožilstva ponovni dokaz, da preiskovalci niso storili nič nezakonitega. Avtor zaključi, da so tako vsi politični pritiski na to preiskavo neuspešni.

Pustimo ob robu, da si veliki profesionalec, izjemni urednik in blesteči novinar Tepina po nešteto ponovitvah v letu dni še vedno kar ne more in ne more zapomniti, da nisem oddal kazenske ovadbe, ampak naznanilo suma kaznivega dejanja. Je pač slabo izobražen in, kot pravijo njegovi kolegi s Pop TV, počasen, ko je treba razmišljati, hiter, ko je treba servirati. Bolj zanimivo je, da je tokrat zelo suvereno ponovil svojo laž o tem, kako je primer Farrokh zgolj manifestacija političnega pritiska na policijo, Rado Pezdir pa instrument tega pritiska. Članek morate torej brati v smislu, da je fantomska in v Tepinovem deliriju generirana fronta Janša-Mahnič-Hojs-Pezdir izgubila primer Farrokh kot glavno orožje političnega pogroma nad policijo.

Moji prejšnji članki o delovanju Tepine kot posebni ekstenziji degenerirane ekipe iz policije, Sove in tožilstva so zelo upravičeno naleteli na marsikatero skeptično vprašanje, kako vem, da je Tepina res instrument v rokah globoke države in policijske tovarne laži, in zakaj ne razkrijem vsega, kar vem v tej zvezi. Ker nisem imel pravega razloga, da razkrivam informacije in jih mečem v javni prostor, gre namreč za moje adute v spopadu z neko posebno ekipo, sem počakal. In to čakanje je obrodilo izjemne sadove, Tepina, ki nezakonite kolizije očita meni, se je namreč razkril kar sam. Zdaj ni več dvoma. Poglejmo, kako je uredniku uspel javni novinarski samomor.

Naznanilo suma kaznivega dejanja opustitve ovadbe, kaznivega dejanja ali storilca zoper neimenovane kriminaliste NPU, ki so v okviru posebne skupine s tožilci delali na primeru Farrokh, sem specializiranemu državnemu tožilstvu oddal 23. 1. 2020. Stranki v postopku sva bila jaz in NPU, postopek pa je vodilo specializirano državno tožilstvo. To so tudi vsi, ki so bili z naznanilom in postopkom seznanjeni. 15. 2. 2021, ko je Tepina zapisal, da je bilo naznanilo zavrnjeno, sem najprej preveril na Slovenski tiskovno agenciji, ali gre za uradno izjavo specializiranega državnega tožilstva. Toda novica na STA ni bila objavljena, kar pomeni, da uradne izjave o tem ni bilo. Od kod potem Tepini informacije? Jaz mu jih nisem mogel dati, ker me nihče ni obvestil niti Tepina poklical. Moja prva misel je bila, da je Tepina informacije dobil po neformalnih kanalih na tožilstvu. Zato sem na specializirano državno tožilstvo naslovil novinarsko vprašanje (vprašanje in odgovor hranimo v uredništvu), ali so Tepini predali informacijo, preden so z odločitvijo seznanili strani v postopku. Odgovor specializiranega državnega tožilstva je bil kratek, jasen in ni dopuščal dvoma: Tepini nihče ni dal nobene informacije. In zdaj? Ostane samo še tisti, ki mu jih je dal, in to je policija. Zdaj veste, policija je novinarju Tepini na protipraven način predala informacije. To ni fantazija, to je še kako resnično stanje stvari.

Toda ali je vse to problem? Seveda je, samo pomislite, imate kriminaliste, ki v času trajanja postopka novinarju izdajajo informacije o samem postopku, in to z namenom, da novinar izkrivi dejstva. Ampak tudi to še ni vse. Je še huje, precej huje za policijo in za osebo, ki si domišlja, da na nekakšen neregularen način lahko izvaja javni pritisk zato, da se korumpira preiskovalni postopek v največjem finančnem škandalu v zgodovini te države. Namreč, moje naznanilo suma kaznivega dejanja je bilo narejeno tako, da tožilstvo in policija ne moreta več trditi, da določeni dokumenti, s katerimi so se seznanile preiskovalne komisije, ne obstajajo. Zdaj nedvoumno vedo, da dokumenti obstajajo in da poskusi nadaljnjega zavračanja pridobitve dokumentov zanje pomenijo resne težave. In če pozorno berete, lahko zelo dobro razumete – nekdo s policije je Tepini lahko dal informacije, ki po zakonu nimajo lastnosti javno dostopnih informacij. Kakšen preobrat, kajne? Tepina, ki je v svojih člankih spodbujal policijo in tožilstvo, da me ovadita zaradi lažne ovadbe, je sedaj sam v situaciji, ko se policija in tožilstvo lahko regularno vprašata, kaj vse je policijski vir razkril Tepini.

Motiv razkritja pa je jasen iz pisanja Jureta Tepine - pokriti nekompetentnost v primeru Farrokh z zgodbo o političnem pregonu.

Da ne bo pomote, ne govorimo o standardnih novinarskih virih, govorimo o virih, ki poskušajo namerno in s pritiski medijev pokriti nekompetentnost ali celo kriminal v svojih vrstah in seveda resne zlorabe državnih institucij. Policisti so sicer regularni novinarski vir, toda zgolj ko gre za javno dobro, ne morejo pa to biti, ko se javni pritisk poskuša oblikovati zato, da se neka preiskava zaustavi.

Kako šli zlorabiti Matjaža Nemca na Knovsu, pa naj stane kar hoče, če se ne izide, mu bo že eksplodiralo v obraz, kar se je seveda tudi zgodilo ...

Podobno kot v tem primeru so se decembra lani razkrili akterji afere, ki je ni bilo. Gre za afero o zlorabi Sove, kjer so elementi iz Sove in obveščevalno-policijske sivine skupaj s Tepino (ne berite narobe, Tepina je bil spet orodje) zlorabili Matjaža Nemca. Ekipa se je odločila, da z informacijami manipulira predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostih služb (Knovs), pa naj stane, kar hoče, če se ne izide, bo že eksplodiralo Nemcu v obraz. In seveda se mu je zgodilo točno to. Ali sedaj razumete, kaj govorim, ko omenjam neregularne vire urednika Tepine? Neka ekipa je zlorabila predsednika Knovsa tako, da ga je zavajala in prek portala 24ur.com pritiskala nanj, da izvede preiskavo in sestavi primer, ki ga ni bilo. Predsednik Knovsa je na koncu ugotovil, da preiskuje teorijo zarote. Tožilstvo in policija pa bi sedaj morala ugotoviti, ali je ta ekipa skupaj s Tepino zlorabila Knovs za preiskavo primera, ki ga ni bilo. In spet je tu paradoks – jaz sem javno označen kot nekdo, ki zlorablja državne institucije, potem pa se izkaže, da so prav moji tožniki tisti, ki so izvedli zlorabo.

Glede na to, kar je bilo napisano v tem članku, menim, da bi morala specializirano državno tožilstvo in NPU reagirati in preveriti, od kod Tepini informacije, kakšen je bil motiv, da so mu bile informacije predane in ali so bile v tem procesu izdane tudi zaupne informacije. Še več, obstaja resen sum, da deluje neka neformalna skupina, ki poskuša prek spletnega portala 24ur.com ovirati preiskavo v primeru Farrokh.

Nimam sicer posebne volje še enkrat znova ponavljati argumentov, zakaj vse iranske transakcije niso bile poslovne narave, tako kot to vneto dokazuje Tepina z navajanjem (nekdanjega) tožilca Jake Brezigarja. Namesto tega mi dovolite, da kot en majhen drobec z vami delim odsek iz javnega zaslišanja Milke Ižanec iz Nove Ljubljanske banke pred preiskovalno komisijo, ki jo je vodil Jani Möderndorfer:

PREDSEDNIK JANI (JANKO) MÖDERNDORFER: "Reklamacije niso bile kar ene reklamacije in niso bile te običajne reklamacije, kjer samo manjkajo podatki, ampak predvsem zaradi tega je šlo, ker so bili tudi zelo neobičajni podatki. Eden od računov, recimo, je bil prejemnik Superman in potem imate nakazilo v višini 4 milijonov, lahko da se kdo res v življenju kje piše Superman, ampak verjetno ima še kakšen priimek ali pa še kaj in verjetno je bil to eden od razlogov, da je nekomu zazvonil alarm. Za drug račun je bil naveden namen Ana Karenina, v višini 40 tisoč. Vsi poznamo ta lik. Vemo, kaj to pomeni. In ta Ana Karenina se pojavlja večkrat."

MILKA IŽANEC: "A to imate dokument, da je bilo nakazilo v korist teh oseb nakazano?"

PREDSEDNIK JANI (JANKO) MÖDERNDORFER: "To so nakazila, kjer v resnici so bila sprovedena oziroma tudi narejena znotraj oddelka za plačilni promet znotraj Nove Ljubljanske banke in so bila narejena po zahtevku gospod Farrokha."

MILKA IŽANEC: "No, jaz niti Ane Karenine niti - kaj ste še rekel?"

PREDSEDNIK JANI (JANKO) MÖDERNDORFER: "Superman."

(Izsek iz javnega zaslišanja priče Milke Ižanec pred preiskovalno komisijo, ki jo je vodil Jani Möderndorfer, 16. 12. 2017 v Državnem zboru Republike Slovenije)

Bodimo kratki in jasni. Otroci, starejši od šest let, praviloma ne verjamejo v stripovske ali filmske superjunake. Za Jureta Tepino pa Superman še kako obstaja in vas želi prepričati, da so transakcije s Supermanom običajne poslovne transakcije. Če temu ne verjamete, ste del fašistične proorbanovske vlade.

Prav tako otroci v zelo ranih letih razumejo, da knjižni junaki, denimo zajček Uhec, ne obstajajo zunaj knjige niti ne verjamejo, da je Harry Potter nekdo, ki ga lahko srečate na avtobusu. Nasprotno vas poskuša dedec v srednjih letih na praktično največjem medijskem portalu v državi prepričati, da je nakazovanje sredstev literarni junakinji Ani Karenini v domeni običajnih poslovnih transakcij. In če trdite nasprotno, ste zanj sluga fašistične vlade.

Spoštovane bralke in bralci, saj ni treba, da se imamo radi ali pa da imate kakršnokoli afiniteto do mene, ampak ni treba, da pristajate na takšno kolosalno sranje.

Ob koncu pa še nekaj za vrh te televizije, anekdota, ki jim bo razumljiva in všeč. Ko je bil Vladimir Putin še mlad podmorničar, je čistil skupne prostore. Pri čiščenju je naletel na podgano, ki jo je hotel ubiti. Podgana je bežala, on pa za njo. To je trajalo, vse dokler je Putin ni stisnil v kot. Ko je bila podgana v navidezno brezizhodni situaciji, je dobila krvave oči in skočila v mladega Putina. Končalo se je tako, da je Putin bežal pred podgano.

(Rado Pezdir je profesor ekonomije, publicist in stalni komentator oddaje Faktor)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Viktor hajsinger
3
Feb 21, 2021
Tako pač je, vsak gobezdač lahko tu napiše svoj komentar, čeprav nima nima nobene zveze z člankom.
#12
Hugo Flander
0
Feb 21, 2021
Seveda @Jožef Žagar. Resnico, ki jo je tvitnila Nika Kunaver, je Pezdirju res težko pobiti z dolgovezenjem in pleonazmom...
#11
Jožef Žagar
9
Feb 21, 2021
Rado, kot zmeraj, odlično !
#10
Jožef Žagar
5
Feb 21, 2021
Kdor želi postati ugleden član komunistične levice, mora najprej dokazati, da je mojster laži. Mojstrstvo se dokazuje s tem, da zna kandidat plasirati laž na način, ki političnemu nasprotniku povzroči kar največjo materialno, moralno in strateško škodo.
Laž je torej nujen pogoj za članstvo v ligi komunistične levice, drugo pa je čim boljši spomin, da se lažnivec ne zaplete prehitro v lastne mreže. Vsa druga znanja so sicer dobrodošla, niso pa obvezna in nujna.
Obstoj in uspeh takega levičarstva temeljita na laži in njeni moči, pri čemer je zatiranje resnice obvezen pogoj. Zaradi slednjega ima obvladovanje medijev najvišjo prioriteto, ki je celo veliko večja od obvladovanja organov pregona.
V zadnjih časih, ko so se medijski pogoji bistveno spremenili z nastopom elektronskih medijev in z njimi vse možnosti, med katerimi je tudi Twitter in tvitanje, se je na dan lahko v javnost priplazila tudi resnica. To pa je ravno tisto, česar se ti tako imenovani levičarji najbolj bojijo. Od tod ves ta njihov srd in omalovaževanje tega načina komuniciranja.

#9
Hugo Flander
0
Feb 21, 2021
Hahahahaaahahaaaaaaa... članki pod patronatom vladnih medijev so čedalje bolj namenjeni branja veščim varovancem domov, kjer skrbijo za duševno prizadete odrasle osebe.

Nov(r)a TV spletni portal

[Video] Večje število migrantov naj bi nadlegovalo ljudi na Šmarni gori
#8
Srečko Kranjc
0
Feb 21, 2021
Morda Tepina prebira in razmišlja kje je naredil napako.
#7
Hugo Flander
0
Feb 21, 2021
Nika Kunaver odgovarja na tviterju(posnetek zaslona), Bojanu Požarju...

Nika Kunaver @NikaKunaver Replying to @BojanPozar

Da ne bo preveč teorij zarot, fantazij in “zdaj ni več nobenega dvoma” ... (Down pointing backhand index) pripenjam odgovor Posebnega oddelka SDT na preprosto novinarsko vprašanje ... ps: pripenjam jaz, ker sem jaz poslala nov. vprašanje.
-----------------
From: Posebni Oddelek > 1 February 2021 at 17:22

Spoštovani,

v navedeni zadevi je predkazenski postopek zaključen s sklepom o zavrženju kazenske ovadbe.

S spoštovanjem,

SPECIALIZIRANO DRŽAVNO TOŽILSTVO
REPUBLIKE SLOVENIJE

ODDELEK ZA PREISKOVANJE IN PREGON URADNIH
OSEB S POSEBNIMI POOBLASTILI

Železna cesta 14, 1000 Ljubljana, Slovenija.
#6
Biserka Matelič
15
Feb 21, 2021
Hvala, g. Rado. Vztrajajte.
#5
Frane Praprotnik
26
Feb 21, 2021
....Ja, "naši" tam na uradu za preprečevanje pranja denarja so se pri prijavi "suma" na EU institucije, malce zmotili, pomotoma, res po neljubi pomoti so pozabili na tri ničle....napisali so 850.000 eur.....namesto 850 milijonov/eur, res majhna pomota, a, ne....Kdo v EU pisarnah se bo s tem drobižem ukvarjal, kajpada.....Po šlampariji so se pod prijavo podpisali kot "urad za pranje denarja"....res, niso se zlagali......Tako približno je to šlo....Nič niso videli, vedeli, slišali.....in tako vsi po vrsti.
#4
hribuc hribuc
32
Feb 21, 2021
klobuk dol, G.Rado...
#3
Rudi Damijan
28
Feb 21, 2021
Kot vedno g.Rado hvala
#2
Matej Vrhovnik
40
Feb 21, 2021
Radov boj z nečednosti mi. Če mu kdaj uspe(in iskreno upam da mu bo) mu pošljem flašo vrhunskega šampanjca!!
#1
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2021-02-21 06:00:00 (Feb 21, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Vse objavili in dokazali, toda nič se ne zgodi: Vrtovec samo napoveduje, SDH molči, Golob pa na NovaTV24 govori
Odtujeni birokrati, zafrustrirani parlamentarci, nesposobni komisarji - je sploh smiselno imeti takšno Evropsko unijo?!
Nove srhljive podrobnosti prikrivane afere Roka Čeferina. On pa se brani kot sodnik Accetto: vse obrača na politiko
Dragi Borut, predsednik. Ne gre za novega ustavnega sodnika predlagati kandidata, grobo vpletenega v afero Roka Čeferina.
Ozadje afere Roka Čeferina, ki mora odstopiti: sodijo pomotoma, zarotniško prikrivajo, Čeferinovi pa medijsko nedotakljivi
Ekskluzivno, pisni dokazi: ustavni sodnik Čeferin sodil v svoji zadevi! Vpletena še dva ustavna sodnika.
Kako Požarja kažejo uradnikom, na Jerajevi masturbirajo, pri Bratuškovi gledajo stran, in kako še lahko pomagamo proti Janši
Odprto pismo Aljuša Pertinača - Socialnim demokratom: Zakaj bi vas pa sploh volili?
Če so prej Slovenijo uničevali navznoter, so to zdaj začeli v tujini, silovitost napadov pa dobiva brezumno dimenzijo
Anonimnost je običajno znak strahopetnosti, za politika pa to ni najboljša lastnost
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(341)
desus
(194)
sds
(122)
pop tv
(89)
LDS
(82)
sova
(79)
Vlada
(72)
Zares
(56)
LMŠ
(50)
levica
(49)
večer
(47)
sdh
(44)
DUTB
(41)
Petrol
(40)
nsi
(34)
KNOVS
(32)
OVS
(23)
furs
(21)
npu
(19)
SRIPT
(18)
DZS
(18)
2tir
(17)
btc
(15)
Siol
(15)
uefa
(14)
hse
(14)
Odmevi
(13)
2 tir
(13)
kpk
(13)
AKOS
(13)
Eles
(12)
dars
(12)
SNS
(12)
Tarča
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
NH
(11)
borzen
(10)
krka
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
fifa
(9)
KKR
(8)
sls
(8)
Erar
(8)
udba
(7)
NATO
(7)
Sava
(7)
Hit
(7)
šoa
(7)
CME
(6)
Tv3
(6)
sd
(6)
Lek
(6)
ACH
(6)
SODO
(6)
Ptuj
(5)
24ur
(5)
arso
(5)
TGZS
(5)
SAB
(5)
AMZS
(4)
DRI
(4)
AVK
(4)
IDS
(4)
GENI
(4)
CIA
(4)
zdus
(4)
OKS
(3)
ALDE
(3)
sdv
(3)
NKBM
(3)
bmz
(3)
Riko
(3)
OVSE
(3)
DKOM
(3)
PSS
(3)
ATVP
(3)
Gen
(3)
nijz
(3)
osa
(3)
SIJ
(3)
Lady
(3)
E3
(3)
FDV
(3)
Jana
(3)
lnbp
(2)
Zdru
(2)
IGLU
(2)
kpl
(2)
AUKN
(2)
SPS
(2)
nzs
(2)
sta
(2)
nba
(2)
ibm
(2)
bbc
(2)
NEK2
(2)
trs
(2)
TV2
(2)
cnn
(2)
ICIJ
(1)
CGP
(1)
zae
(1)
FIS
(1)
jbtz
(1)
ww3
(1)
ZZB
(1)
sdp
(1)
FIBA
(1)
Tito
(1)
Imos
(1)
durs
(1)
sto
(1)
KPMG
(1)
a1
(1)
Koks
(1)
Mura
(1)
UJP
(1)
VTB
(1)
sviz
(1)
gurs
(1)
soz
(1)
Sato
(1)
nuk
(1)
SKEI
(1)
Zug
(1)
osho
(1)
HEP
(1)
ARRS
(1)
g20
(1)
Ihta
(1)
Iran
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
FAM
(1)
haag
(1)
UMAR
(1)
Dea
(1)
vomo
(1)
ZDA
(1)
Koto
(1)
ZaAB
(1)
HTV
(1)
eu
(1)
lidl
(1)
IMI
(1)
kras
(1)
Vega
(1)