Banka krvavih depozitov

Objavil/a Forum !, dne 2021-09-19 ob 06:00:00

Piše: Rado Pezdir*

Po odhodu Kavčiča (Nika; op.u.) iz Ljubljanske banke (odslej LB) ni več dokumentarnih sledi o LHB, ki bi bili dostopne v Arhivu Republike Slovenije. LHB se v dokumentaciji SDV spet pojavi šele v osemdesetih letih preteklega stoletja. Dokumentacija SDV, shranjena v arhivskem fondu ARS 1931, tehnični enoti 2554, v kateri je zbrano gradivo iz naslova operativne obdelave nemške obveščevalne službe, priča še o dveh pomembnih elementih, vezanih na LHB. Prvič, pojasnjuje, kako je bilo mogoče, da je Nemčija pristopila k ustanovitvi banke, ki je bila polna denarja iz poslov vzporedne ekonomije in je bila tudi ključni element sistema vzporednega bančništva, in drugič, daje prav poseben vpogled v načrtovanje in izvedbo likvidacij, ki jih je SDV izvajala v tujini.

Dokument SDV, ki je nastal konec marca leta 1980 na podlagi razgovora s tedanjim direktorjem predstavništva LB v Frankfurtu priča, da je bil pri njem na večerji tedanji nemški minister za finance iz vrst socialdemokratske stranke Hans Hermann Matthofer (minister je bil med letoma 1978 in 1982). To neobičajno informacijo o izjemno tesnih odnosih med direktorjem predstavništva LB v Frankfurtu, ki je bil vir SDV, in nemškim ministrom za finance, nadgrajuje dokument iz sredine avgusta 1981, iz katerega sledi, da morda ni šlo le za nek neobičajen vljudnostni obisk, ampak da je bila povezava precej tesnejša. Tega leta je namreč Matthofer dopustoval v dubrovniškemu hotelu Grand, dopustovanje pa je plačala kar LB. Seveda je bil istočasno v Dubrovniku tudi vir SDV, ki ga je nekaj več kot leto dni pred tem gostil doma na večerji. Aprila 1982 je sodelavec SDV poročal, da se z Matthoferjem večkrat dobita, da pa minister zaradi vztrajanja Helmuta Schmidta, tedanjega predsednika nemške vlade, verjetno ne bo utegnil priti na dopust v Dubrovnik. Kot dodatek navedimo, da je bančni esdevejevec Matthoferju predlagal, da naj prideta v Dubrovnik skupaj s Schmidtom, na kar je Matthofer odvrnil, da bi bilo to mogoče izvesti. Moč in vpliv LB je torej prehajala vse dotlej poznane meje, saj je bila očitno LB in preko nje SDV tako zelo povezana z vrhom nemške politike, da jim je brez LHB International Handelsbank, a. g., Frankfurt težav lahko omogočila in plačala dopustovanje v Dubrovniku. Toda ali je šlo samo za prijateljska srečanja, bizarno kupovanje pozornosti z dragimi počitnicami v Dubrovniku ali je šlo za kaj več? SDV poroča, da je sodelavec na poziciji direktorja predstavništva LB v Frankfurtu od Matthoferja dobival veliko, predvsem pa kvalitetne notranje informacije o nemški politiki, poleg tega pa je poznavanje z nemškim finančnim ministrom omogočilo intervencije po upravnih odborih nemških bank, ko je bilo potrebno kreditirati Jugoslavijo.

Kaj lahko na podlagi teh informacij zaključimo? Zagotovo, da je SDV, preko vzporednega bančnega sistema v Nemčiji imela izjemne povezave z vrhom nemške politike, ki je bil akterjem vzporednih bančnih poslov izjemno naklonjen. Tako tudi ni presenetljivo, da je v originalno lastniško strukturo LHB vstopila nemška Helba, da je nemška politika znala uporabiti vzvode moči v nemških bankah, ko je bilo potrebno kreditirati Jugoslavijo, in nenazadnje lahko pojasni, zakaj je bil v primeru LHB nemški regulator desetletja vsaj tako slep kot Banka Slovenije. Sredstva, ki jih je LB namenjala za plačevanje počitnic nemški politiki v Dubrovniku, so bila očitno še kako donosna. Seveda to pove zelo veliko tudi o nemški politiki.

Nekaj bolj mračna je vloga LHB v primeru likvidacij, ki jih je SDV vršila v tujini. Iz dokumenta, ki je nastal leta 1987, sledi, da so na računu dveh jugoslovanskih emigrantov albanske narodnosti odkrili pologe hrvaških in srbskih emigrantov. Na banki so začeli sumiti, da gre za shemo financiranja emigrantske dejavnosti usmerjene zoper Jugoslavijo, zato so vse podatke predali SDV. Informacija se zaključi z izraženim olajšanjem, da so oba Jugoslovana albanske narodnosti ubili, saj so na podlagi tega sklepali, da so dali SDV dobre informacije. S tem se razkrije doslej neznani element načina likvidacij, ki jih je SDV izvajala v tujini. Predstavništva jugoslovanskih bank, med njimi tudi LHB, so SDV predajali vse informacije o depozitorjih, ki so bili praviloma jugoslovanski emigranti, ki so se, če so hoteli posredovati denar v domovino, morali obrniti na pooblaščene jugoslovanske banke, ki so delovale v Nemčiji. Ime, priimek, naslov, zaposlitev, povezave med posamezniki, nastale na podlagi finančnih transakcij, vse to je bila bogata baza podatkov za učinkovito lociranje in likvidiranje v Nemčiji. LHB je torej ne samo vlekla denar iz jugoslovanskega gospodarstva s pomočjo sistema vzporedne ekonomije, ampak je bila tudi banka krvavih depozitov.

Zakaj je vse to lahko delovalo? Razlog je bil enostaven in je izpričan v arhivski dokumentaciji SDV. Vsak, ki je odšel na LHB ali pa katerokoli predstavništvo LB v Nemčiji (in drugod v tujini), je moral dobiti blagoslov SDV. Kakorkoli čudno se to že sliši, ampak banka na Majni je bila pravo udbovsko gnezdo.

Celotni dosje o vlogi in načinu dela dobro skrite bančne hobotnice LHB Frankfurt, od ustanovitve pa do postopka likvidacije, si lahko preberete v novi knjigi Rada Pezdirja Vzporedni mehanizem globoke države, ki bo predvidoma izšla čez teden dni. Več informacij lahko najdete na uradnem Twitter računu knjige: @mehanizem.

* (Rado Pezdir je profesor ekonomije, publicist in televizijski komentator)

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
stefan domjan
0
Sep 19, 2021
This shitty Google is turning a wort to useless meaning...DOLAZI...ne dokazi....
#-1
stefan domjan
0
Sep 19, 2021
Iz Jugo kinografije dokazi dobar movie : Ko tamo peva, a moglo bi se po naslovu razumet: Ko tamo koga jebe....
#-2
Frane Praprotnik
4
Sep 19, 2021
....Ja, res je, Praška filmska šola je dala kar nekaj zelo dobrih filmskih režiserjev ranjke Jugoslavije, tudi M. Forman in J. Menzl, svetovno znana Češka cineasta sta njen produkt .......Eni tamkaj na jugu najemajo kredite, drugi pa kar po domače....pa MSM to mirno spergledajo....Nepozabni, "Ko to tamo pjeva" in druge filmske uspešnice, so njega dni navduševale filmofile in ostali plebs.....Može seljak u grad, a nikad selo iz seljaka......
#-3
borut rojc
2
Sep 19, 2021
Ne vem, ampak vse rado vleče na jug, čeprav smo se kakor odcepili od tam in osamosvojili. Večina tam dopustuje, jugonostalgiki se radi vračajo na pleskavice in čevapčiče ob zvokih
,,trubačev,, nekateri tam odpirajo firme in najemajo kredite. Jaz recimo, sem veliki navdušenec nad jugoslovansko kinematografijo. Može seljak iz sela ali ne može selo iz seljaka.
#-4
Frane Praprotnik
4
Sep 19, 2021
.... Malo pogledam LHB hobotnico in kaj vidim....40% LHB Banja Luka, 30%VB Interinvest Banja Luka, 40% Krajina Promet Banja Luka itd....Potem pa sokomentator lamentira Banja Luka in JJ.....Pa ne se hecat, no.....
#-5
Komentar izbrisal uporabnik
Frane Praprotnik
21
Sep 19, 2021
.....Zanimivo branje se nam obeta, hvala Rado. Enigma LHB prihaja na plano.......A kot vedno, nihče ni nič vedel, slišal, videl, sodeloval......Omerta za vedno.......
#-7
Jernej Zupančič
29
Sep 19, 2021
Kakorkoli! Ubijali so, se bavili s kriminalom za ohranitev države, a Juga je vseeno propadla. Pa ne samo Juga. Komunizem je propadel po vseh evropskih državah, kjer so bili na oblasti ti satanski zločinci. Nikoli več!
#-8
borut rojc
9
Sep 19, 2021
Koga bi morali bolj prezirati in ga obsojati ; tistega, kateremu Slovenija nikoli kot država ni bila intimna opcija ali tega, ki je republiko kakor osamosvajal in jo danes jemlje kot trgovski center iz katerega vseskozi hodi mimo blagajn ( beri ; sodne pošte ) ?
Kriminalna praksa bivše države se, česar spoštovani Rado Pezdir očitno ne opazi,, nadaljuje tudi v novonastali. Nekoč v smislu vzporedne ekonomije, izpostave v Frankfurtu, danes v Banja Luki.
#-9
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2021-09-19 06:00:00 (Sep 19, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Odlazek proti Vizjaku s Petanovim posnetkom: in zdaj bomo videli, ali je Vizjak res prevelik, da bi padel
Izza konference SD: Fajonova izpeta, ponuja se Pikalo, klonejo pred Levico, zato pa skupna lista z Desusom
Počil Iskratel. Avstrijci čez noč odslovili Puljića, Erjavec zdaj (lahko samo še) trepeta.
Gre zares, Golobič dela 5. stranko Kula: Vesel, Zorčič, a tokrat tudi Arsenovič. Če to drži, se Počivalšku upravičeno meša.
Ekskluzivno: dokumenti, ki potapljajo Odlazkovo medijsko hobotnico. Razkrita prevara, storjena že v startu.
Ekskluzivno iz Desusa: usodni Jasničev dokument. Ali vse je bilo v redu, dokler ni prišla točka razno
Jasnič meče ven poslance Desusa, njemu pa očitajo: bil pri Kučanu, se prodal Šarcu, ponižujoče klonil pred Bratuškovo
Tranzicijska levica vsa iz sebe - med nasiljem in državljani samo še policija, brez nje bi bile že žrtve
Slika iz elitnega hotela Plesnik: "hišni gradbinec Cajzek" in dva obraza člana uprave Pošte Slovenije
Kadunc na STA: bizarni upokojeni padalec ali premišljeni ter brezobzirni Golobičev igralec?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(369)
desus
(222)
sds
(157)
pop tv
(96)
LDS
(89)
sova
(82)
Vlada
(72)
LMŠ
(68)
Zares
(67)
levica
(58)
nsi
(52)
Petrol
(49)
DUTB
(47)
večer
(47)
sdh
(44)
KNOVS
(33)
OVS
(27)
uefa
(26)
furs
(23)
npu
(20)
DZS
(19)
SRIPT
(18)
btc
(18)
hse
(17)
Odmevi
(17)
2tir
(17)
Siol
(17)
SNS
(15)
Eles
(15)
AKOS
(14)
fifa
(14)
dars
(14)
2 tir
(13)
kpk
(13)
Tarča
(12)
delo
(11)
krka
(11)
Ultra
(11)
nlb
(11)
NH
(11)
borzen
(10)
teš 6
(10)
sls
(9)
KKR
(8)
GENI
(8)
udba
(8)
NATO
(8)
Erar
(8)
šoa
(7)
Hit
(7)
sd
(7)
Sava
(7)
SODO
(7)
ACH
(6)
SAB
(6)
Ptuj
(6)
Lek
(6)
Tv3
(6)
ALDE
(6)
CME
(6)
24ur
(5)
arso
(5)
OKS
(5)
TGZS
(5)
zdus
(4)
IDS
(4)
DRI
(4)
AVK
(4)
NKBM
(4)
CIA
(4)
Riko
(4)
uber
(4)
AMZS
(4)
sdv
(3)
AUKN
(3)
Lady
(3)
osa
(3)
ATVP
(3)
bmz
(3)
Jana
(3)
E3
(3)
sta
(3)
SIJ
(3)
FDV
(3)
OVSE
(3)
DKOM
(3)
PSS
(3)
sviz
(3)
kras
(3)
Gen
(3)
nijz
(3)
cnn
(3)
nzs
(2)
Zdru
(2)
IGLU
(2)
ibm
(2)
SPS
(2)
CGP
(2)
lnbp
(2)
Nep
(2)
trs
(2)
bbc
(2)
NEK2
(2)
Fiho
(2)
nba
(2)
UKOM
(2)
TV2
(2)
kpl
(2)
ACCI
(1)
2tdk
(1)
psg
(1)
ZaAB
(1)
vomo
(1)
ICIJ
(1)
zae
(1)
jbtz
(1)
g20
(1)
sdp
(1)
vis
(1)
SCT
(1)
Imos
(1)
JLA
(1)
sto
(1)
KPMG
(1)
HSBC
(1)
Irak
(1)
Koto
(1)
Mura
(1)
lidl
(1)
UJP
(1)
IPO
(1)
eu
(1)
Atim
(1)
Linz
(1)
IMI
(1)
ARD
(1)
bmw
(1)
Set
(1)
Zug
(1)
HEP
(1)
ARRS
(1)
Lent
(1)
sfrj
(1)
RGL
(1)