Konstrukcija, montaža, podtikanja in laži: Afera non-paper nastala v sarajevsko-ljubljanski kuhinji

Objavil/a Forum !, dne 2021-04-16 ob 06:00:00

Objavljamo daljši intervju novinarja Darka Mršića, nekdanjega vidnega politika Socialnih demokratov, občasnega komentatorja oddaje Faktor na TV3, sicer pa odličnega poznavalca razmer v Bosni in Hercegovini, za portal Dnevnik.ba (vir):

"Noben resen človek, kaj šele profesionalni novinar Wordovega dvostranskega dokumenta, brez glave, datuma, podpisa, ne bi smatral za dovolj relevantnega, da ga plasira v javnost, predvsem pa ne v tako razgreti situaciji, ki bi lahko nenadzorovano eskalirala," je povedal slovenski novinar Darko Mršić v intervjuju za Dnevnik.ba.

Domnevni non-paper, neuradni diplomatski dokument o razkosanju BiH, priključitvi Republike Srbske Srbiji in združitvi Kosova z Albanijo z naslovom "Zahodni Balkan – pot naprej" je objavil slovenski portal necenzurirano.si, Evropska komisija pa zanj trdi, da sploh ne obstaja.

Dokument je objavljen brez glave in podpisa ter napisan v angleščini. Njegova domnevna vsebina, ki jo pripisujejo slovenskemu premierju Janezu Janši in njegovi administraciji, je že sprožila vrsto odzivov. V Sloveniji leva opozicija napada dokument in ga obtožuje, da je slovensko zunanjo politiko distanciral od evropske smeri.

Sporni non-paper – brez podpisa, datuma, glave

Slovenski novinar in politični analitik Darko Mršić, sicer po rodu iz BiH, izpostavlja, da je zanimivo, da je domnevni non-paper objavil portal necenzurirano.si, katerega referenčni sogovornik je Avdo Avdić, sarajevski novinar. "Portal, na katerem je bil objavljen domnevni non-paper, je oster kritik vlade Janeza Janše in je nastal celo v času, ko je Janša prevzel slovensko vlado," je izjavil Darko Mršić. Za Mršića domnevni non-paper nima nobene kredibilnosti, prav tako pa ne niti priloženi zemljevid delitev držav nekdanje Jugoslavije.

"Noben resen človek, kaj šele profesionalni novinar Wordovega dvostranskega dokumenta, brez glave, datuma, podpisa, ne bi smatral za dovolj relevantnega, da ga plasira v javnost, predvsem pa ne v tako razgreti situaciji, ki bi lahko nenadzorovano eskalirala," poudarja Mršić.

Borut Pahor, slovenski predsednik, je pred nedavnim med nekim neformalnim pogovorom s člani predsedstva BiH vprašal, "ali je možen miren razhod BiH", na kar sta bošnjaška člana Šefik Džaferović in Željko Komšić odgovorila, da ni mogoč brez vojne. Enako je kasneje ponovila tudi SDA, največja bošnjaška stranka, ter zagrozila z vojno Hrvaški, Srbiji, Sloveniji in preostanku Evrope in opozorila, da bi v primeru vojne prišlo do verižne reakcije. "Na vse to se je odzval ugledni slovenski novinar Nenad Glücks v političnem tedniku Reporter, v katerem je v besedilu vrhunsko razkrinkal Komšića in ga označil za bošnjaškega politika, ki si je prisvojil hrvaški položaj, do katerega je prišel izključno z bošnjaškimi glasovi," je poudaril Mršić.

Konstrukcija, montaža, podtikanja in laži

Afera non-paper je bila po mnenju Mršića izvedena in plasirana po že ustaljenem protokolu Sarajevo–Ljubljana. Tudi sama Evropska komisija je sporočila, da nima nobenih informacij o kakršnemkoli Janševem non-paperju. "Slovenska javnost je tako kot pri drugih vprašanjih razdeljena po ideološki liniji. Opozicijske stranke na levici kljub koronakrizi izkoristijo vsako priložnost za napad na sedanjo vlado Janeza Janše in njega osebno. Tako je tudi v primeru te skonstruirane afere," je povedal.

Mršić opozarja, da je v slovenskih medijih izrazito prisoten novinar Avdo Avdić iz Sarajeva, ki je v tamkajšnjo javnost prišel tudi prek afer – s tisto o slovenskih vahabijah, ki jih rekrutirajo hrvaške varnostno-obveščevalne službe, in "travniškim primerom", ko je skupaj z Emirjem Suljagićem govoril o apartheidu, ki ga hrvaška manjšina izvaja nad bošnjaško večino na travniški gimnaziji.

Sicer pa je portal necenzurirano.si objavil tudi, da v resnici obstajajo trije non-paperji in da je eden od njih februarja letos končal v kabinetu predsednika Evropskega sveta Charlesa Michaela, vendar tja ni prispel po diplomatski pošti, ampak je bil dostavljen iz krogov, ki so blizu Janezu Janši.

Skupina bošnjaško-slovenskega prijateljstva

Mršić meni, da nekateri ne odstopajo od plasiranja laži niti za ceno krnjenja mednarodnega ugleda Slovenije, in to pred skorajšnjim predsedovanjem EU. "V tem prednjačijo Socialni demokrati, ki jih vodi Tanja Fajon, in stranka LMŠ prejšnjega premierja Marjana Šarca, ki je neslavno končal svoj mandat. Uvožene bh. afere teh dveh strank so uporabne ne le kot orožje proti Janši, ampak jih z bošnjaško politično elito povezujejo tudi interesi in različne naveze," je poudaril Mršić.

Po besedah slovenskega novinarja za vsem tem stoji podpora unitarizmu in hegemoniji skozi demonizacijo Hrvatov in Srbov v BiH.

"Jasno je, da Tanjo Fajon sarajevska politična čaršija vedno vleče kot asa iz rokava, ko potrebuje nekakšno evropsko pomoč, zadnji tak primer je bil zakon o financiranju BHRT," je poudaril Mršić.

Spomnil pa je tudi na primer Cirila Ribičiča, veterana Zveze komunistov, pozneje pa Socialnih demokratov, ki je bil eden od glavnih akterjev demonizacije Herceg-Bosne pred splošno javnostjo pa tudi pred haaškim sodiščem.

Mršić tudi meni, da je žalostno, kako se do slovenskega predsednika Pahorja vedejo v Sarajevu. "Politični Sarajevo uporablja vsa razpoložljiva sredstva in kanale, da ustvarja podobo žrtve, pri tem pa se sploh ne obotavlja, da ne bi prevaral iskrenega prijatelja BiH, gospoda Pahorja. Nenehno iščejo tarče, dodaja Mršić, in napadajo "velike igralce", da bi pritegnili pozornost.

Nihče v slovenski diplomaciji ne bi risal zemljevida delitve Zahodnega Balkana

"Spomnite se samo napada na francoskega predsednika Macrona, hrvaškega predsednika Milanovića in te dni znova na račun novega visokega predstavnika Schmidta. Komšićev non-paper so v Bruslju vrgli v koš za smeti. To je odgovor, zakaj je Sarajevo padlo na Slovenijo," je povedal.

Afere, uvožene iz sarajevske kuhinje, po mnenju Mršića dobivajo pozornost samo v Sloveniji, to pa traja nekaj dni.

"Slovenija na zunanjepolitičnem terenu nima časa, zmogljivosti pa tudi ne želje, da bi premeščala geostrateške kockice na Zahodnem Balkanu. Najmočnejši vpliv Slovenije na območju nekdanje SFRJ je bil vedno prek dobrega statusa slovenskih izdelkov in kot države, ki je prva izbira za ekonomske migracije, predvsem iz BiH," je dejal.

Vpliv prek gospodarske diplomacije pa je usahnil, ker je Slovenija izgubila sloves zanesljivega in resnega partnerja, meni.

"V tem kriznem času je ena od prioritet zunanjepolitične strategije, da si na trgu nekdanje Jugoslavije povrne ta sloves, prioriteta pa sta stabilnost in mir v regiji. Ne glede na to pa je šlo za medsebojne konflikte držav v regiji, migrantsko krizo. Z vso odgovornostjo trdim, da v slovenskih diplomatskih krogih ni človeka, ki bi risal razmejitvene zemljevide na tem tako imenovanem Zahodnem Balkanu," je v intervjuju za Dnevnik.ba sklenil slovenski novinar Darko Mršić

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Zim Zelen
0
pred 19 urami
Nisem presenečen nad takim prikazom, saj naši Calimeroti že ves čas doma in po Evropi jokajo kaj se jim dogaja o lastnem prispevku k urejanju razmer (razen tožarjenja in spletkarjenja) pa ne povedo nič.
Bedna vlada s Twitom na čelu in velik del poslancev doma in v Bruslju!
#7
Viktor hajsinger
16
Apr 16, 2021
Jernej Zupančič, komunistom je bilo blizu - "Konstrukcija, montaža, podtikanja in laži".

Od začetka so počenjali svinjarije, se med sabo prepirali, tožarili...:

"Leta 1922 je bil na Dunaju kongres KPJ. Kominterna pod Leninovim vodstvom je vodstvo stranke obtožilo za neuspeh pri izvedbi oboroženega prevzema oblasti v Jugoslaviji, zato je odstavila Markoviča in Filipoviča. Lenin je za novega sekretarja KPJ določil Mihaila Todorovića. Leta 1923 je Kominterna za novega sekretarja KPJ določila Trišo Kacleroviča., dve leti kasneje leta 1925 pa so mesto generalnega sekretarja KPJ znova zaupali Simi Markoviču.

"Okoli 900 jugoslovanskih komunistov, vključno z vodstvom KPJ se je leta 1926 preselilo v Stalinovo Sovjetsko zvezo. Med vodilnimi slovenskimi komunisti v Moskvi je bil takrat Dragotin Gustinčič. Leta 1928 je znova prišlo do razkola v KPJ. Mladi komunistični funkcionarji, kot so Djuro Djaković, Blagoje Parović, Josip Broz in Edvard Kardelj, ki so ostali v Jugoslaviji so očitali vodstvu KPJ, da odstopa od načel Leninove in Stalinove politike. Djuro Djaković in Josip Broz sta maja 1928 poslala Kominterni in Stalinu znano pismo s sklepi 8. mestne konference komunistov v Zagrebu. V pismu sta obtožila vrh KPJ v Moskvi, da odstopa od Leninove in Stalinove politike, da je nesposoben, odgovoren za neenotnost KPJ in ju prosila za posredovanje. Na presenečenje Centralnega komiteja KPJ v Moskvi je Stalin ugodil Djakoviću in Brozu ter razrešil Simo Markovića. Djura Djakovića je imenoval za začasnega vodjo KPJ. Novembra 1928 je Stalin Djura Djakovića imenoval za organizacijskega sekretarja KPJ, Jovana Malešića pa za političnega sekretarja.

Leta 1929 se je kraljevina SHS preimenovala v Jugoslavijo, zaradi spopadov med Hrvati in Srbi, pa je jugoslovanski kralj začasno razpustil parlament in uvedel diktaturo. Nezadovoljstvo državljanov je poizkušala izkoristiti KPJ. Vodstvo stranke je po nalogu Stalina, s skupino komunistov takoj odpotovalo v Jugoslavijo, s ciljem izvesti oborožen državni udar, s katerim bi komunisti prevzeli oblast in izvedli revolucijo. Jugoslovanska policija je v oboroženih spopadih s komunisti ubila nekatere visoke komunistične funkcionarje, 82 pa jih aretirala. Leta 1931 je kralj Aleksander ukinil diktaturo in znova uvedel parlamentarno demokracijo. KPJ je ostala prepovedana stranka. S posebnim odlokom Stalina in Kominterne je bil za novega generalnega sekretarja KPJ na mesto ubitega Djakoviča imenovan Anton Mavrak. Zaradi medsebojnih obtožb jugoslovanskih komunistov je Stalin leta 1932 odstavil Mavraka in za novega generalnega sekretarja KPJ imenoval Milana Gorkića, ki je deloval pod ilegalnim imenom Josip Čižinski."

Leta 1934 so se znotraj KPJ dogovorili o ustanovitvi Komunistične partije Slovenije in Komunistične partije Hrvaške. Na skrivnem kongresu KPJ leta 1935 v Splitu so komunisti za glavnega sovražnika opredelili fašistično Italijo, nacistično Nemčijo ter zahodne demokratične države Združeno kraljestvo, Francijo in Združene države Amerike. Zavezali so se prijateljstvu s Sovjetsko zvezo in njenemu voditelju Stalinu. Vendar pa je na kongresu v Splitu znova prišlo do razkola v stranki, do spora med dvema skupinama, ki sta želeli prevzeti vodstvo KPJ. V skupini, ki jo je vodil Gorkič so bili Sima Marković, Filip Filipović, Štefan Cvijić, Kamilo Horvatin, Kosta Novaković, Stjepan Grzetić in ostali. V drugi, manjši skupini, ki jo je vodil Josip Broz so bili Moša Pijade, Petko Miletić, Edvard Kardelj, Aleksandar Ranković, Ivan Milutinović in drugi. Zaradi obtožb je Kominterna julija 1937 generalnega sekretarja KPJ Gorkiča poklicala na zagovor v Moksvo. NKVD ga je obtožila vohunstva in ga usmrtila. Stalin je dal likvidirati številne vodilne jugoslovanske komuniste, zlasti iz Gorkičeve skupine. Od 900 jugoslovanskih komunistov je preživelo le 12. Ubita sta bila tudi Filip Filipović in Sima Marković. Med redkimi preživelimi je bil tudi slovenski komunist, član Kominterne Dragotin Gustinčič. Kominterna je leta 1938 za novega generalnega sekretarja imenovala Josipa Broza Tita."
Wiki...

Takšni so bili predhodniki, takšni so sedaj komunisti.
Delajo intrige, organizirajo diverzije, LAŽNO OVAJAJO v EU, prej pa v Moskvo.
#6
Jernej Zupančič
19
Apr 16, 2021
"Konstrukcija, montaža, podtikanja in laži"

Na naših tleh to počenjajo komunisti že vse od leta 1941. Takrat so tudi množično morili, pri čemer jih ni zaustavilo niti končanje 2. vojne. Današnje dogajanje je na las podobno tistemu med revolucijo. Samo da danes ni smrtnih žrtev.
#5
Gorazd Leben
27
Apr 16, 2021
Da bo na temu veliko resnice je zame dokaz, da je na RTV o tem naenkrat vse utihnilo. Kot vedno kadar ugotovijo, da so brcnili v temo ali si celo zadali avtogol. Njihova reakcija v takih primerih je, da ni reakcije. To je v resnici končna potrditev in priznanje napake. V tem primeru velja, pomembno je česa nekdo ne reče.
#4
Hugo Flander
1
Apr 16, 2021
https://www.diepresse.com/5966367/neuer-eklat-um-janez-jansa

Neuer Eklat um Janez Janša | DiePresse.com

Ein Papier, das Sloweniens Regierungschef zugeschrieben wird, propagiert Bosniens Zerschlagung.
#3
Anton Kokl
45
Apr 16, 2021
Ali je sploh možno napisati kakršenkoli komentar v zvezi z banditizmom teh izrodkov,ki zaradi svojih osebnih interesov uničujejo domovino.
#2
Roman Bajuk
19
Apr 16, 2021
V zadnji fazi bo prisel likvidator in pospravil Janšo...njihov scenarij je še kako realen....na koncu bo pa kriv kvazi neki kao Rotar varianta,vaški pijanček z izredno mirno roko in ostrim vidom. JFK scenarij
#1
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2021-04-16 06:00:00 (Apr 16, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Jakobinec Kučan in drugi konvertiti ali kako volk ne bo nikoli ovca
Kaj je Čeferin dal vedeti omrežju tranzicijske levice, kaj je pripravljen narediti in koga noče zraven?!
Razkrivamo: Sindikat taksistov Dejana Jefima je blef, prazna lupina. Verjetno gre za klapo štirih članov
Ekskluzivno, faksimile: poglejte ta uradni mejl kriminalista NPU, kakšne gostilniške pišejo
Kdo in kako se danes res bori za delavce? Ker levica, ki si prisvaja dediščino delavskega boja, zagotovo ne
Velike oči Sluge, Rajića, Zorčiča in Lepa: ker gre za vpliv in še sladko maščevali bi se radi
Ni prostora za starce: zakaj Zorčič nujno potrebuje funkcijo predsednika Desusa in zakaj so jeseni realne predčasne volitve
Ekskluzivno, dokumenti, molze (se) do konca: Veselinoviču še posebna finančna nagrada, a STA že množično zapuščajo novinarji
Razkrivamo: komaj prišel, pa že takoj nastavljeni dve mini za novega šefa RTV
27. april: Princip je isti, tisto drugo so nianse. To je velika lekcija slovenske sodobne zgodovine.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(355)
desus
(205)
sds
(132)
pop tv
(92)
LDS
(82)
sova
(80)
Vlada
(72)
Zares
(58)
LMŠ
(58)
levica
(53)
večer
(47)
sdh
(44)
DUTB
(42)
nsi
(42)
Petrol
(41)
KNOVS
(33)
OVS
(24)
furs
(21)
uefa
(20)
npu
(20)
SRIPT
(18)
DZS
(18)
2tir
(17)
Siol
(16)
btc
(16)
hse
(15)
AKOS
(14)
SNS
(14)
Eles
(13)
kpk
(13)
Odmevi
(13)
2 tir
(13)
dars
(13)
Tarča
(12)
fifa
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
NH
(11)
teš 6
(10)
krka
(10)
borzen
(10)
Ultra
(10)
sls
(9)
KKR
(8)
NATO
(8)
Erar
(8)
udba
(7)
GENI
(7)
Hit
(7)
šoa
(7)
sd
(7)
Sava
(7)
ACH
(6)
SODO
(6)
Lek
(6)
SAB
(6)
CME
(6)
Ptuj
(6)
Tv3
(6)
24ur
(5)
TGZS
(5)
arso
(5)
IDS
(4)
DRI
(4)
CIA
(4)
Riko
(4)
zdus
(4)
AVK
(4)
uber
(4)
AMZS
(4)
ALDE
(3)
AUKN
(3)
Lady
(3)
Gen
(3)
bmz
(3)
nijz
(3)
Jana
(3)
cnn
(3)
FDV
(3)
ATVP
(3)
osa
(3)
sdv
(3)
NKBM
(3)
E3
(3)
SIJ
(3)
DKOM
(3)
OVSE
(3)
PSS
(3)
OKS
(3)
kpl
(2)
sviz
(2)
bbc
(2)
NEK2
(2)
Fiho
(2)
sta
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
ibm
(2)
trs
(2)
Zdru
(2)
nzs
(2)
IGLU
(2)
SPS
(2)
lnbp
(2)
durs
(1)
geto
(1)
a1
(1)
Koks
(1)
kras
(1)
Vega
(1)
gurs
(1)
soz
(1)
DEOS
(1)
DVK
(1)
(1)
OTP
(1)
Sato
(1)
SKEI
(1)
Piaf
(1)
osho
(1)
g20
(1)
kul
(1)
ZZB
(1)
MDS
(1)
Ihta
(1)
SID
(1)
Knin
(1)
Iran
(1)
HSBC
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
FAM
(1)
SPIZ
(1)
MS
(1)
ZaAB
(1)
gdpr
(1)
Koto
(1)
UKOM
(1)
vomo
(1)
nvo
(1)
eu
(1)
lidl
(1)
IMI
(1)
York
(1)
bmw
(1)
Neum
(1)
CGP
(1)
Jož
(1)
5G
(1)
Lent
(1)
SPSS
(1)
BHP
(1)
N1
(1)