Članek
Italija: Upravno sodišče od države zahteva, da prebivalstvo obvesti o tveganjih zaradi mobilnih telefonov
Objavljeno Feb 19, 2020

Italija: pomembna sodba od države zahteva, da prebivalstvo obvesti o tveganjih za zdravje zaradi mobilnih telefonov
18.1. 2019

Ta odločitev upravnega sodišča v Rimu je zgodovinska (1). Italijansko vlado obvezuje, da pripravi nacionalno informacijsko kampanjo o zdravstvenih tveganjih, povezanih z uporabo mobilnih telefonov. Po objavi italijanske vlade, da se proti tej sodbi ne bo pritožila (končno se je vlada le odločila, da se bo pritožila 15. aprila 2019), so čezmejni mediji na veliko poročali o tej sodbi, objavljeni 13. novembra 2018:

"Zato je treba razglasiti obveznost Ministrstva za okolje, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za šolstvo, univerzo in raziskave, vsako za svoje področje pristojnosti, da zagotovijo v skladu z določbami čl. 10 zakona št. 36/2001 sprejetje informativne kampanje, namenjene celotni populaciji, v zvezi z določitvijo pravilnih načinov uporabe mobilnih telefonskih naprav (mobilnih in brezžičnih telefonov) ter informacij o tveganjih za zdravje in okolje, povezanih z nepravilno uporabo teh naprav.

Zgoraj omenjeno informacijsko in okoljsko izobraževalno kampanjo je treba izvesti v šestih mesecih po začetku uradnega obvestila ali upravnega sporočanja te sodbe z uporabo najustreznejših komunikacijskih sredstev za zagotovitev širokega razširjanja informacij, ki bo vsebovala kampanja."

Ta velik napredek dolgujemo dejanju profesorja Angela Levisa in "A.P.P.P.L.E." združenju - (www.applelettrosmog.it), ki mu predseduje Laura Masiero in njihovim odvetnikom: Renato Ambrosio, Stefano Bertone, Chiara Ghibaudo, Luigi Angeletti - Ambrosio & Commodo, Torino. V svojih argumentih so se med drugim sklicevali na podatke na OPEN DATA, ki se nanašajo na rezultate testov Nacionalne agencije za frekvence (ANFR) na več kot 500 mobilnih telefonih, objavljenih v okviru industrijskega in zdravstvenega škandala Phonegate (2). To je po elektronski pošti potrdil g. Stéfano Bertone.

Dr. Arazi, predsednik Alert Phonegate:

Upamo, da bo ta italijanska odločitev na evropski in mednarodni ravni zgled za izvajanje kampanj za varovanje zdravja uporabnikov mobilnih telefonov. Bistvenega pomena je, da se javni organi in proizvajalci odločijo za dobre resolucije v letu 2019. Še posebej v času, ko škandal Phonegate (2) kaže, da so proizvajalci zavestno zavajali vse uporabnike, tako da so jih izpostavili daleč preko meja varne izpostavljenosti, ki jih ne bi smeli preseči. V petek, 25. januarja 2019, ob 10. uri, nas bo na Ministrstvu za ekološko in solidarnostno tranzicijo sprejel vodja oddelka za zdravstvena tveganja, povezana z okoljem, odpadki in razpršenim onesnaževanjem, na Generalnem direktoratu za preprečevanje tveganj. Zgoraj navedena sodba bo seveda del agende, ki jo bomo predlagali sogovorniku."

Italija je s to odločitvijo postala ena vodilnih evropskih držav pri varovanju javnega zdravja uporabnikov mobilnih telefonov. Opozoriti je treba, da je nacionalna televizijska postaja RAI 3 26. novembra 2018 predvajala dokumentarni film iz preiskovalnega programa Report (4) o valovih mobilnih telefonov. Italijanska novinarka Lucina Paternasi je velik del svojega časa namenila škandalu Phonegate.

Mednarodni Phonegate škandal: Vsi smo prevarani in preveč  izpostavljeni in ogroženi od sevanja mobilnih telefonov. Predavanje dr. Marc Arazi-ja na 2020 Expert Forumu na Univerzi v Tel Avivu, Izrael, 10.1. 2020

https://www.youtube.com/watch?v=yaDKDBj3v74&fbclid=IwAR3Nv5gapCswB4FzcCwSsXmEFGaKQu98W07o47dNb-w9W1FTfWnVKgTcq0k

  

VIRI:

(1) Sodba upravnega sodišča v Rimu: https://www.phonegatealert.org/wp-content/uploads/2019/01/sentenza-tar-apple-ministeri-2019.pdf

(2) https://publishwall.si/5gnetworkslo/post/504377/zahteva-po-preiskavi-v-kongresu-zda-zaradi-4-11-krat-prevelikega-sevanja-telefonov

(3) https://www.phonegatealert.org/en/italy-a-landmark-judgment-condemns-the-state-to-inform-the-population-of-the-health-risks-due-to-mobile-phones

(4) https://www.raiplay.it/video/2018/11/Onda-su-onda---26112018-a59c31a3-95c5-4e88-9b01-2d94b1c99276.html