Članek
Brezžično sevanje in EHS, tumorji, plodnost, avtizem in ADHD
Objavljeno Feb 21, 2020

ELEKTROMAGNETNA PREOBČUTLJIVOST (EHS)

Izraelsko -ameriška odvetnica Dafna Tachover:

 https://wearetheevidence.org/electromagnetic-sensitivity/

Elektromagnetna občutljivost, znana tudi kot elektromagnetna preobčutljivost ali hipersenzitivnost (EHS), elektromagnetna intoleranca (EMI) in v primerih brezžične izpostavljenosti starejšega imena, "mikrovalovna bolezen", je vsakršna bolezen, akutna ali kronična, ki jo povzročijo elektromagnetna polja (EMP) in elektromagnetno sevanje (EMS). Ko so ljudje z EHS izpostavljeni sevanju elektromagnetnih polj iz brezžičnih in električnih virov - kot so mobilni telefoni, Wi-Fi usmerjevalniki, bazne postaje mobilne telefonije / antene, tablice, brezžični telefoni, brezžični "pametni števci", električni vodi, naprave in nepravilna električna inštalacija v domu - občutijo znake in simptome škodljivih vplivov na zdravje.

Najpogostejši simptomi so: glavobol, mravljinčenje v rokah in nogah, bolečine v glavi in ​​ušesih pri uporabi mobilnega telefona, kognitivne težave, možganska megla, srčna palpitacija, oteženo dihanje, motnje spanja, izčrpanost, tinitus-zvonenje v ušesih, krvavitve iz nosu, omotica, slabost.

Znaki in simptomi, ki so povezani z elektromagnetno preobčutljivostjo (EHS), lahko kažejo na resne fiziološke poškodbe. Nedavna študija prof. Dominque Belpomme (2015) je bila izvedena na približno 700 ljudeh, ki so razvili EHS. Podatki kažejo na resne fiziološke poškodbe krvno-možganske pregrade, hipotalamusa in imunskega sistema, pa tudi na nevrodegeneracijo. Prevod študije je na naslovu: 

https://publishwall.si/radha88880000/post/526925/studija-o-elektromagnetni-preobcutljivosti-ehs

Številne druge znanstvene študije so prav tako vzpostavile povezavo med znaki in simptomi, ki so jih imeli ljudje, ki so razvili EHS in izpostavljenost jo sevanju elektromagnetnih polj.

Ko se eksponentno povečuje izpostavljenost sevanju brezžične tehnologije, hitro narašča tudi število odraslih in otrok, ki so razvili bolezen EHS. Raziskave (3), izvedene do leta 2006, kažejo, da je 10% prebivalstva zbolelo za EHS. Prevod raziskave je na strani:

https://publishwall.si/radha88880000/post/526929/raziskava-ali-bomo-vsi-postali-elektromagnetno-preobcutljivi

Glede na povečanje uporabe brezžičnih tehnologij v zadnjih desetih letih je mogoče zanesljivo domnevati, da je odstotek ljudi, ki so razvili EHS, višji in je v obsegu epidemije. Čeprav obstajajo druga bolezenska stanja, ki so povezana z izpostavljenostjo brezžičnemu sevanju, je jasno, da je elektromagnetna preobčutljivost najbolj razširjena bolezen in se najhitreje manifestira. 

Elektrosenzitivnost lahko razvije vsak človek.

Človeška telesa so po naravi elektromagnetna, zato nanje vplivajo sevanja brezžične tehnologije in elektromagnetnih polj. Ljudje se ne rodijo elektrosenzitivni,  vendar občutljivost razvijejo kot posledico izpostavljenosti brezžičnemu sevanju in umetnim virom elektromagnetnih polj.  S povečanjem osebne in okoljske izpostavljenosti tem poljem in sevanju, hitro narašča število elektrosenzitivnih ljudi.

Ta porast - dokumentiran z anketami - kaže na lažnost sugestij, da so tisti, ki trpijo zaradi bolezni, le majhen del populacije. Večja razširjenost med visokotehnološkimi in delavci v brezžični industriji je še en dokaz, da obstaja razmerje med odmerkom sevanja in odzivom: Matti Niemelä, glavni tehnološki direktor podjetja Nokia; Per Segerbäck, Ericcson inženir za mobilne telefone in dr. David McDonald, višji znanstvenik CSIRO - vsi zaposleni na višji ravni v brezžični industriji - so razvili stanje elektromagnetne preobčutljivosti.

Edino znano učinkovito „zdravljenje“ je izogibanje sevanjem elektromagnetnih polj.

Vendar s širjenjem brezžičnih tehnologij to postaja vse težje in skoraj nemogoče. Zaradi tega so mnogi prisiljeni zapustiti svoje domove, družine in delovna mesta ter postati begunci, ki nimajo kam iti. 

Ker večino znanstvenih raziskav financira brezžična industrija, ki po svojih najboljših močeh diskreditira povezavo bolezni z brezžično tehnologijo, je zelo malo raziskav o potencialnih mehanizmih, ki so vključeni v njen razvoj. Na žalost v tem trenutku ni mogoče ponuditi nobenega uradnega zdravila za EHS.

Elektromagnetna preobčutljivost (EHS) je stanje, ki se lahko medicinsko diagnosticira. 

Obstaja vse več objektivnih diagnostičnih testov in smernic za diagnozo in obvladovanje stanja EHS. Pred kratkim je delovna skupina za EMP pri  Evropski akademiji za okoljsko medicino (EUROPAEM) objavila evropsko smernico EMP 2016 za diagnozo in zdravljenje EHS. Te smernice sledijo prejšnjim smernicam Avstrijskega zdravniškega društva (Austrian Medical Association).

Smernice temeljijo na treh načelih:

- sposobnosti osebe, da poveže vzrok in simptome, kar je najpomembnejše orodje pri vsaki medicinski diagnozi

-objektivnih biomarkerjih in diagnostičnih testih;

- odpravi drugih možnih vzrokov

Smernice EUROPAEM EMF (4) so sprejeli zdravniki po vsem svetu. Več o smernicah je na naslovu:

https://publishwall.si/radha88880000/post/517726/europaem-emp-smernice-2016-za-preprecevanje-diagnozo-in-zdravljenje-bolezni-povezanih-z-elektromagnetnim-sevanjem

Elektromagnetno preobčutljivost so priznale številne mednarodne organizacije, zdravniška združenja, zdravniki in bolnišnice v več državah in nešteto sodišč.

Evropski parlament je stanje in njegovo povezavo z elektromagnetnim sevanjem leta 2009 priznal kot del „Resolucije o EMP in zdravju“ (Resolution on EMFs and Health). (5)

Leta 2011 je Svet Evrope priznal obstoj elektromagnetne preobčutljivosti.  Po obsežni in nepristranski preiskavi, ki je privedla do poročila z naslovom "Morebitne nevarnosti elektromagnetnih polj in njihov vpliv na okolje", je Svet Evrope ugotovil, da "… sindrom netolerance elektromagnetnih polj (SIEMF) obstaja in da se ti ljudje ne pretvarjajo, da so bolni in da ne trpijo zaradi psihičnih motenj. " (6)

Nedavno je sodna odločba v Franciji ženski odmerila odškodnino za invalidnost zaradi "alergije na Wi-Fi", avgusta 2016 pa so v Španiji z odločbo dodelili invalidsko izplačilo zaradi EHS inženirju, zaposlenem pri Ericssonu. 

Tudi francoska sodišča so priznala diagnozo elektromagnetne preobčutljivosti (EHS): 

https://publishwall.si/radha88880000/post/527213/fancija-sodisce-je-prepoznalo-elektrosenzitivnost-ehs-kot-poklicno-bolezen

Zakaj torej zdravniki in javnost ne vedo za obstoj elektromagnetne preobčutljivosti (EHS)?

Kljub razširjenosti elektromagnetne preobčutljivosti v stopnji epidemije, brezžična industrija in druge zainteresirane strani delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi skrile to težavo. Neupravičeno trdijo, da je težava psihološka, ​​in namesto fizioloških študij financirajo subjektivne provokativne študije.  Vlade so jasno zainteresirane, da se s tem problemom ne bi ukvarjale, čim dlje je mogoče. Ti dejavniki prispevajo k pomanjkanju ozaveščenosti in informacij, ki so na voljo zdravnikom; mnogo ljudi zato napačno diagnosticirajo in jim dajejo napačno zdravljenje.

Najbolj znana oseba, ki je razvila elektromagnetno preobčutljivost je Gro Harlem Brundtland, zdravnik, nekdanji Generalni Direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), bivši Premier vlade Norveške

 

BREZŽIČNO SEVANJE IN RAK 

.https://wearetheevidence.org/cancer-brain-and-breast/

Sevanje, ki ga oddaja brezžična tehnologija, povzroča tumorje in rake ter poslabša obstoječe rake. Trditi drugače ali namigovati, da je „znanost nejasna“ ali da so „znanstveniki v sporu“, kaže bodisi:

- nepoznavanje obstoječe znanosti ali

- prisotnost nasprotujočih si interesov in umetno proizveden dvom

Številne študije na živalih nedvomno dokazujejo, da EM sevanje lahko povzroči raka. Leta 2016 je ameriška vladna študija v vrednosti 25 milijonov dolarjev, ki jo je izvedel Nacionalni toksikološki program (NTP) Nacionalnih inštitutov za zdravje (NIH), poročala o delnih ugotovitvah, ki so pokazale, da je brezžično sevanje povzročilo dve vrsti tumorjev:

- tumor glialnih celic v možganih

- maligni švannom srca (zelo redek tumor schwannoma).

Ta študija je tudi dokazala, da obstaja „pomemben odnos med odmerkom in odzivom“. Te ugotovitve so bile umaknjene pred javnostjo in znanstveno skupnostjo. Sodelujoči znanstveniki pa so z razumevanjem, da imajo ti rezultati zaskrbljujoče posledice za javno zdravje, delovali neodvisno in dali intervju za Microwave News (8) o raziskavi NTP in ​​njenih rezultatih.

Študija NTP je tudi ugotovila, da lahko to sevanje povzroči tudi poškodbe DNK in nevrološkega sistema. Dr. Joel Moskowitz, direktor Centra za zdravje družine in skupnosti pri UC Berkeley.s School of Public Health, je objavil informativno tabelo z naslovom "Spin in dejstva" (9), v kateri zavrača manipulacijo rezultatov s strani interesnih skupin. 

Epidemiološke študije, vključno s tistimi, ki jih je objavil prof. Dr. Lennart Hardell, doktor znanosti (vodilni znanstvenik na področju mobilnih telefonov in raka, ter član IARC, Mednarodne agencije za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji, ki je pristojna za razvrščanje rakotvornih snovi), pa tudi Interfon študija (raziskava, ki je temeljila na intervjuju in je bila izvedena v 13 državah z uporabo skupnega protokola) (10), potrjujejo fiziološke ugotovitve in kažejo porast teh rakavih obolenj in tumorjev v populaciji in ne puščajo dvoma o vzročni povezavi med tehnologijo brezžičnih omrežij - predvsem mobilnih telefonov - in rakom.

Ugotovljena je bila vzročnost med sevanjem mobilnega telefona in najmanj tremi vrstami možganskih tumorjev:

- gliom

- nevrom žlez slinavk

- akustični nevrom

Dr. Lennart Hardell v pismu Generalnemu direktorju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) navaja: "Obstajajo dosledni dokazi o povečanem tveganju za gliom in akustični nevrom, povezanem z uporabo mobilnih telefonov in brezžičnih telefonov."

Dodatne lokacije tumorjev, povezanih z sevanjem brezžične tehnologije, so:

- ščitnica

- dojke

- mesta, ki pridejo v stik z mobilnim telefonom, na primer: področje v bližini žepov hlač, majice ali obleke, roke ali  drugi deli telesa, ki so bila v bližini mobitela

Vse več ljudi ima možganski tumor zaradi uporabe mobilnega telefona:

Podatki iz ZDA do leta 2006 kažejo, da se je število možganskih tumorjev, povezanih z uporabo mobilnega telefona, pri odraslih podvojilo. Smiselno je domnevati, da je zdaj, deset let kasneje, število obolelih verjetno višje.

Študija, objavljena v Pathophysiology marca 2015, je analizirala podatke od Švedske do leta 2009. Pokazala je jasen trend povečanega tveganja za možganski rak z daljšo uporabo mobilnega telefona in ugotovila, da je tveganje trikrat večje za ljudi, ki uporabljajo mobilne telefone 25 let oz. dlje.

Stopnje tveganja so za otroke še višje.

Žal zainteresirane skupine še naprej zavajajo javnost in manipulirajo s podatki, da bi trdile, da ni povečanja možganskih tumorjev. Članek v Microwave News (11), ki je zelo cenjena revija in je vodilna pri poročanju o vprašanjih sevanja brezžične tehnologije, osvetljuje resnična dejstva in podatke.

Otroci imajo večje tveganje za možganski tumor zaradi uporabe mobilnega telefona

Prof. Hardell je v pismu Generalnemu direktorju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pojasnil povečano občutljivost otrok:

„Otroci in mladostniki so zaradi tanjše lobanjske kosti, večje prevodnosti v možganskih tkivih in manjše glave bolj izpostavljeni radiofrekvenčnim elektromagnetnim poljem (RF-EMP) kot odrasli. Možgani v razvoju so tudi bolj ranljivi kot pri odraslih in se razvijajo še do približno 20. leta starosti. Ugotovitev večjega tveganja pri mladih je zaskrbljujoča, nenazadnje tudi zaradi velike razširjenosti uporabe brezžičnih telefonov pri otrocih in mladostnikih. "

Njegova študija je ugotovila, da imajo ljudje, ki so začeli uporabljati mobilne ali brezžične telefone pred 20 leti, največ tveganja za razvoj glioma. Leta 2016 je novo poročilo, objavljeno v reviji Neuro-Oncology (12) in ki ga je financiralo Ameriško združenje za možganske tumorje (13), ugotovilo, da so maligni možganski tumorji najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri mladostnikih in mladih.

Po vsem svetu je veliko primerov in tožb v zvezi s tem, vendar brezžična industrija večino rešuje z izven sodno poravnavo, da se izogne ​​javnosti. Leta 2013 je italijansko Vrhovno sodišče priznalo, da je mobilni telefon, ki ga je priskrbel tožnikov delodajalec, povzročil možganski tumor. V ZDA je bilo leta 2014 na sodiščih 29 primerov zaradi sevanja in možganskega tumorja. V dokaznem zaslišanju leta 2015 je Vrhovno zvezno sodišče okrožja Columbia razsodilo (14), da je bila ugotovljena splošna vzročnost med možganskimi tumorji in mobilnimi telefoni in je zato omogočilo, da se zadeve premaknejo naprej.

Ker se rak dolgo razvija, šele zdaj - več kot 20 let po tem, ko so mobilni telefoni postali priljubljeni - začenjamo opazovati vpliv brezžične tehnologije na stopnjo pojavnosti raka. Ker je vzročno povezavo težko ugotoviti, je težko določiti obseg rakavih obolenj zaradi elekromagnetnih sevanj.

Vendar pa obstajajo tudi druga bolezenska stanja, ki jih povzroči brezžično sevanje, ki imajo kratkoročno večjo pojavnost, ko so na primer elektromagnetna občutljivost in težave s plodnostjo. Kljub temu so zainteresirane strani razpravo usmerile na raka, ker je na tem področju lažje ustvariti dvom o vzroku.

BREZŽIČNO SEVANJE IN PLODNOST

 

Številne študije- vključno z eksperimentalnimi in epidemiološkimi raziskavami ter raziskavami "in vitro" (na celicah) in "in vivo" (na živalih)- so pokazale, da sevanje, ki ga oddajajo brezžične naprave, škoduje semenčicam. 

Dokazane poškodbe vključujejo: 

- zmanjšano število spermijev

- zmanjšana gibljivost spermijev

- zmanjšana sposobnost preživetja spermijev

- zmanjšana koncentracija spermijev

Brezžično sevanje tudi spremeni strukturo semenčic in povzroči nepopravljivo škodo njihovi DNK. Te raziskave so potrdili podatki, zbrani z vsega sveta. Podatki, predstavljeni leta 2013 na konferenci Evropskega združenja za reprodukcijo in embriologijo ljudi, so pokazali, da se je v zadnjih 15 letih število semenčic pri moških, starih od 18 do 25 let, močno zmanjšalo. Na primer, v Izraelu se je kakovost sperme pri moških v zadnjih 10 letih zmanjšala za 40%; kar 25% parov pa obiskuje klinike za plodnost.

"Navade uporabe mobilnega telefona in kakovost sperme - ali to zasluži pozornost?" je študija iz leta 2016, ki sta jo na 106 moških izvedla Technion- izraelski inštitut za tehnologijo (izraelski ekvivalent MIT) in Carmel Medical Center. Študija je pokazala, da je imelo 47% moških, ki so nosili mobilne telefone v žepu hlač, nenormalno spermo, medtem ko je imelo nenormalno spermo v povprečju le 11% moških.

Dodatne študije in povzetki študij, ki kažejo, da brezžično sevanje škoduje semenčicam in reproduktivnim organom, je mogoče najti v poročilu Bioinitiative, ki je najobsežnejši pregled znanstvenih študij o poškodbah zaradi sevanja, ki ga oddajajo brezžične naprave in tehnologija. Glede vpliva brezžičnega sevanja na spermo in reproduktivne organe poročilo Bioinitiative zaključuje:

"Človeška sperma je poškodovana zaradi sevanja mobitela pri zelo nizki intenzivnosti ... Študije človeške sperme kažejo genetske (DNK) poškodbe zaradi mobilnih telefonov v stanju pripravljenosti in uporabe brezžičnega prenosnika. Pri izpostavljenosti zelo šibkemu sevanju od 0,00034 uW / cm2 (op. prev.: 3,4 uW/m2 = 0,0034 mW/m2) do 0,07 uW / cm2 (op. prev.: 700 uW/m2 = 0,7 mW/m2)se pojavijo oslabljena kakovost, gibljivost in sposobnost preživetja semenčic. Torej sevanje povzroči škodo semenčicam pri nivojih, ki so milijonkrat nižji od domnevnega "varnostnega" standarda ameriškega Zveznega komiteja za komunikacije (FCC) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Medtem ko so študije pokazale, da se lahko sperma obnovi, po nekaj mesecih zmanjšane izpostavljenosti sevanju, pa poškodb DNK sperme, ni mogoče popraviti. Kot pojasnjujejo avtorji Bioinitiaive poročila, "spermiji nimajo sposobnosti popravljanja poškodb DNK."

Obstajajo tudi dokazi o škodljivosti ženskega reproduktivnega sistema, vendar dokazi niso tako močni kot pri spermi.

Ker pa je na tisoče raziskav nedvomno dokazalo, da izpostavljenost sevanju, ki ga oddajajo brezžične naprave, škoduje mnogim organom in sistemom v telesu, verjetno sevanje vpliva tudi na jajčeca in reproduktivne organe žensk. Nadalje so študije na živalih pokazale, da lahko pride do hudih bioloških poškodb, ko je plod izpostavljen sevanju. Na primer, Hugh Taylor, dr. med., profesor na univerzi Yale in predsednik Oddelek za porodništvo, ginekologijo in reproduktivne vede, je v svoji raziskavi ugotovil, da izpostavljenost ploda brezžičnemu sevanju vpliva na nevrološki razvoj in vedenje in lahko povzroči sindrom pomankanja pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD) (15). Njegova predstavitev študije je na strani:

https://vimeo.com/73806192

BREZŽIČNO SEVANJE IN AVTIZEM

V zadnjih 10 letih se je število otrok z avtizmom eksponentno povečalo. Po podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni CDC se je stopnja avtizma v ZDA povečala z 1 na 1000 na 1 v 65 (op. prev: po neuradnih podatkih smo kot zainteresirana javnost ocenili, da tudi v Sloveniji poteka tiha in zamolčana epidemija avtizma). Leta 2013 je profesorica Martha Herbert z univerze Harvard preučila potencialno povezavo med avtizmom in brezžičnim radiofrekvenčnim sevanjem, potem ko je ugotovila, da je bila glavna sprememba okolja, ki se je zgodila v zadnjih 10 letih, povečana izpostavljenost temu sevanju.

Profesorica Martha Herbert je pediatrični nevrolog in nevro znanstvenik, ki je specializirana za nevrološke razvojne motnje in je znana po svojem delu na področju spektra avtističnih motenj. Pričakovala je, da bo napisala prispevek skromne dolžine, a ko je našla veliko več znanstvene literature, kot je bilo pričakovano, je na koncu napisala 60 strani z več kot 550 znanstvenimi referencami in ugotovila, da je možna vzročna korelacija med avtizmom in brezžičnimi radiofrekvenčnimi sevanjiPo preučevanju te teme je postala zavzeta zagovornica vprašanja škodljivosti sevanja brezžične tehnologije in nasprotuje postavitvi bezžičnega omrežja Wi-Fi v šolah.

Verodostojni dokumenti o verjetnih patofizioloških povezavah med avtizmom in elektromagnetnim sevanjem so:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24095003

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113318

BREZŽIČNO SEVANJE IN ADHD TER VEDENJSKE MOTNJE

Število otrok, ki trpijo za ADHD (hiperaktivno motnjo s pomanjkanjem pozornosti), se je v zadnjih 10 letih podvojilo. Obstajajo številne študije, ki ugotavljajo, da sevanje brezžične tehnologije lahko ustvari kognitivne učinke, kot so ADHD in druge vedenjske motnje. Profesor Hugh Taylor, profesor z univerze Yale in Direktor Oddelka za porodništvo, ginekologijo in reproduktivne vede, je v svoji raziskavi (15) ugotovil, da izpostavljenost ploda brezžičnemu sevanju vpliva na nevrološki razvoj in vedenje ter povzroča ADHD. Videoposnetek, v katerem dr. Hugh Taylor predstavi svojo študijo je na strani: https://vimeo.com/73806192

Skupina znanstvenikov je pregledala več kot 3000 raziskav in svoje zaključke objavila v poročilu z naslovom Bioinitiative (17), ki je bilo nazadnje objavljeno leta 2012. Glede ADHD in vedenjskih motenj so znanstveniki zaključili: izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov in brezžičnih tehnologij na splošno je lahko dejavnik tveganja za hiperaktivnost, učne motnje in vedenjske težave v šoli. " To ugotovitev je profesorica Martha Herbert, profesorica s Harvarda, pediatrični nevrolog in nevroznanstvenik, potrdila v pismu (18), v katerem je nasprotovala vgradnji Wi-Fi-ja v šolah in ki je bilo poslano v šolsko okrožje v Los Angelesu.

Projekt Baby Safe (19) je pobuda - podpisalo jo je več kot 140 zdravnikov, znanstvenikov in zdravstvenih delavcev -, ki javnost opozarja na potencialne poškodbe pri nosečnicah in plodu zaradi sevanja brezžične tehnologije. 

VIRI:

(1) Elektromagnetna hipersenzitivnost https://wearetheevidence.org/electromagnetic-sensitivity/

(2) https://publishwall.si/radha88880000/post/526925/studija-o-elektromagnetni-preobcutljivosti-ehs

(3) http://www.next-up.org/pdf/EHS2006_HallbergOberfeld.pdf 

(4) https://www.degruyter.com/view/j/reveh.2016.31.issue-3/reveh-2016-0011/reveh-2016-0011.xml

(5) Evropski Parlament http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A6-2009-0089&language=EN#title1

(6) Svet Evrope http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17994&

(7) Rak in EMP https://wearetheevidence.org/cancer-brain-and-breast/

(8) Raziskava NTP:  https://microwavenews.com/news-center/ntp-cancer-results

(9) Spini in dejstva o NTP raziskavi: https://drive.google.com/file/d/0B14R6QNkmaXuUmZtWE5oQ0tBUG8/view

(10) Interphone študija http://interphone.iarc.fr

(11) https://microwavenews.com/news-center/ntp-and-brain-tumor-rates

(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690545/

(13) https://www.abta.org

(14) https://www.saferemr.com/2014/08/major-breakthrough-in-cellphone.html

(15) Študija o ADHD https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575011/pdf/srep01320.pdf

(16) Video dr. Hugh Taylor : https://vimeo.com/73806192

(17) Poročilo Bioinitiative : https://bioinitiative.org

(18) Pismo prof. dr. Marte Herbert o Wi-Fi : http://emfsafetynetwork.org/wp-content/uploads/2013/02/herbert.pdf

(19) https://www.babysafeproject.org

(20) Raziskava o vplivu frekvence 700 MHz na hipokampus podgan: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11516410