Članek
Avstrijsko - Ciprska Nicosia deklaracija o RF EM sevanju
Objavljeno Mar 11, 2020

Avstrijsko - ciprska Nicosia deklaracija o radiofrekvenčnem elektromagnetnem sevanju

November 2017 

Izjava za medije : Ciprski nacionalni odbor za okolje in zdravje otrok

Ciprsko zdravniško združenje, Dunajska avstrijska zdravniška zbornica in Ciprski nacionalni odbor za okolje in zdravje otrok so podpisali Nikozijsko deklaracijo o elektromagnetnem in radiofrekvenčnem sevanju ter izdali dokument z novimi stališči in 16 praktičnimi koraki za zmanjšanje izpostavljenosti mobilnim telefonom in brezžičnim sevanjem. Dogodek sta vodila minister za zdravje dr. George Pamborides in komisarka za okolje Ioanna Panayiotou.

Ciprski minister za zdravje dr. George Pamborides je v pozdravu izrazil podporo aktivnostim ciprskemu Nacionalnemu odboru za okolje in zdravje otrok (NCECH) ter dejal, da so naložbe v zdravje otrok izjemnega pomena. Pozdravil je sodelovanje treh organizacij s Cipra in Avstrije. Dejal je, da je Deklaracija pomemben razvoj s posebnimi in precej pomembnimi cilji. V zvezi z vprašanjem radiofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj je omenil, da gre za potencialno rakotvorno snov skupine 2B in sklenil, da je preventiva edina izbira.

Predsednik ciprskega zdravniškega združenja dr. Petros Agathangelou je poudaril, da so Svet Evrope, Evropski parlament, medicinska združenja in številni drugi znanstveniki opozorili, da so znanstveni dokazi o resnih vplivih na zdravje, zaradi eksponentno naraščajoče izpostavljenosti, med drugim dovolj močno opozarjali na potencialno rakotvorno sevanje (IARC 2011). Upoštevati moramo previdnostno načelo, zakonske omejitve je treba nemudoma pregledati, strokovnjake, odločevalce in javnost je treba ustrezno informirati o potencialnem vplivu na zdravje, nove tehnologije pa morajo biti ustrezno nadzorovane zaradi njihovega potencialnega vpliva na zdravje. Nazadnje je poudaril, da je nujno čim bolj zmanjšati izpostavljenost.

Predsednica ciprskega Nacionalnega odbora za okolje in zdravje otrok (NCECH) dr. Stella Canna Michaelidou je poudarila, da realistični pristop, predlagan v deklaraciji, v kombinaciji z ustreznim ozaveščanjem in izobraževanjem, določa in spodbuja okvir za racionalno in varno uporabo tehnologije. Tehnologijo je treba uporabiti kot orodje in ne kot nadomestek medčloveških odnosov in zlasti ustrezne vsebinske izobrazbe in odnosov z našimi otroki

Dr. Lercher z Dunajskega / Avstrijskega zdravniškega združenja je prenesel pozdrave avstrijskega predsednika prof. dr. Thomas Szekeresa. Poudaril je, da so naši otroci naša prihodnost, zato je ta dogodek in podpisano deklaracijo označil kot potencial za doseganje močnega svetovnega učinka na ozaveščanje.

Podpis Nikozijske deklaracije je mejnik mednarodnega pomena in zelo pomemben za Ciper, ki v veliki meri prispeva k mednarodnim prizadevanjem za razumevanje morebitnih vplivov na zdravje zaradi radiofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj, k ozaveščenosti in najpomembnejše - k sprejemanju učinkovitih ukrepov za zmanjšanje tveganj pri razvoju tehnologije. Dokument o skupnem stališču določa stališča in priporočila, ki temeljijo na znanstvenih dokazih, kako obravnavati to resno in zapleteno zdravstveno vprašanje. To je težava s široko paleto posledic zaradi resnih tveganj, ki prizadenejo zlasti vse otroke, nove generacije, pa tudi celotno prebivalstvo.

Glavna vprašanja v Deklaraciji so: Potencialni vplivi neionizirnega sevanja radiofrekvenčnih elektromagnetnih polj (RF EMP) vključujejo rakotvornost (razred 2B, IARC 2011), razvojno nevrotoksičnost, vpliv na DNK, na plodnost, preobčutljivost in druge resne učinke, ki so dobro dokumentirani v strokovno pregledanih študijah in se pojavljajo na izredno nižjih ravneh od obstoječih omejitev. Ponovno se potrjuje dejstvo, da imajo plodovi in otroci občutljive sisteme, ki usmerjajo razvoj človeškega življenja. Kljub znanstvenim kontroverzam obstajajo številni znanstveni dokazi o tveganjih za plodove in otroke, kar kaže na škodo, ki bi lahko bila resna in v nekaterih primerih nepopravljiva. Ti dokazi so dovolj močni, da podpirajo previdnostne ukrepe in vzpostavljajo dejavnosti in pravila za zmanjšanje izpostavljenosti ter skrbno ravnanje s tehnologijo.

Te pomisleke in nastajajoča tveganja so dodatno potrdile znanstvene predstavitve uglednih govorcev, profesorja Olle Johansona, dr. Piera Lercherja, dr. Antigonija Papavasileiouja, dr. Theodorosa Metsisa in dr. Stella Canna Michaelidou.


Povzetek glavnih predlogov:

- Na ravni politike je treba pregledati smernice in regulativne standarde. Medtem je treba uporabiti obstoječa znanstveno utemeljena in biološko pomembna merila za oceno izpostavljenosti otrok pred napravami ali infrastrukturo.

- Odločevalci, zlasti v izobraževanju in zdravstvenem sektorju, se morajo zavedati tveganj in obstoječih varnih alternativ tehnologije, ustrezno upoštevati zdravstvene težave, ranljivost otrok in podpirati varna okolja v šolah, vrtcu in pediatričnih enotah. Spodbujati morajo starostno racionalno uporabo digitalne tehnologije. Brezžična omrežja bi morala biti prepovedana v šolah, zlasti v vrtcih, vrtcih in osnovnih šolah, kjer bi bilo treba sprejeti žične povezave. Prosimo jih, naj upoštevajo načelo ALARA (kot najnižje dosegljivo izpostavljenost) in Resolucijo 1815 Sveta Evrope, da sprejmejo vse razumne ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti radiofrekvenčnemu sevanju

- Izpostavljenost doma in v šolah (kjer otroci glede na starost preživijo vsaj 60 do 90% svojega časa) se lahko in mora zmanjšati z zmanjšanjem uporabe mobilnih telefonov in drugih brezžičnih naprav.

- Medicinski strokovnjaki, zlasti pediatri in porodničarji, bi morali biti ustrezno izobraženi

- Javnost ima pravico do popolne obveščenosti o možnih tveganjih za zdravje iz vseh naprav / infrastruktur za prenos brezžičnega omrežja in elektromagnetnih polj ter do izobraževanja o strategijah za zmanjšanje tveganja. Starši morajo biti pooblaščeni, da zahtevajo varno okolje doma in v šolah.

Izdanih je bilo šestnajst priporočil (18) za zmanjšanje izpostavljenosti osebam, vključno s tem, da naj bi otroci, mlajši od 16 let, uporabljali mobilne telefone samo za nujne primere, uporabljali telefone na letalskem načinu in izklopili brezžične antene v elektroniki, telefon oddaljili od telesa ter uporabljali žične povezave in ne brezžične povezave.

https://ehtrust.org/wp-content/uploads/PosStat-eng_sign-RUL-1.pdf

https://ehtrust.org/2017-nicosia-declaration-electromagnetic-radiofrequency-radiation/