Članek
Mobilni telefoni in možganski rak
Objavljeno Sep 16, 2024

Sistematični pregled možnih učinkov izpostavljenosti radijskim valovom na zdravje je pokazal, da mobilni telefoni niso povezani z možganskim rakom.
Pregled je naročila Svetovna zdravstvena organizacija in je objavljen v reviji Environment International.

Vir: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024005695?via%3Dihub

Znanstveni pregled, ki ga je naročila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), trdi, da ni našel povezave med uporabo mobilnega telefona in možganskim rakom.
Publikacija, ki se je v veliki meri osredotočala na možganskega raka, pa tudi na tveganje za nastanek raka na splošno, je del serije znanstvenih pregledov možnih zdravstvenih tveganj brezžičnega sevanja, ki jih je naročila WHO.


Dr. Joel Moskowitz, direktor Centra za zdravje družine in skupnosti na kalifornijski univerzi v Berkeleyju, je pregled obtožil, da je pristranski.


Moskowitz je član Mednarodne komisije za biološke učinke elektromagnetnih polj (ICBE-EMF), "konzorcija znanstvenikov, zdravnikov in sorodnih strokovnjakov", ki preučujejo radiofrekvenčno-elektromagnetno sevanje (RF-EMF) in dajejo priporočila za RF-EMF. smernice za izpostavljenost, ki "temeljijo na najboljših strokovno pregledanih znanstvenih raziskovalnih publikacijah."


Od leta 2009 izvaja in razširja raziskave v zvezi z brezžično tehnologijo in javnim zdravjem. V objavi, objavljeni v torek na njegovi spletni strani o varnosti elektromagnetnega sevanja, je Moskowitz zapisal:
"WHO je izbrala znanstvenike za izvajanje sistematičnih pregledov literature o bioloških in zdravstvenih tveganjih brezžičnega sevanja, ki so svojo pristranskost dokazali s predhodnimi objavami tako, da bodisi niso našli dokazov o škodi bodisi so zavrnili kakršne koli dokaze, ki so jih našli."


Pregled WHO je prišel do zelo drugačnih zaključkov od tistih, do katerih so prišli Moskowitz in njegovi kolegi v pregledu uporabe mobilnih telefonov in tveganja rakavih tumorjev iz leta 2020.


"Verjamem, da je naš pregled uporabe mobilnih telefonov in tveganja za nastanek tumorjev za leto 2020 manj pristranski in bo bolje prestal preizkus časa kot novi pregled, ki ga je naročila WHO," je zapisal Moskowitz.


Miriam Eckenfels-Garcia, direktorica programa za elektromagnetno sevanje (EMR) in brezžično zaščito otrokovega zdravja (CHD), je za The Defender povedala: "Žal smo navajeni, da WHO nekatere zelo pomembne stvari naredi narobe." Dodala je:
"Dejstvo, da je WHO izbrala znanstvenike, ki so očitno pristranski, da bi izvedli tako pomemben pregled, in izključila znanstvene glasove, ki so prišli do drugačnih zaključkov, nakazuje, kar že vemo - da je WHO tako ujeta v veliki industriji kot naše lastne regulativne agencije."

Vir: https://childrenshealthdefense.org/defender/brain-cancer-cellphones-who-study/?utm_source=luminate&utm_medium=email&utm_campaign=defender-wk&utm_id=20240908&fbclid=IwY2xjawFUy3dleHRuA2FlbQIxMAABHUIK-F2TLS_51F_6sYBjKPcm4tumZSMj75KjSgqHqVkGilv3bI7nD6zh2A_aem_2Zld0qLTHDpsYpFGgYCE4w

Michael Bevington iz UK (Chair of Trustees, Electrosensitivity UK) je tako odgovoril na trditve WHO:

Ta pregled (Bosch-Capblanch et al., 2024) v svoji razlagi navaja, da "razpoložljivi dokazi" kažejo, da akutni netoplotni RF-EMF "ne povzroča simptomov". Vendar pa je ta nekvalificirana široka trditev, čeprav verjetno veljavna, če je bila omejena na 41 pregledanih večinoma negativnih študij, v nasprotju z mojimi izkušnjami v zadnjih 16 letih kot skrbnika dobrodelne organizacije Electrosensitivity UK, ki si od leta 2003 prizadeva pomagati ljudem, občutljivim na RF-EMF. Razlaga pregleda je neveljavna na tri načine.

  • Prvič, njeni parametri so izključili veliko razpoložljivih dokazov, ki kažejo pozitivne učinke;

  • drugič, uporaba povprečenja skrije posamezne primere, ki dajejo pozitivne dokaze; in

  • tretjič, njegova negativna trditev je v nasprotju s pozitivnimi dokazi iz drugih virov, vključno s praktičnimi, sodnimi, pravnimi in zavarovalniškimi.

Prvič, omejeni parametri pregleda izključujejo veliko razpoložljivih dokazov, ki kažejo pozitivne učinke, zlasti zaradi omejenih definicij ali nedokazanih predpostavk. Pregled se je nanašal na "mobilno telefonijo", vendar je izključil študije z "več kot 10 % celotne energije signala" zunaj 100 kHz–300 GHz. Vendar pa mobilne naprave izpostavljajo »pomembne dele človeških možganov in glave izjemno nizkofrekvenčnim (ELF) magnetnim poljem (MF)«, pri čemer so nekatere ravni MF nad smernicami Bioinitiative in EUROPAEM (Misek et al., 2023). Poleg tega imajo radiofrekvenčni signali iz mobilnih naprav ELF modulacije, pri čemer se lahko »biološki učinki, pripisani RF EMF«, kot sta oksidativni stres in poškodba DNK, štejejo za »dejansko posledica njihovih komponent ELF« (Panagopoulos et al., 2021). . Ker ni ovrednotil vseh razpoložljivih dokazov o vključenih učinkih ELF in MF, je ta pregled v svoji razpravi tudi izpustil primerjavo z ugotovljeno občutljivostjo na geomagnetne motnje med pomembnimi populacijami (Sarimov et al., 2023), vključno na primer s korelacijo geomagnetne aktivnosti in migrene (Kuritzky et al., 1987). Ti in podobni primeri kažejo na širok spekter občutljivosti človeka na izpostavljenost EMF (Martel et al., 2023), njeno skladnost z mikrovalovnim sindromom ali elektropreobčutljivostjo (Carpenter, 2015) in njeno fiziološko osnovo, deloma na sprejemanju prek magnetita in mehanizem radikalnih parov, ki deluje na kriptokrome (Sherrard et al., 2018)

Pregled je tudi omejil "zanimave rezultate" na "simptome", za katere se domneva, da so "običajno poročani sami". Tako je »zaznavo« omejil na subjektivne občutke in ne na fiziološke reakcije. Ni se skliceval na dva najobsežnejša pregleda akutnih netoplotnih simptomov RF-EMF (ICNIRP, 2002 Mednarodna komisija za biološke učinke elektromagnetnih polj (ICBE-EMF), 2022), ki sta ugotovila, da nekateri ljudje, vendar niso vsi, so še posebej občutljivi na takšne simptome. Prav tako se ni skliceval na mednarodno poročilo Scientific Consensus (Belpomme et al, 2021) 32 strokovnjakov, ki je trdilo, da je preobčutljivost na elektromagnetna polja »različna nevropatološka motnja« in da »ni dokazov, da so simptomi EHS ali EHS sami posledica psihosomatskih ali učinki nocebo«, kar je neposredno v nasprotju z razlago »razpoložljivih dokazov« v tem pregledu. Druge študije so pokazale možganske nenormalnosti pri ljudeh, občutljivih na akutno izpostavljenost RF-EMF (Heuser in Heuser, 2017), medtem ko so študije na zdravih osebah odkrile zaznavanje RF-EMF signalov mobilnih telefonov z učinki EMF v pasu alfa (van der Meer et al. ., 2023) in v theta pasu (Wallace et al., 2023). Ni omenil možnih terapij, ki zmanjšujejo anksioznost zaradi izpostavljenosti RF-EMF, kot so zdravila, ki delujejo prek endokanabinoidnega sistema (Xue et al., 2024).

Drugič, uporaba povprečenja v vsaki študiji, pregledani v metaanalizi, skriva posamezne primere občutljivosti, ki zagotavljajo pozitivne dokaze. Utemeljitev za povprečje je odvisna od predpostavk o potrebi po pregledu subjektov pred provokacijskimi testi, o karakterizaciji udeležencev kot neobčutljivih, občutljivih ali preobčutljivih in o doslednosti reakcij. Iz tega pregleda so bili izključeni nekateri provokacijski testi, ki so pokazali 100-odstotno pozitivno natančnost pri prepoznavanju izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju na podlagi preverjanja udeležencev glede občutljivosti ali preobčutljivosti.

Na primer, v eni študiji je 100 udeležencev poročalo o občutljivosti na elektromagnetna polja, vendar jih je le 25 % lahko večkrat natančno identificiralo elektromagnetna polja in navidezne izzive (Rea et al, 1991). Nadaljnje testiranje teh 25 % je pokazalo, da je imelo 16 % od prvotnih 100 udeležencev spremembe avtonomnega živčnega sistema in so bili ob ponovnem izzivu na frekvencah, na katere so bili najbolj občutljivi, 100 % natančni pri pozitivni in navidezni izpostavljenosti. Nasprotno pa 100 % kontrol ni moglo natančno prepoznati izzivov. Če udeležencev pred testiranjem ne bi pregledali glede njihove občutljivosti in če bi bili rezultati povprečni, študija morda ne bi pokazala 100 % pozitivnih rezultatov.

Podobno je študija, ki je pokazala 100-odstotno natančnost za podzavestne nevrološke biomarkerje, najprej pregledala preiskovanca glede značilnosti njegove posebne občutljivosti in nato uporabila ustrezno frekvenco in prehode vklop-izklop, na katere je bil udeleženec podzavestno občutljiv, da bi dosegli pozitivne rezultate (McCarty et. al, 2011). Kadar provokacijski testi, kot so tisti, ki so bili izbrani v tem pregledu, niso uspeli preveriti udeležencev pred testiranjem in nato izračunati povprečja rezultatov, tudi če so posamezni udeleženci dosegli 100-odstotno natančnost, so bili pozitivni rezultati izgubljeni v povprečenju, zlasti pri visokem pozitivnem odstotku je potrebno za pomembnost. Dejansko so bili nekateri udeleženci, najbolj občutljivi na RF-EMF, zaradi neželenih simptomov prisiljeni predčasno umakniti nekatere študije, vključene v ta pregled, kljub doseganju 100-odstotne natančnosti, njihovi pozitivni rezultati pa so bili nato izključeni iz rezultatov.

V nasprotju z izbirnimi parametri, uporabljenimi v tem pregledu, sta dve različni vrsti posameznih provokacijskih študij pokazali pozitivne rezultate. Serija osmih okoljskih provokacijskih študij, izvedenih od leta 2021 dalje, je zabeležila simptome vsakega posameznika posebej (Hardell in Nilsson, 2024), kar je potrdilo, da je RF-EMF vzrok simptomov v vsakem primeru. Pregled je te izključil, verjetno zato, ker so bili objavljeni po letu 2022. Podobno so tri trenutne ekološke ocene, kjer so bili 5–21 dni ločeno zabeleženi širok razpon izpostavljenosti in različni odzivi posameznih udeležencev, odkrile posamezne primere, ki podpirajo povezavo akutna izpostavljenost EMF za zavestne in podzavestne simptome (Bogers et al., 2018 Bolte et al., 2019
Dömötör et al., 2022). Vse to je bilo v nasprotju z razlago tega pregleda in je potrdilo, da akutni netoplotni RF-EMF povzročajo simptome, čeprav ne pri vseh ljudeh ves čas in z razlikami med posamezniki.

Povprečenje se pogosto uporablja z drugo neveljavno predpostavko, to je doslednost, kot je razvidno na primer iz linearnega razmerja med odmerkom in odzivom med simptomi in intenzivnostjo izpostavljenosti. Čeprav se to lahko zgodi, ni dokazov, da se vedno zgodi (Buchachenko, 2016) in nedosledni rezultati električnih poskusov so že dolgo znani (Desaguliers, 1742). Obstajajo okna učinkov, ki temeljijo na različnih transdukcijskih mehanizmih (Blackman et al., 1989). Pri provokacijskih testih so bili zabeleženi zapozneli simptomi, o katerih so občasno poročali po akutni izpostavljenosti RF-EMF (Havas in Marrongelle, 2021). To se ujema z dokazi iz drugih študij na ljudeh in živalih, ki kažejo nedoslednost v reakcijah elektromagnetnega sevanja pri širokem naboru različnih organizmov. Na primer, nedavni pregled (Zhen in sod., 2024) je pokazal spremembe zaradi izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju pri uravnavanju presnove železa, kar je samo povezano z nevrološkimi in demielinizirajočimi učinki ter ničelnimi polimorfizmi GSMT1/GSTT1, vse pa najdemo pri ljudeh, občutljivih na elektromagnetna polja, kjer ti haplotipi različice so do skoraj 10-krat pogostejše (De Luca et al. 2014). Podobna izpostavljenost EMF je povzročila različne biološke učinke, od povečanja do zmanjšanja ali brez sprememb. Ti učinki so torej "različni in nestabilni zaradi naključnih učinkov magneto-biologije", kar vodi do zaključka, da "učinki EMF na isto vrsto organizma morda niso dosledni, kar otežuje potrditev in oceno resničnega učinki in mehanizmi«, kljub njihovemu opaznemu pojavljanju.

Prav tako je že dolgo znano, da lahko provokacijski testi z zelo podobnimi električnimi izpostavljenostmi dajo različne rezultate, s pozitivnimi simptomi ali brez njih (Feldman in sod., 1985), kot tudi z genotoksičnimi izidi (Jagetia, 2022) in celo pri celični ravni, kjer podobna frekvenca, trajanje, intenzivnost ali valovna oblika ne orkestrirajo vedno linearne korelacije ali korelacije med odmerkom in učinkom z biološkim odzivom (López de Mingo et al., 2024). Zaradi takšnih ugotovljenih nedoslednosti ni mogoče sprejeti nobenega dokončnega sklepa na podlagi 41 izbranih provokacijskih testov, poleg težav pri povprečenju njihovih rezultatov in neobiskanju subjektov glede občutljivosti na EMF pred testiranjem.

Tretjič, trditev pregleda, za katero je priznal, da temelji na dokazih o "nizki stopnji gotovosti", je v nasprotju z naraščajočim številom pozitivnih dokazov iz drugih virov. V sodnih primerih je mogoče doseči višjo stopnjo gotovosti z razpoložljivimi dokazi s strogo analizo in preiskavo. Tako so od leta 2001 sodišča po vsem svetu priznala, da lahko RF-EMF, ki niso termični, povzročijo akutne škodljive simptome, in so zahtevala odstranitev mobilnih telefonov, drogov za mobilne telefone, Wi-Fi in pametnih števcev za zaščito ljudi in skladnost z zakonodajo o enakosti in invalidnosti. Poleg tega so nekatera sodišča naložila odškodnine ali denarne kazni zaradi neskladnosti pri zagotavljanju zdravja in varnosti vseh pred izpostavljenostjo elektromagnetnemu sevanju. Razvrstitev RF-EMF med možne rakotvorne snovi 2B (IARC in WHO, 2011IARC in WHO, 2013) so potrdile študije, ki potrjujejo njegovo rakotvornost (NTP, 2018a, TP Technical Report, 2018b) in ljudje, preobčutljivi na RF-EMF, ki poročajo o akutnih RF-EMF zavestnih simptomih, povezanih s kroničnimi rakotvornimi tumorskimi mesti.

Razpoložljivi dokazi, ki kažejo akutne netoplotne simptome RF-EMF v posameznih okoljskih ocenah, kažejo na raven brez opaznih neželenih učinkov (NOAEL) približno 0,05 V/m (Bevington, 2024), pri čemer je varnostna meja RF-EMF nastavljena nižje za faktor vsaj desetkrat. Poleg tega so od devetdesetih let prejšnjega stoletja znanstveniki EMF bodisi klasificirali kot visoko tvegane, tako kot druge rakotvorne snovi, kot je azbest.

Skratka, trditev, da "razpoložljivi dokazi" kažejo, da akutni netoplotni RF-EMF "ne povzroča simptomov", ni podprta z vsemi razpoložljivimi dokazi, vključno z dokazi od leta 1932 dalje, ko je bilo stanje bolezni radijskih valov prvič opisano, dokazi posameznikov in presejalni testi brez povprečenja ter dokazi iz praktičnih vidikov, kot je ocenjenih 0,65 % populacije z omejenim dostopom do dela zaradi akutnih simptomov RF-EMF (Bevington, 2019). Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je financirala ta pregled, je leta 2004 predlagala svojo nedokazano hipotezo, ki zamenjuje nevropatološke učinke z odzivom nocebo (WHO, 2005), čeprav slednji ni uporaben za nevedne odrasle in otroke, ki lahko oboje doživijo akutno RF-EMF. simptomov brez predhodnega psihološkega pogojevanja. Pregled akutnih simptomov RF-EMF, o katerih so poročali sami iz eksperimentalnih študij na ljudeh, bi moral uporabiti vse "razpoložljive dokaze" (Hardell, 2017) in biti v skladu z njimi, brez neupravičenih predpostavk in povprečenja, da bi se izognili nepovezanosti z drugimi dokazi, vključno z znanstvenimi , o ugotovljenih netermičnih simptomih.

Vir: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024004744#aep-article-footnote-id1

Odgovor Boscha, ki je za WHO naredil študijo: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024005683

Glej članek: https://publishwall.si/radha88880000/post/659068/porocilo-bundestaga-o-tehnicnih-posledicah-sevanja-mobilnih-telefonov-navaja-tveganja-in-alternative

https://publishwall.si/radha88880000/post/548347/skodljivi-ucinki-1700-mhz-lte-4g-in-5g-mobilne-telefonije