Članek
Kaj je naravno in kaj je človeško (piše Jaka Tomc)
Objavljeno Mar 16, 2015


Dajmo enkrat za vedno končati debato o tem, kaj je naravno. Ja, naravno je, da se spečata in razmnožita moški in ženska. "Orodje" prvega se prilega "orodju" druge. To je dejstvo. Otrok se lahko po naravni poti rodi le po spolnem odnosu moškega in ženske. Tu ni dileme. A poglejmo kaj vse je še naravno ...

Naravno je, da dihamo zrak. Naravno je, da pijemo vodo. Naši daljni predniki so dihali čistejši zrak od nas in pili čistejšo vodo. To je neizpodbitna resnica. Je torej naravno, da onesnažujemo okolje in posledično ubijamo sebe? Je naravno, da uničujemo planet, ki je zaenkrat naš edini? Človek je v tem primeru pokazal fakiča naravi in dela po svoje. Ok, sprejmemo. Gremo naprej.

V živalskem svetu je naravno, da si žival sama najde hrano. Za mesojede živali to pomeni, da ubijejo drugo žival ali pojedo ostanke mrtve živali. Tako pač je. Koliko od vas, ki jeste meso, je že ubilo kravo zaradi zrezka? Kdo od vas se je podal v gozd in z golimi rokami potolkel jelena zaradi golaža? Človek se je postavil nad naravo, naredil industrijo iz prehrane in naravi pokazal fakiča še na drugi roki. Dobro, smo najbolj civilizirana bitja na Zemlji. To si lahko privoščimo.

Naravno je, vsaj tako je trdil Darwin, da najmočnejši preživijo. V človeški družbi bi to lahko prevedli v najsposobnejše. Pa je temu res tako? Kdo sprejema odločitve namesto nas? Kdo zaseda najelitnejše položaje v družbi? Kdo ima moč? Tisti, ki ima denar. In kdo ima denar? V večini tisti, ki ga zna vzeti nekomu, ki ga ima komaj kaj, in v zameno ponudi nekaj, kar človek za preživetje dejansko sploh ne potrebuje. Ali pa tisti, ki zna krasti. Homo sapiens je evolviral v homo economicusa. Nismo več ljudje, ampak smo potrošniki. Nismo več državljani, ampak smo volivci. Zmanjkalo nam je fakičev, zato smo pokazali naravi nago rit.

Ne govorite mi, kaj je naravno. Sposobni smo pokazati naravi, da je ne jebemo pet posto v naštetih primerih, nismo pa sposobni razumeti, da ljubezen ne pozna spola. Ko se boste naslednjič usedli v avto, ki golta bencin, da boste v ogromnem šoping centru kupili preveč mesa za nedeljsko kosilo in ob večernih poročilih nevoščljivo sami pri sebi nergali, zakaj vam ni uspelo prilezti na družbeni položaj, na katerem bi lahko kradli, pomislite, kaj točno je narobe s tem, da se ljubita dva moška ali dve ženski. Naravno res ni. Je pa človeško.