Članek
Ni bila »pomoč«, temveč trgovina z orožjem
Objavljeno Sep 24, 2014

Saj je res, skoraj vse ... Toda kaj, ko tudi Blaž Zgaga eno svojih osrednjih trditev naslanja na demagogijo.
In se pri svojem sklicevanju na dogovor Kučan-Miloševič sklicuje na trditve, ki jih je v uvodniku hrvaškega prevoda prvega dela trilogije V imenu države spisal Slaven Letica, ki je bil - kot svetovalec Franja Tudjmana - sam vpleten v trgovino z orožjem. In v katerem se Letica sklicuje na objavljene zapiske Ćosića, po katerih naj bi se o premirju z njim zasebno dogovarjala France Bučar in Dimitrij Rupel (in ne Milan Kučan). Kakorkoli, Zgagine trditve so zanikali vsi navedeni: z Dobrico Ćosićem vred.

Na Balkanu, predvsem pa na divjem Zahodu in divjem Vzhodu obstaja malone biologična potreba po tem, da se najde krivca za balkansko morijo - krivca izven divjega vzhoda, izven zahoda, izven Balkana - v Sloveniji.

In ime Milana Kučana je za ta scenarij nadvse pripravno, kajne?

Z vsesplošnim dolgoletnim neusmiljenim medijskim linčem nad Milanom Kučanom so zainteresirane stranke pripravile odličen teren za to, da se mu zdaj obesi še odgovornost za neizbrisni madež sodobne Evrope - morijo na Balkanu.

Tisti, ki ste videli odlični, zame nepozabni dokumentarec "Državljan Havel", ste imeli priložnost neposredno videti, da ima scenarij rušenja institucije predsednika države, siamskega dvojčka najmanj na Češkem. Ubogega Vaclava pred človeškimi izrodki, ki imajo prepolna usta demokracije, a obenem tudi sovraštva, ni ščitilo niti to, da je del svojega življenja v času komunizma na češkem prebil - v zaporu. Tudi naj so vpili - plačanci na ulicah in v parlamentu: rdeči komunajzer v zapor!

Nismo tako neumni, da bi se morali dvakrat vprašati, KDO so naročniki interesa sesuvanja države in njenih vitalnih institucij in kaj je njihov namen.