Članek
VLADA MENI, DA REVŠČINA NI PROBLEM.
Objavljeno Feb 10, 2015

Slovenceljni v akciji ... odgovornost lepo prelagajo na Bruselj in njegova "zlata pravila", Bruselj pa odgovornost lepo prelaga na monetarni sistem, alias "kapitalizem", ali svobodo vsemogočnega trga in tako na koncu za tragedije po vsem svetu in doma ne odgovarja - nihče.

Natanko tako kot v času Hitlerja. In kakor v času vsake diktature. In Bruselj in slovenski parlament to dobro vesta, vendar očitno ocenjujeta, da je današnji Hitler premočan, da bi se mu veljalo zoperstavljati. Raje mu jedo iz roke. Četudi je ta hrana kri miljonov žrtev, ki jih sistem razlašča in ubija. In to ni nobena literarna primera, pač pa krvava realnost, ki se nekaznovano in celo ponosno ponuja vsem, ki imajo še kaj pod palcem, za nekaj, kar so iztrgali drugim - četudi je bilo zadnje, kar so imeli: https://www.drazba.net/

In tako

VLADA MENI, DA REVŠČINA NI PROBLEM. 
(deloma imajo prav, osrednji problem ostaja revščina v njihovih glavah. Ki namesto, da bi odločale, deliujejo v skladu z navodili. Toda za kaj jih potem imeti? Ravnanje po navodilih je lastnost, ki je bistvena lastnost strojev. ČLOVEK-STROJ BO UNIČEN!)

poročilo iz parlamenta iz prve roke, via Luka Mesec:

VLADA MENI, DA REVŠČINA NI PROBLEM

Pred dobro uro in pol smo končali s 5 urno skupno sejo odbora za finance ter odbora za socialo, na kateri smo na zahtevo Združene levice obravnavali odpis dolgov revnim (in problematiko švicarskih kreditov, a o tem v naslednji objavi).

Na sejo smo povabili civilno družbo in humanitarne organizacije, s katerimi smo poslance seznanili s socialno katastrofo, ki sta jo je v Sloveniji za seboj pustili kriza in varčevalna politika, ki bremena te krize prenaša iz finančnega sektorja na pleča najrevnejših.

Prostovoljci se vsakodnevno srečujejo s shiranimi dojenčki, ker njihove matere ne morejo dojiti, za umetno mleko pa nimajo. Revščina vdira v šole, nekateri otroci nimajo niti za malico. Samo lani je pod prag absolutne revščine zdrselo 7000 otrok. Anita Ogulin je poslance vprašala, če vedo, kakšen občutek je srečati otroka, ki reče, da bi najraje kar umrl.

Takšnih zgodb je na žalost vsak dan več. V 21.000 gospodinjstvih sta brezposelna oba starša in 93% teh gospodinjestev je pod pragom revščine. Stanje je zaostreno tudi pri upokojencih, saj kar 50% upokojencev živi z manj kot 500 EUR mesečno.

Številna gospodinjstva zato ne zmorejo več niti plačevati položnic. Javni holding Ljubljana poroča, da je samo lani izdal 5.491 opominov pred tožbo ljudem, ki jim po pol leta in več ne morejo plačati položnic za komunalo, ogrevanje, vodo. In to se dogaja v najbogatejši regiji v Sloveniji, zato si lahko predstavljate, kako je drugje.

Vladi smo v odgovor predlagali odpis dolgov po hrvaškem zgledu, ki pomeni, da bi se vlada v zameno za davčne olajšave dogovorila s komunalnimi in telekomunikacijskmi podjetji, distributerji elektrike in občinami, da tistim, ki ne zmorejo več plačevati položnic, oprostijo terjatve.

Ta model bi prinesel win-win-win situacijo. Pridobila bi ta podjetja, saj bi - kot pravi tudu omenjeni Javni holding Ljubljana - peprosto nehala zapravljati denar za terjatve, ki jih ljudje enostavno ne morejo plačati. In v zameno bi dobila davčne odpustke. Pridobila bi država, ker bi brez proračunskih izdatkov rešila velik socialni problem. In pridobili bi najšibkejši, saj bi končno dobili vsaj nekoliko prostora za dihanje in možnost za nov začetek.

Pristoni poslanci so se seveda strinjali, da je skrajna revščina problem, ki ga je nujno nasloviti. Simpatizirali so celo z našo pobudo. A vendar se je - kot vedno - zalomilo, ko je bilo treba besede preleviti v dejanja. Glasovanje se je končalo z veliko večino proti, kot vidite na sliki. In to kljub temu, da smo se maksimalno prilagodili željam koalciije, imeli dve posvetovalni pavzi, spremenili izvoren sklep in nismo vsiljevali nikakršnih vnaprejšnjih kriterijev.

No, očitno vlada meni, da revščina v Slovenii vendarle ni problem, ki bi si zaslužil vsaj delovno skupino, ki bi se z njim ukvarjala...