Članek
Ustaviti mednarodni trgovinski sporazum TTIP, pomeni ustaviti plenilski kapitalizem, ustaviti vojne!
Objavljeno Feb 15, 2015

Ustaviti mednarodni trgovinski sporazum TTIP, pomeni ustaviti plenilski kapitalizem, ustaviti vojne, ki jih potrebuje za preživetje, ustaviti vojno proti človeštvu in zaustaviti vojno proti Sloveniji in njenim ljudem.

V čisto svežih študijah o TTIP s strani uradnih EU institucij, ki jih je pred kratkim posredovala kolegica, je nedvoumno zapisano, da bo Slovenija v teh sporazumih poraženka - po vseh kazalcih je na absolutnem repu držav, vključenih v sporazum.

--------
Iz pojasnila študije: 
"Conversely, some other EU member states score badly in all respects. A good example is Slovenia. It trades very little with the US and the contribution to its GDP of trade with the US is small. In addition, its own exports to the rest of the EU are more similar to US exports than Slovenia’s exports are similar to the US’s imports. It can therefore be assumed that Slovenia will be negatively impacted by additional competition from US exports in the EU market, while having limited potential of its own to export more to the US. Moreover, tariffs for its top 10 exports to the US are already very low; hence tariff reduction is not likely to provide much of a boost for its economy. In short, TTIP is likely to produce losers as well as winners among EU member states – something on which little attention has so far focused." 
---------

Tudi če pustimo ob strani številne sporne pravne vidike, s katerimi se Slovenija s tem sporazumom dodatno odpoveduje politični in ekonomski suverenosti, bi že navedeni ekonomski vidiki morali povsem zadostovati, da slovenska politika izreče dokončno nezaupnico TTIP-u ter nemudoma izstopi iz pogajanj.

V študiji je zanimivo tudi branje razdelka, kjer se avtorji posvečajo vprašanju ”kriticizma” glede trgovinskega sporazuma. Razdelek z naslovom ”The backlash against TTIP” je šolski primerek diplomatskega sprenevedanja, preoblečenega v strokovnjaška preobuvala, nestrpnost žargona, s katerim se lotevajo kriticizma prisotnega v civilni družbi, pa nam je precej poznana iz dogajanja v slovenskem političnem prostoru.

Višek cinizma pa je izjava, iz katere je posredno, a vendar nedvoumno razvidno, da smo nasprotniki trgovinskega sporazuma TTIP pravzaprav navadni "teoretiki zarote", ki smo se v svojem boju za glas izbrali "strategijo Drakule"n (There is now an organised campaign against TTIP based on a “Dracula strategy” – that is, to force it into the sunlight.).

Skrajni čas, da tem visokim plačancem odvzamemo VSAKO pravico, da se v našem imenu pogajajo o čemerkoli in s komerkoli. In tako na vekov veke. Amen.